Länsimaiden maskikriisi syventyy korona-ajan suojavarusteongelmaan

Jaa artikkeli
Ulkolinja: Länsimaiden maskikriisi
Ulkolinja: Länsimaiden maskikriisi. © Yle / Nicholas Pfosi
Tuore dokumentti Länsimaiden maskikriisi penkoo Yhdysvaltain koronakriisin taustoja ja pureutuu erityisesti siihen, miksi maassa ei ollut pandemian iskiessä saatavilla riittävästi suojavarusteita ja hoitovälineistöä.

Länsimaiden maskikriisi -dokumentissa tutkivat journalistit nostavat esiin niin maskiväärennöksiä kuin varmuusvarastojen heikkoa hoitoakin mutta ennen muuta sen, että pandemiaan varautumiseen ei ole osoitettu maassa riittävästi varoja.

Texasilaisen hengityssuojatehtaan edustaja puhuu suorasanaisesti siitä, miten ahtaalle suojavarustetuotanto on Yhdysvalloissa ajettu. Kauppoja on tehty mieluummin Kiinan kuin kotimaisten toimijoiden kanssa, ja yhteiskunta maksaa siitä nyt kovaa hintaa.

Dokumentti on terävä kuvaus siitä, kuinka pahimmillaan käy, kun terveydenhuoltoa koskevia päätöksiä tehdään raha ja poliittiset agendat edellä. Nimen käännökseen tekee kuitenkin taas mieli takertua. Maskikriisejä on tunnetusti koettu myös muissa länsimaissa, mutta tämä dokumentti kertoo vain Yhdysvalloista, toisin kuin ohjelman suomennettu otsikko väittää.

Ulkolinja: Länsimaiden maskikriisi, 3.12. klo 22.00 Tv1

Lue myös: Tapaus Lindbergh – Arkistojen salat -dokumentti median häikäilemättömyydestä

X