Kirja-arvio: Kazuo Ishiguron Klara ja aurinko -romaanin kertoja on tarkkakatseinen robotti – ”Se sai pohtimaan ihmisyyttä vanhemmuuden näkökulmasta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Klara ja aurinko
Ishiguron uutuuskirja kysyy mitä on rakkaus, mitä ihmisyys. © tammi
Kazuo Ishiguron uutuudessa kertojana on tarkkanäköinen robotti. Lue toimittaja Elina Kirssin kirja-arvio!

Kazuo Ishiguron Klara ja aurinko (Tammi) ilmestyi syyskuussa 2021.

Miksi kirja kiinnosti?

”Nobel-palkittu Kazuo Ishiguro on yksi suosikkikirjailijoistani. Hänet tunnetaan melankolisen, jopa unenomaisen tunnelman taiturina ja esimerkiksi epäluotettavan kertojan käytössä Ishiguro on suorastaan mestarillinen. Uusin suomennettu teos Klara ja aurinko oli heti hankittava.”

Mitä pidin?

”Syksyllä ilmestynyt teos oli aluksi pitkään yöpöydällä. Romaanin päähenkilö on aurinkovoimalla toimiva robotti ja tapahtumat sijoittuvat tulevaisuuteen, mikä sai epäilemään, onko kirjassa riittävästi samaistumispintaa.

Ennakkoluulot olivat turhia. Ishiguro herättää Klara-robotin taidokkaasti eloon, ja tarkkakatseisen robotin näkemykset ihmisyydestä ja inhimillisyydestä herättävät paljon ajatuksia. Mikä saa meidät tuntemaan olevamme elossa, mikä lopulta erottaa meidät koneista? Mitä meistä jää jäljelle?

Ishigurolle tuttuun tyyliin ihminen tuntuu itsekkäältä: kaikki näkevät maailman omasta näkökulmastaan, mutta toisaalta suurin osa meistä pyrkii hyvään. Näkemys on liikuttava ja surumielinen.

Klara on keinotekoinen ystävä, jonka tarkoituksena on tarjota lapsille seuraa, mutta robotti ei tyydy seuraamaan tapahtumia sivusta. Ihmismäinen Klara uskoo auringon parantavan myös Josie-tytön, koska hänelle itselleen aurinko ja sen lataava voima on jumalmainen hahmo.”

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”…pohtimaan ihmisyyttä vanhemmuuden näkökulmasta. Mihin kaikkeen vanhemmat ovat valmiita taatakseen lapsilleen parhaan mahdollisen tulevaisuuden?”

”Samaan aikaan minulle alkoi selvitä, että yksinäisyyttä pakenevat ihmiset olivat valmiita ryhtymään monenlaisiin toimiin, jotka olivat hyvin monimutkaisia ja vaikeita käsittää.”

Lue myös: Kirja-arvio: Mikään ei voisi olla paremmin -kirjassa kuvataan taidokkaasti, kuinka elämä valuu huomaamatta ohi

X