Sähkön hinta laskee yhä – Älä hätäile kiinteähintaisen sähkösopimuksen kanssa: ”Suunnan ollessa selvä maltti on valttia”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Päätoimittaja Erkki Meriluoto
Päätoimittaja Erkki Meriluoto © Tommi Tuomi / Otavamedia
"Hinta saattaa tuntua jo edulliselta viime syksyn tasoon verrattuna. Sen alenemista odotellessa aion edelleen porskuttaa pörssisähköllä", päätoimittaja Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Kukapa kissan hännän nostaisi ellei kissa itse. Kirjoitin viime syksynä, että nyt ei ole aika sitoutua ylihintaisiin kiinteisiin sähkösopimuksiin, sillä sähkön hinta tulee alas. Viime syksynä tarjolla oli sopimuksia 30–50 snt/kWh:n hintahaarukassa. Ne saattavat sitoa kuluttajaa jopa 24 kuukauden ajan.

Pörssisähkö on osoittautunut sopimuksen uusijoille selvästi edullisimmaksi vaihtoehdoksi. Joulukuun alkupuolella hinnat olivat koholla hetkellisesti, mutta sen jälkeen on taso ollut kohtuullisempi. Tammikuun pörssisähkön hintakeskiarvo oli 8,7 snt/kWh (sis. alv).

Moni kuluttaja pääsi vielä pari senttiä alempaan omaan keskiarvoon keskittämällä sähkönkulutustaan edullisimmille tunneille. Tässä oleellisinta on talon ja veden lämmitys. Pesukoneiden ajastuksella on mediahuomioon nähden varsin pieni vaikutus.

Sähkön hinta laskee – ja voi tuntua jo edulliselta viime syksyn hintatasoon nähden

Syyt hintatason alenemiseen ovat samat kuin syksyllä. Euroopassa maakaasun hinta on laskenut Ukrainan sotaa edeltävälle tasolle. Kaasuvarastot ovat pysyneet lauhan talven myötävaikutuksella lähes täysinäisinä.

Tuulivoimaa on Suomessa ja muissa Pohjoismaissa ollut tammikuussa tarjolla runsaasti. Sitä rakennetaan tänäkin vuonna taas lisää. Olkiluoto 3:n koekäyttö toi vuodenvaihteessa oman apunsa, ja sen on suunniteltu jatkuvan jälleen helmikuun aikana kohti säännöllistä tuotantoa.

Ei tässä näitä pohtiessa kuitenkaan tarvitse mikään oraakkeli tai sen ihmeellisempi asiantuntija olla. Sähkön futuurihinnat povaavat yhä edullisempaa tulevaisuutta.

Nyt helmikuun alussa ne näyttävät ensi kesälle noin viiden sentin hintoja kilowattitunnilta. Ensi talveksi noustaisiin alv huomioiden hieman yli kymmenen sentin, mutta kesällä 2024 sähköä saisi jopa ensi kesää halvemmalla. Jos haluaa seurata sähkön futuurihintojen kehitystä tarkemmin, ne löytyvät netin kautta helposti googlettamalla.

Tällä hetkellä sähköyhtiöt tarjoavat 24:n kuukauden kiinteähintaisia sopimuksia 15 snt/kWh:n molemmin puolin. Hinta saattaa tuntua jo edulliselta viime syksyn tasoon verrattuna, mutta suunnan ollessa selvä maltti on valttia. Alenemista odotellessa aion itsekin porskuttaa pörssisähköllä.

Lue myös: Pörssisähkö yhdistää nyt suomalaisten arkea ja päivän puheenaiheita – Mistä tunnet sä pörsseilijän?

 
X