
Kaipaatko tiirojen huutoa ja laineiden liplatusta? Magnus Rietzin Itämeren majakat -teos tarjoaa upeita kuvia ja majakoiden kiehtovia tarinoita
Häikäisevä aurinko kimaltelee ulapalla ja hellii korkeuksiin kohoavaa rakennusta. Aika on kaivertanut merkkejään yli satavuotiaan majakan kylkeen.
Itämerelle vuonna 1906 valmistuneen Bengtskärin luodolla käytiin jatkosodan aikaan ankara taistelu.
Magnus Rietzin Itämeren majakoita selaillessa voi lähes haistaa meren tuoksun, kuulla aaltojen kohahdukset ja kalatiiran huudot. Teosta varten ruotsalainen valokuvaaja-kirjailija kiersi yli kahdellasadalla majakkapaikalla Itämeren maissa, myös meidän rannikollamme.
Näyttävien valokuvien lisäksi kirja kertoo Iiro Kuuranteen suomeksi kääntämiä tarinoita majakoiden historiasta.
Lähde vierailemaan Itämeren majakoille
Jos mielii mielikuvitusmatkan sijaan oikealle vierailulle, kannattaa olla yhteydessä suoraan majakoihin. Ensikertalaisen on helpointa osallistua järjestetylle retkelle.
Magnus Rietz kertoo kirjassaan myös, millä hänen poimimistaan majakkasaarista voi vierailla. Suomalaisittain tunnetuin lienee Pohjoismaiden korkein majakka Bengtskär.
Yllätyksen puolestaan tarjoaa Utön majakka, jonka oven takaa aukenee kirkkosali.
Haluaisitko vierailla majakoilla? Suomen Majakkaseura tekee vuosittain retkiä kotimaisille ja ulkomaisille majakoille. Useimmille Majakkaseuran retkille osallistuminen vaatii jäsenyyttä. Majakkaseuralle avautuvat sekä Suomessa että ulkomailla monet sellaiset ovet, jotka saattavat muuten pysyvät kiinni.
”Mieti, mitä haluat retkeltäsi: osa majakoista tarjoaa matkailijoille myös majoitusta, ravintolapalveluita tai molempia. Majakat sijaitsevat ulkomerellä, joten kesälläkin saattaa olla viileää”, vinkkaa Suomen Majakkaseuran varapuheenjohtaja Teppo Sainio.
Magnus Rietz: Itämeren majakat (Tammi)
Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 3/21.
Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti