Lämpimän sään vuoksi hyttyset ovat kuoriutuneet nopeasti ja samanaikaisesti − Hyönteistutkijan mukaan kesälajit ovat aggressiivisempia

Hyttyset kuoriutuivat toukokuun lopussa Etelä-Suomessa. Hyönteistutkija Marko Mutasen mukaan Lapissa kausi on vasta alkamassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lapissa hyttyskausi on vasta alkamassa.

Hyttyset kuoriutuivat toukokuun lopussa Etelä-Suomessa. Hyönteistutkija Marko Mutasen mukaan Lapissa kausi on vasta alkamassa.
Teksti:
Anni Niittylahti

Hyttyskesä on virallisesti alkanut, ja moni on kiinnittänyt huomiota niiden runsaaseen määrään. Onko hyttysiä todellisuudessa tavallista enemmän?

Oulun yliopiston hyönteistutkija, yli-intendentti Marko Mutasen mukaan asia ei ole yksiselitteinen, sillä hyttysten määrän tarkasteluun ei vielä ole tieteellistä seurantaa.

”Tällä hetkellä se on vähän kuulopuheiden perusteella seurattava asia. Olen kuitenkin saanut vaikutelman, että on käynnissä runsas hyttysvuosi.”

Etelä-Suomessa kesähyttyset ovat kuoriutuneet toukokuun viimeisellä viikolla, ja Marko Mutaselle on kerrottu niitä olevan enemmän kuin koskaan.

”Joillain paikoilla sääsket eivät ole koskaan häirinneet, mutta nyt niitä on ihan hirveästi ensimmäistä kertaa”, hän sanoo.

Oulun korkeudella kesähyttyskausi on puolestaan kesäkuun alkupäivinä vasta alkanut. Mutasen mukaan raja siirtyy parhaillaan 50–100 kilometriä päivässä pohjoiseen päin, joten Lapissa hyttyset ovat vasta kuoriutumassa.

Lue myös: Hyönteiskarkottimet herättävät huolta – Voiko lemmikin omistaja käyttää niitä turvallisin mielin?

Lämmin keli on kiihdyttänyt hyttysten kuoriutumista

Marko Mutanen huomauttaa, että vallitseva lämmin sää on vaikuttanut siihen, että hyttyset kuoriutuvat nopeasti ja samanaikaisesti. Viileällä kelillä hyttysiä kuoriutuisi pidemmällä ajalla, eikä kerralla niin paljoa. Tämän takia on vaikeaa arvioida, onko hyttysiä todellisuudessa aiempia vuosia enemmän.

”Ihmisten mielikuva tulee helposti siitä runsaushuipusta eikä kokonaismäärästä”, yli-intendentti kertoo.

Runsasluminen talvi puoltaa runsaan hyttysvuoden puolesta. Kosteuden takia lisääntymislätäköt eivät ole päässeet kuivumaan, ja hyttysiä kuoriutuu paljon.

Kaikki hyttyset eivät ime verta ihmisestä

Suomessa on noin 40 hyttyslajia. Kaikilta niiltä ei kuitenkaan tarvitse suojautua, sillä osa lajeista on erikoistunut imemään verta esimerkiksi linnuista.

Aikuisena talvehtivia talvihyttysiä Marko Mutanen kuvailee rauhallisiksi ja aroiksi pistämään ihmistä.

”Kesähyttyset ovat puolestaan aggressiivisempia. Yksi näistä on korpihyttynen, jota esiintyy erityisesti Pohjois- ja Keski-Suomessa.”

Kaikilla hyttysillä ei ole virallista suomenkilistä nimeä. Mutanen kertoo, että myöhemmin kesällä kuoriutuu korpihyttystä pienempi hyttynen, joka iskee erityisesti nilkkoihin ja sääriin. Tämän lajin tunnistaa harmaasta sävystä ja siitä, että se lentää matalalla.

Verta pakkiin. Aasian tiikerihyttysen pisto tekee kipeämpää kuin minkään muun tunnetun itikan ja kylkiäisinä piston saajaan siirtyy usein ikäviä trooppisia tauteja. <span class="typography__copyright">© Aop</span>
Verta pakkiin. Aasian tiikerihyttysen pisto tekee kipeämpää kuin minkään muun tunnetun itikan ja kylkiäisinä piston saajaan siirtyy usein ikäviä trooppisia tauteja. © Aop

Lue myös: Seura selvitti: Tropiikin taudit uhkaavat – Vaaralliset hyttyset kantavat tauteja ja tulevat yhä pohjoisemmaksi 

X