Koronavirustestiin pääsy helpottui – Kriteerit muuttuivat ja vasta-ainetesti tulee käyttöön

Jaa kaverilleTilaa Seura
Koronavirustesti on geenimonistustesti, joka vaatii monia työvaiheita ja hyvät suojavarusteet.
Koronavirustesti otetaan nenänielusta, ja se voi varmistaa diagnoosin jo taudin alkuvaiheessa. Kyseessä on geenimonistustesti, joka vaatii monia työvaiheita ja hyvät suojavarusteet. © iStock
Julkisen terveydenhuollon lisäksi yksityissektori vauhdittaa koronavirustestausta, ja testiin pääsee entistä helpommin. Vasta-ainetestitkin otetaan käyttöön.

Koronavirustesti ja vasta-ainetesti tulevat yhä useamman ulottuville lähiviikkoina.  Varsinaiseen koronavirustestiin pääsyn kriteereitä on lievennetty. Testiin pääsee nyt lääkärin lähetteellä, jos on ollut akuutin hengitysinfektion oireita.

Näytteitä otetaan kuitenkin edelleen ensisijaisesti potilailta, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita, sekä terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalta.  Oireettomat ja lieväoireiset eivät pääse testiin.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on lisännyt koronavirustestausten määrää, ja Huslab analysoi nyt koronavirusnäytteitä kaikkina viikonpäivinä ympäri vuorokauden.

”Maaliskuun alkupuolella pystyimme analysoimaan 500 näytettä vuorokaudessa ja nyt yli tuhat”, kertoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen HUS:n diagnostiikkakeskuksesta.

Koronavirusnäyte otetaan nenänielusta. Kyseessä on työläs geenimonistustesti, jossa virus tunnistetaan nukleiininhaponosoitusmenetelmällä (PCR).

Yksityissektorin testit kalliita

Yksityissektorikin tarjoaa testejä, mutta ne maksavat varsin paljon, esimerkiksi Terveystalossa koronatestin hinta on 195 euroa ja Mehiläisessä 249 euroa. Koronavirustestien kuluista ei ainakaan vielä saa Kela-korvausta. Testiin pääsee vain lääkärin lähetteellä etävastaanoton kautta.

Mehiläinen laajentaa koronavirusnäytteiden testaamista suuryrityksen tuella; näytteet lennätetään Etelä-Koreaan analysoitaviksi, ja tavoitteena on 18 000 näytteen analysointi kahdessa viikossa. Tulosten saamiseen kuluu noin kaksi vuorokautta.

Muun muassa lääkärikeskus Aava ja Pihlajalinnakin tekevät koronatestausta.

Varsinainen koronavirustesti varmistaa noin vuorokaudessa heti tartunnan alkuvaiheessa, onko potilaalla koronavirus.

Vasta-ainetesti kertoo vain sairastetusta taudista

Pääsiäisen tienoilla otetaan käyttöön myös jo sairastetusta taudista kertovat vasta-ainetestit. Testi antaa tuloksen vasta hieman alle kahden viikon kuluttua virustartunnasta, joten liian nopeasti ei kannata mennä testattavaksi.

Testiin pääsee lääkärin lähetteellä kuka tahansa, ja se maksaa arviolta 50–100 euroa. Verinäytteestä otettava vasta-ainetesti on halvempi ja helpompi analysoida kuin nenänielusta otettava koronaviruksen geenimonistustesti.

Vasta-ainetesti ei kerro taudin alkuvaiheessa, onko potilaalla koronavirus, joten se ei sovi taudin diagnosoimiseen.

Vasta-ainetestejä verestä pystytään tekemään esimerkiksi Huslabissa kohta arviolta satoja vuorokaudessa, ja niiden määrää voidaan kasvattaa tarpeen mukaan.

Vasta-ainetesti tueksi etätöiden lopetukseen

Terveystalonkin tavoitteena on tuoda myös koronaviruksen vasta-ainetestit asiakkailleen vielä huhtikuun aikana. Terveystalon työterveyden asiakasyritykset työllistävät yhtiön mukaan noin 700 000 suomalaista, ja testi on tarjolla kaikille.

”Kun koronaepidemian intensiivisin vaihe väistyy, arkeen paluu korostuu eikä Suomella ole varaa pitää terveitä pois töistä varmuuden vuoksi”, arvioi Terveystalon laboratoriodiagnostiikkapalvelujen ja uusien ratkaisujen johtaja Eeva Nyberg-Oksanen.

Terveystalon testit analysoidaan SYNLABissa.

Vasta-ainetestillä pystytään löytämään nekin henkilöt, jotka ovat selvinneet tartunnasta oireetta – tästä tiedosta on paljon hyötyä muun muassa asiakaspalvelussa tai terveydenhuollossa työskenteleville.

Lue myös: Lue ohjeet koronavirustaudin hoitoon – Näin lääkäri neuvoo toimimaan korkean kuumeen ja hengitystieoireiden hoidossa

Tositarinoita koronasta - Vinkkaa meille oma tarinasi

  • Jätäthän yhteystietosi, jos haluat antaa tarkempia tietoja. Voit kertoa tarinasi myös anonyymisti. Käsittelemme kaikki yhteydenotot luottamuksellisesti.
X