Castleriggin kivikehä on saanut englantilaiset liikkeelle kukonlaulun aikaan jo vuosisatoja – ”Kun aurinko nousi, tunsin totaalisen rauhan”

Kesäpäivänseisaus 21. päivä kesäkuuta merkitsee pohjoisen pallonpuoliskon pisintä päivää ja päivä on ollut juhlan aihe vuosisatojen ajan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Englannin järviseudulla sijaitsee muinainen Castleriggin kivikehä.

Kesäpäivänseisaus 21. päivä kesäkuuta merkitsee pohjoisen pallonpuoliskon pisintä päivää ja päivä on ollut juhlan aihe vuosisatojen ajan.
Teksti:
Aino Mielo

Englannin esihistoriallinen monumentti Stonehenge on rakennettu linjaan päivänseisauksien kanssa, joka onkin saanut ihmiset kerääntymään paikalle katsomaan kesä- ja talvipäivänseisauksen auringonnousua jo vuosisatojen ajan.

Samalla muutkin monumentit, kuten Castleriggin kivikehä, ovat keränneet vastaavasti katsojia ”kesäpäivänseisauksen kävelylle”, jossa osallistujat vaeltavat ennen auringonnousua historiallisille järkäleille.

Yksi osallistujista on tänäkin vuonna Dawn Balmer, 52, joka suuntaa historialliselle kävelylle Castleriggin kivikehälle. Ensi kerran hän osallistui jo vuonna 2019.

”Se oli jotain, jonka olen aina halunnut tehdä. Nyt kun lapseni ovat aikuisia, minulla oli vihdoin aikaa”, kertoo Dawn Balmer

Lue myös: Esihistoriallinen monumentti Stonehenge oli aikansa bilepaikka Etelä-Englannissa – Näin siellä juhlittiin

Stonehenge on esihistoriallinen monumentti Englannin Wiltshiressa. Se on megaliiteista koostuva neoliittinen ja pronssikautinen kivikehä.
Stonehenge on Englannin tunnetuimpia turistikohteita. © iStock

Tunnin vaellus ennen aamunkoittoa Englannin järviseudulla

Kävely Castleriggin kivikehälle alkaa lähimmästä Keswickin kaupungista. Kävelyreitti suuntaa ylämäkeen ruohikkoista kukkulamaisemaa, ja se kestää noin tunnin.

Aurinko nousee kesäpäivänseisauksen aamuna jo noin kello 4.40. Dawn Balmerin mukaan paikalla oli paljon ihmisiä, mutta tilaisuus ei ollut kuitenkaan ruuhkainen.

”Kaikki paikallaolijat olivat saman henkisiä. Aikaisen ajan vuoksi siellä ovat vain he, jotka todella välittävät”, hän kertoo.

Osa ihmisistä saattaa saapua paikalle jo edellisenä iltana ja odottaa aamunkoittoa kivikehällä.

Päämäärässä auringonnousua odotellessa, kivikehällä soitetaan musiikkia ja syödään eväitä, Balmer kertoo.

”Siellä järjestettiin myös Druid-seremonia, johon kaikki olivat tervetulleita.”

Druidien seremonia on ihmisten järjestämä rituaali, joka pohjautuu kelttiläisiin perinteisiin ja uskomuksiin. Niillä kunnioitetaan luonnon kiertokulkua ja yhdistytään menneiden aikojen perinteisiin.

”Tunsin yhteyden muinaiseen historiaan ja johonkin sellaiseen syvempään ymmärrykseen, jonka olemme ihmiskuntana unohtaneet”, Balmer kuvailee tilaisuutta.

Kun aurinko alkaa nousta, hiljaisuus laskeutuu väkijoukkoon.

”Kun aurinko nousi, ihmiset vaikenivat ja kääntyivät katsomaan. Tunsin totaalisen rauhan. Oloni oli kiitollinen ja siunattu, että sain olla siellä”, Balmer kuvailee tätä syvällistä hetkeä.

Druidi on historiallinen termi, joka viittaa kelttiläisten yhteisöjen uskonnollisiin, yhteiskunnallisiin ja älyllisiin johtajiin muinaisessa Galliassa, Britanniassa ja Irlannissa.

Artikkeli on osa juttusarjaamme, jossa kerrotaan juhlapyhien vietosta ja perinteistä eri maissa.

Lue myös: Turisti voi nauttia iloisesta kesäjuhlasta Espanjassa – San Juan-rantajuhlaa vietetään nuotioiden äärellä ja suurkaupungit koristellaan loisteliaasti

© iStock

Lue myös: Viron juhannus sisältää taikauskoa, yrttejä, leikkejä ja näyttävän juhannuskokon – Jaanilaupäev vie ajatukset myös vapaussodan sankareihin

Juhannuskokot ovat perinne myös Virossa. © iStock
X