Maskit kunnossa? Fimea testasi suu-nenäsuojusten suojaustehoa - tukehduttajia ei löytynyt

Fimean tutkijat ottivat kaupoissa myytäviä kirurgisia suu-nenäsuojuksia pistokokeeseen – eivätkä löytäneet niistä vaarallisia puutteita tai urbaanilegendojen mukaisia hirveyksiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kauppojen perusmaskit osoittautuivat toimiviksi. Fimea neuvoo, että ostajan pitää katsoa maskipaketista, onhan tuotteessa CE-merkki, valmistajan yhteystiedot sekä kunnon käyttöohjeet.

Fimean tutkijat ottivat kaupoissa myytäviä kirurgisia suu-nenäsuojuksia pistokokeeseen – eivätkä löytäneet niistä vaarallisia puutteita tai urbaanilegendojen mukaisia hirveyksiä.
Teksti: Petri Korhonen

Lääkkeitä ja lääkinnällisiä tuotteita valvova Fimea kertoo tehneensä kymmenelle kaupoissa yleisimmin myytävälle kasvomaskimerkille pistokokeen: voiko niiden valmistuslaatuun, suojaustasoon tai toimivuuteen luottaa.

Sitkeästi sosiaalisessa mediassa leviävien kauhutarinoiden mukaan maskit aiheuttavat käyttäjilleen jopa aivovaurioita ja hiilidioksidimyrkytyksiä. Myös allergisia oireita kuulemma tulee, ja hevosmiesten tietotoimiston mielestä syynä ovat valmistusmateriaaleissa olevat kemialliset jäämät.

Vaikka urbaanilegendoista ei tarvitsisi normaalioloissa piitata, pandemia-aikana on tärkeää että viranomaiset ovat hereillä ja käyvät etsimässä faktaa huhujen päänmenoksi.

Testatut maskit kohtuullisen hyviä

Testatut maskit olivat niin sanottuja kirurgisia suu-nenäsuojuksia. Ne ovat sivusta avoimia, eli ilmaa pääsee sisään vapaammin toisin kuin esimerkiksi täysin kasvojenmyötäisissä hengityssuojaimissa.

Fimea mittasi maskien ilmoitettua suodatustehokkuutta ja hengitysvastusta.

”Kymmenestä tuotteesta kuusi vastasi tuotteelle ilmoitettua tyyppiluokitusta. Neljä tuotetta ei vastannut luokitusta toisen tutkitun vaatimuksen osalta,” tutkimusraportti toteaa.

Näiden valmistajien pitää nyt joko muuttaa merkintöjä todenmukaisemmiksi tai parantaa tuotteen rakennetta. Yleisesti tulokset olivat Fimean mukaan suodatustehokkuuden osalta hyvät ja hengitysvastusten osalta kohtalaiset.

Kansankielellä sanottuna toisten maskien käyttäjä joutuu puuskuttamaan enemmän kuin toisten, mutta ilmansaantia yksikään maski ei rakenteensa takia estä, eikä tukehduta ihmistä.

Fimea ei ole määrännyt myyntikieltoja

Entäs sitten ne maskien aiheuttamat iho-ongelmat ja allergiset kohtaukset, joita somen mukaan on tullut tuttavien tutuille ja työkaverien sukulaisille?

”Olemme saaneet vaaratilanneilmoituksia alle 20, joista osa on reklamaatiotyyppisiä ilmoituksia ja yksittäisiä vakavia vaaratilanneilmoituksia yliherkkyydestä tai allergisesta reaktiosta. Suhteessa käytön laajuuteen ilmoituksia on tullut vähän”, Fimean yli-insinööri Johanna Ekholm kertoo Seuralle.

Fimealla on oikeus poistaa vaaralliset tuotteet myynnistä mahtikäskyllään, ja virasto käyttää terveystuotteissa valtaansa suhteellisen herkästi.

”Toistaiseksi missään yksittäisestä tuotteesta tai tuote-erästä ei ole raportoitu sellaista määrää vakavia vaaratilanneilmoituksia, että se olisi johtanut esimerkiksi eräkohtaiseen markkinoilta poisvetoon”, Ekholm kertoo.

Urbaanilegendoissa kerrotaan myös, että kasvomaskit eli ”Kiinan-vaipat” muuttuvat äkkiä naamalla ”vaarallisten, keuhkoihin menevien bakteerien kasvualustaksi”.

”Ohjeistuksen mukaisesti käytettynä esitetyn kaltaisen tilanteen riskistä ei ole näyttöä. Suojukset ovat pääsääntöisesti kertakäyttöisiä ja tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön”, Johanna Ekholm kertoo.

 

Lue myös: Koronarealistit-sivusto levittää hoitajille vääristeltyä tietoa pandemiasta – Kuka tästä huhunkylvöstä hyötyy?

X