Kaipaatko tiirojen huutoa ja laineiden liplatusta? Magnus Rietzin Itämeren majakat -teos tarjoaa upeita kuvia ja majakoiden kiehtovia tarinoita

Häikäisevä aurinko kimaltelee ulapalla ja hellii korkeuksiin kohoavaa rakennusta. Aika on kaivertanut merkkejään yli satavuotiaan majakan kylkeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Itämerelle vuonna 1906 valmistuneen Bengtskärin luodolla käytiin jatkosodan aikaan ankara taistelu.

Häikäisevä aurinko kimaltelee ulapalla ja hellii korkeuksiin kohoavaa rakennusta. Aika on kaivertanut merkkejään yli satavuotiaan majakan kylkeen.
Teksti: Milla Olkkonen-Lind

Magnus Rietzin Itämeren majakoita selaillessa voi lähes haistaa meren tuoksun, kuulla aaltojen kohahdukset ja kalatiiran huudot. Teosta varten ruotsalainen valokuvaaja-kirjailija kiersi yli kahdellasadalla majakkapaikalla Itämeren maissa, myös meidän rannikollamme.

Näyttävien valokuvien lisäksi kirja kertoo Iiro Kuuranteen suomeksi kääntämiä tarinoita majakoiden historiasta.

Lähde vierailemaan Itämeren majakoille

Jos mielii mielikuvitusmatkan sijaan oikealle vierailulle, kannattaa olla yhteydessä suoraan majakoihin. Ensikertalaisen on helpointa osallistua järjestetylle retkelle.

Magnus Rietz kertoo kirjassaan myös, millä hänen poimimistaan majakkasaarista voi vierailla. Suomalaisittain tunnetuin lienee Pohjoismaiden korkein majakka Bengtskär.

Yllätyksen puolestaan tarjoaa Utön majakka, jonka oven takaa aukenee kirkkosali.

Haluaisitko vierailla majakoilla? Suomen Majakkaseura tekee vuosittain retkiä kotimaisille ja ulkomaisille majakoille. Useimmille Majakkaseuran retkille osallistuminen vaatii jäsenyyttä. Majakkaseuralle avautuvat sekä Suomessa että ulkomailla monet sellaiset ovet, jotka saattavat muuten pysyvät kiinni.

”Mieti, mitä haluat retkeltäsi: osa majakoista tarjoaa matkailijoille myös majoitusta, ravintolapalveluita tai molempia. Majakat sijaitsevat ulkomerellä, joten kesälläkin saattaa olla viileää”, vinkkaa Suomen Majakkaseuran varapuheenjohtaja Teppo Sainio.

Porkkalan majakka rakennettiin 1920. 

Porkkalan majakka rakennettiin 1920.  © Magnus Rietz

Magnus Rietz: Itämeren majakat (Tammi)

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 3/21.

Lue myös: Pilaisiko yksityistäminen majakkamatkailun? Väylävirasto pohtii majakkarakennuksista luopumista: kunnostaminen hankalaa, eikä rahoitusta juuri ole

Lue myös: Reportaasi: Tällainen on Tove Janssonin upea kesäparatiisi Klovharun saarella – Veljentytär Sophia Jansson: ”Täällä hän sai elää luonnon ehdoilla”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X