Koronavirusvariantit eivät vain ihmisten riesa – Brittimuunnoksen epäillään sairastuttaneen lemmikkejä Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa

Koronaviruksen brittimuunnoksen (B.1.1.7-virusvariantti) aiheuttamaa tautia on epäilty noin tusinalla lemmikillä. Hiljattain raportoitujen tapausten joukossa on sekä kissoja että koiria. Kaikkien sairastuneiden lemmikkien omistajat olivat koronapositiivisia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Brittimuunnoksen aiheuttamaa tautia on epäilty noin tusinalla lemmikillä. (kuvituskuva)

Koronaviruksen brittimuunnoksen (B.1.1.7-virusvariantti) aiheuttamaa tautia on epäilty noin tusinalla lemmikillä. Hiljattain raportoitujen tapausten joukossa on sekä kissoja että koiria. Kaikkien sairastuneiden lemmikkien omistajat olivat koronapositiivisia.
Teksti:
Anastasia Ranta

Myös suomalaisen lemmikinomistajan on hyvä tiedostaa ärhäkän brittimuunnoksen riskit, sillä on hyvin todennäköistä, että ihmisen koronatauti voi tarttua eläimeen.

Kissat voivat tartuttaa virusta myös toisiin kissoihin, mutta on epätodennäköistä, että lemmikki tartuttaisi ihmisen.

Brittimuunnoksen saaneet lemmikit kissoja ja koiria

FirstVetin vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen uskoo raporttien perusteella COVID-19-taudin brittimuunnoksen tarttuvan eläimiin herkästi, sillä myös perusterveet yksilöt ovat sairastuneet tautiin.

Toistaiseksi tartuntaa on syytä epäillä oireiden perusteella vain kissoilla. Koirat ovat useimmiten oireettomia. Brittimuunnos voi aiheuttaa kissoille vatsa- ja hengitystieoireita.

”Tauti voi olla esimerkiksi lyttykuonoisilla kissoilla vakavampi, sillä ne ovat rakenteensa vuoksi alttiimpia hengitystieviruksille”,  eläinlääkäri Maiju Tamminen kertoo.

Ruokaviraston virologian yksikön johtaja Tuija Gadd kertoi Seuralle aiemmin, että kissat ovat virukselle koiria herkempiä taudille, sillä niillä on sopivammat hengitystiereseptorit COVID-19-viruksen tarttumiselle.

COVID-19-taudin brittimuunnos voi viedä eläimen sairaalaan, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan taudin kuolleisuus ei ole suurta.

Lajikohtaisia koronaviruksia ei tule sekoittaa COVID-19-virukseen

Viruksen siirtyminen lemmikkiin vaatii lähikontaktin sairastuneen kanssa, mikäli lemmikkitalouden ihmiset ovat kaikki terveitä, eläimen hengitysoireet eivät todennäköisesti liity virukseen.

Suomessa kiertää myös muita hengitystieoireita aiheuttavia viruksia ja bakteereita, joten kyse ei ole välttämättä koronaviruksesta.

Eäimillä on myös omia lajikohtaisia koronaviruksia, joita ei tule sekoittaa COVID-19-virukseen. Esimerkiksi kissojen FIP-vatsakalvontulehdus yhdistetään usein koronaan. Koirilla koronataudit aiheuttavat usein vatsaoireita, kuten ripulia.

Eläinten koronaa ei usein tutkita

Eläinlääkäri Maiju Tamminen kertoo, ettei eläinten koronaviruksia usein tutkita, siksi tarkkaa dataa tautimäärästä ei ole.

Eläinlääkäri voi ehdottaa tutkimuksia, mutta lemmikin omistajan tulee kustantaa ne itse, sillä eläinten koronavirustaudit eivät ole vastustettavien tautien listalla.

”Usein diagnoosi ei vaikuta eläimen hoitoon, tieto viruksesta on siksi usein lähinnä mielenkiintoinen lisä”, Tamminen sanoo.

Vaikka koronavirusta löytyisi eläimeltä, se ei takaa, että eläimen sairaus johtuu juuri koronasta. Useat kissat kantavat koronaviruksia myös oireettomana.

”Korrelaatio on vahva, mutta se ei vielä todista sitä”, Tamminen kertoo.

Lue myös: Kelpaako koronakoiran apu? Testinäytteitä koronapositiivisilta kaivataan yhä koiratutkimukseen

X