Listasimme parhaat true crime -podcastit ja dokumentit – Tässä 10 taiten tehtyä ja tuoretta rikostarinaa!

Valitsimme true crime -tarjonnasta tuoreita dokumentteja ja podcasteja, joiden aiheet ja toteutus ovat onnistuneita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valitsimme true crime -tarjonnasta tuoreita dokumentteja ja podcasteja, joiden aiheet ja toteutus ovat onnistuneita.
Teksti:
Milla Ollikainen

Kun kaipaat rikostarinaa ja laadukasta true crime -elämystä, valitse näistä 10 listatusta sopiva podcast tai dokumentti.

Listasimme parhaat true crime -podcastit: 

Pandemia teki Saara Nurmosta podcastaajan

Kulttuurituottaja Saara Nurmo muutti Lontooseen vuoden 2020 alussa tavoitteenaan löytää elämää pursuavasta suurkaupungista oman alan töitä. Unelma kuitenkin romuttui koronapandemian myötä, kun koko kulttuuriala käytännössä seisahtui.

Satojen hylättyjen työpaikkahakemusten jälkeen Nurmo päätti kokeilla true crime -podcastin tekemistä. Murha joka tapahtui -sarjan ensimmäinen jakso ilmestyi huhtikuussa 2020, ja jo ensimmäisen vuoden aikana Nurmo alkoi ansaita podcastillaan.

”Yhtäkkiä olin Spotifyn top kympissä. Sitä piti kyllä sulatella”, Nurmo naurahtaa.

Mistään helposta rahasta tai pikku harrastuksesta ei ole kyse. Nurmo sanoo käyttävänsä yhden jakson tekemiseen minimissään noin 40 tuntia.

Lähisuhdeväkivalta on Saara Nurmon esikoisteoksen aihe.
Lähisuhdeväkivalta alkoi kiinnostaa Saara Nurmoa, kun hän alkoi tehdä rikospodcastia.

Murha joka tapahtui -podcastissa on ilmestynyt yhteensä yli sata jaksoa, parhaillaan on menossa jo yhdestoista kausi. Nurmo valitsee aiheita laajalla skaalalla; uudella kaudella on käsitelty esimerkiksi kahta joukko­surmaa Ruotsissa, Kalifornian Yosemiten kansallispuiston sarjamurhaajaa sekä Tanskassa tapahtunutta kunnia­murhaa.

Podcastin myötä Nurmolle tarjoutui myös tilaisuus kirjoittaa kirja. Hänen juuri ilmestyneessä esikoisteoksessaan Vaitonaiset kolme suomalaisnaista kertoo kokemastaan lähisuhdeväkivallasta.

Murha joka tapahtui, Podimo.

Saara Nurmo: Vaitonaiset – kirja suomalaisesta lähisuhdeväkivallasta (Atena, 2023).

© Yle

Mysteerejä Suomesta

Raisa Räisänen, Helsingin kellarisurmat, Piia Ristikankare, Sari Liinaharja, Kirkkonummen kolmoissurma. Poliisi-tv:stä tunnetuksi tullut toimittaja Marko Niemi on käsitellyt podcastissaan Suomen suurimpia katoamis- ja murhamysteerejä, kutakin oman moniosaisen kauden verran. Journalistisesti tehdyssä podcastissa yritetään löytää uutta tietoa, ja tapauksia seurataan myös varsinaisen kauden päättymisen jälkeen.

Viimeinen johtolanka, Yle Areena

© Podimo

Itäblokkia ja huumoria

Kiinnostaisiko kieltolain aikainen kaksoismurha Messukylässä, vanhan itäblokin aikaiset sarjamurhaajat tai vaikkapa Norjan Black Metal -murhat? Murha mielessä -podcast tarttuu tapauksiin, joista harvemmin kuulee muissa podcasteissa ja joilla on useimmiten jokin yhteiskunnallinen ulottuvuus. Anonyyminä pitäytyvä tekijä taustoittaa jaksonsa huolella ja viljelee harkitusti hirtehistä huumoria.

Murha mielessä, Podimo

© Supla

Rangaistuksista kovin

Laadultaan vaihtelevan podcastin idea on hyvä: nimensä mukaisesti Kuolemaantuomitut kertoo joka jaksossa yhden kuolemantuomitun tarinan. Suurin osa tapauksista on Yhdysvalloista, josta kerrottavaa riittää, vaikka kuolemanrangaistus on isossa osassa maata lakkautettu.

Tekijä Liisa Saarijärvi on julkaissut myös kirjan neljästä kuolemaantuomitusta sarjamurhaajasta, joista tunnetuin lienee Ted Bundy.

Kuolemaantuomitut, Supla+

Liisa Saarijärvi: Kuolemaantuomitut sarjamurhaajat (Into, 2023)

© Podme

Lomakohteen varjot

Espanja on suomalaisille yhtä kuin loma ja aurinko, mutta palmujen alla tapahtuu tietysti myös paljon pahaa. Jenna Tuhkanen käsittelee podcastissaan vain Espanjassa tapahtuneita katoamisia, murhia ja mysteerejä. Tuhkanen on asunut Barcelonassa jo kymmenisen vuotta, ja hänen kielen ja kulttuurin tuntemuksensa ansiosta kuulija on hyvissä käsissä – pahuudesta huolimatta.

Rikospodcastin tekemisen lisäksi Tuhkanen kertoo elämästään Espanjassa omalla Youtube-kanavallaan.

Palmujen varjoissa, Podme

True Crime kiinnostaa kansaa.
© iStock, Otavamedia

Lue myös: True crime vetää, koska ihmisen pimeä puoli kiinnostaa – Naiset kuluttavat genreä eniten, mutta syyksi tarjotaan liian pelkistävä selitys

Listasimme parhaat true crime -dokumentit

Jill Dando
Jill Dando © Netflix

Rikosohjelman toimittajasta tuli uhri

Keväällä 1999 brittiläinen toimittaja Jill Dando eli aallonharjalla. Ihailtu tv-tähti juonsi rikoksista kertovaa Crimewatch-ohjelmaa, ja hän oli menossa naimisiin rakastamansa miehen kanssa.

Dandon elämä kuitenkin päättyi 37-vuotiaana, kun hänet ammuttiin kotiovelleen Lontoon Fulhamissa keskellä kirkasta päivää 26. huhtikuuta 1999. Murha käynnisti valtavan poliisitutkinnan, ja yleisölle tarjottiin lopulta 250 000 puntaa tapauksen selviämiseen johtavasta vinkistä.

Kolmiosaisessa dokumenttisarjassa ääneen pääsevät muun muassa Dandon veli, kollegat, tapausta tutkinut poliisi sekä mies, joka tuomittiin Dandon murhasta mutta todettiin uusintakäsittelyssä syyttömäksi kahdeksan vuotta myöhemmin.

Jill Dandon murha, Netflix (2023)

© Netflix

Mahtiperheen tuho

Amerikkalainen Murdaughin perhe hallitsi Etelä-Carolinassa viiden piirikunnan syyttäjänlaitosta 1920-luvulta lähtien. Kun perheen hulttiopoika aiheuttaa humalassa nuoren naisen kuolemaan johtavan veneonnettomuuden, käynnistyy uskomaton tapahtumasarja, jossa paljastuu muitakin epäselviä kuolemia sekä petoksia ja korruptiota – ja joka johtaa lopulta kahteen henkirikokseen perheen sisällä.

Dokumenttisarja kertoo mahtiperheen tuhosta aina tänä vuonna langettuun tuomioon saakka.

Murdaugh’n lakisuvun murhat ja skandaalit, Netflix (2023)

© Sveriges television AB/Yle

Uhrien perässä

Yleensä poliisin tehtävänä on löytää rikoksentekijä, mutta ruotsalaisen sarjaraiskaajan tapauksessa poliisi joutui etsimään uhreja – naisia, joista osa ei edes tiennyt joutuneensa seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

Kolmiosainen, journalistinen dokumenttisarja käy kiinnostavasti läpi erikoista poliisitutkintaa, antaa äänen uhreille ja laajentaa aiheen myös yleiselle tasolle. Viime vuonna ilmestynyt sarja on katsottavissa Areenassa 9. joulukuuta asti.

Nytorgsmannen – sarjaraiskaaja, Yle Areena (2022)

41 kirveeniskua

Vuonna 1980 uskovainen teksasilainen kotiäiti Candy Montgomery surmasi 41 kirveeniskulla ystävättärensä, jonka miehen kanssa hänellä oli ollut salasuhde. Oikeus vapautti Montgomeryn murhasyytteestä. Kiistanalaisesta tapauksesta on äskettäin ilmestynyt kaksi draamasarjaa, joista HBO:n versiossa Montgomerya näyttelee Elizabeth Olsen, Hululla Jessica Biel.

Love&death, HBO Max (2023)

Candy, Hulu (2022)

Myrkkyä kahvissa

Kolme ystävätärtä tapaa kahvilassa, ja pian yksi heistä on kuollut. Syynä on jääkahviin ujutettu syanidi.

Dokumenttielokuva käy läpi Indonesiassa valtavaa huomiota herättänyttä nuoren naisen murhaa, jonka motiiviksi on epäilty ystävän kateutta. Itse rikostapaus on melko yksinkertainen, mutta elokuva on myös kurkistus indonesialaisen yläluokan elämään.

Jakartan järkyttävä jääkahvimurha, Netflix (2023)

Lue myös: Sarja­murhaaja soitti uhrinsa teini-ikäiselle siskolle – Long Islandin hirviöksi paljastui 13 vuoden jälkeen arkkitehti ja perheenisä Rex Heuermann

Sarjamurhaaja oli hirviö Long Islandilla.
Poliisi tutki ruumislöytöjä Long Islandin Gilgo Beachilla keväällä 2011. Alueelta on löydetty yhteensä yhdentoista ihmisen jäänteet. © SMG / Zuma Press / MVPhotos

Lue myös: Ilpo Härmäläinen katosi elokuussa 1994 – Nyt rikostarkastaja paljastaa, miten Airiston murha vihdoin ratkesi ja ruumis löytyi

X