Kirja-arvio: Milka Hakkarainen toi Hiidenjumi-dekkariinsa kauhua ja historiaa: ”Pienen paikkakunnan ­hiljaisuus tuntuu ­oudon tunnistettavalta”

Dekkarissa toisiinsa sekoittuvat vanhat murhat, uudet veriteot ja me too -skandaalin käänteet. Lue kirja-arvio!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Myllylahti

Dekkarissa toisiinsa sekoittuvat vanhat murhat, uudet veriteot ja me too -skandaalin käänteet. Lue kirja-arvio!
Teksti: Maija Kajanto

Miika Hakkaraisen Hiidenjumi (Myllylahti) ilmestyi huhtikuussa 2023.

Miksi Hiidenjumi-dekkari kiinnosti?

”Suomen dekkariseura valitsi Milka Hakkaraisen Ei verta rantaa rakkaampaa ilmestymisvuotensa 2021 parhaaksi esikoisdekkariksi. Ihastuin teoksen tapaan kuvailla ruotsinsuomalaista yhteisöä ja nautin kaleidoskooppimaisesta tavasta, jolla rikos eteni kohta ratkaisuaan. Jatko-osa Maa kauhein isien ilmestyi 2022.

Hiidenjumi on ­Hakkaraiselta uudenlainen avaus. Pohjanmaalle Hurmesuon kylään saapuu Armi, Ruotsissa uraa tehnyt jakkupukunainen, ­jonka uran me too -liikehdintä on laittanut ristiaallokkoon. Mummon vanhassa talossa Armin toiveena on antaa nykytilanteen rauhoittua, mutta sen sijaan menneisyys alkaa nousta haudastaan. Tai kaivosta.

Armin edesmenneellä ­Hilma-mummolla oli maine pienen paikkakunnan noitana. Armin äiti ei koskaan saanut tietää, kuka hänen isänsä oli. Mutta miten tämä liittyy nyt paikkakunnalta kadonneisiin nuoriin naisiin tai lähialueella sijaitsevaan kartanoon?”

Mitä pidin?

”Hakkaraisella on taito luoda uskottavia, epätoivoisia henkilöhahmoja, joiden tekojen ­motiivit menevät ihon alle.

Hiidenjumi on erilaista Hakkaraista kuin edellisten dekkareiden ronskin ­realistinen ruotsinsuomalaisuuden ­kuvaus. Yllättävää kyllä, perinteiset kauhuelementit ja historian kylmät häivähdykset toimivat Hiidenjumissa ­hyvin. Pienen paikkakunnan ­kaiken kätkevä hiljaisuus tuntuu ­oudon tunnistettavalta.”

Arvio: ****

Kirja sai minut…

”…miettimään, miten häpeän voima on järkyttävän vahva eikä maailma ole heikompien puolustamisen osalta vielä läheskään valmis.”

Roope halusi pysytellä asemissaan huolimattomasti peitetyn kuopan päällä. Se katsoi ruskeilla silmillään aivan kuin olisi yrittänyt sanoa jotain tärkeää. (…) Roope oli oikeassa. Paikalla oli jotain muutakin kuollutta kuin kissa.

X