Ahkerat oman pihansa siivoajat kunniaan, talouden uskottavuus kuntoon – ja Suomi pystyy tienaamaan tässä ajassa, sanoo Matti Vanhanen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Matti Vanhanen
© AlfaTV © AlfaTV
Uudeksi valtiovarainministeriksi esitetty Matti Vanhanen (kesk.) sanoo, että Suomi pystyy tienaamaan koronakriisin jälkeisessä maailmassa, jos usko talouteemme säilyy.

Keskustan uudeksi valtionvarainministeriksi esittämä eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (s. 1955) on käynyt vuoden sisällä läpi melkoisen mylläkän.

Viime kesänä näihin aikoihin häneltä leikattiin yllättäen löytynyt munuaissyöpä. Syksyn alussa hän meni avosydänleikkaukseen, jossa korjattiin rytmihäiriöitä aiheuttanut läppävika.

Monelle ihmiselle pelkästään näistä toipuminen ja kuntoutuminen kävisi päätoimisesta työstä, varsinkin korona-aikana. Riskiryhmäläisyydestään huolimatta Vanhanen on ahkeroinut puhemiestyössä sekä sen lisäksi vetänyt välillä myös omaa televisio-ohjelmaansa kristillistaustaisella Alfa TV -kanavalla.

Matti Vanhanen

© KAISA RAUTAHEIMO/OTAVAMEDIA

Lue myös: Matti Vanhanen paljastaa – Tästä on kyse puhemiehen isännöimässä keskusteluohjelmassa: ”Kuin luento, yksinpuhelu televisioon vietynä”

Vuosikymmen omasta pääministerierosta

Ja nyt, ainutkertaisen velkakriisin keskellä, hän ryhtyy uudeksi valtion kirstunvartijaksi.

“Aika raskain mielin olen tämän projektin ottamassa vastaan”, Matti Vanhanen kertoi puolueen tiedotustilaisuudessa maanantaiaamuna.

Mieliala ei ole ihme. Vielä muutamaa päivää aiemmin hän oli ilmeisen rehellisesti vakuutellut, ettei ole kiinnostunut hommasta.

Lisäksi ajankohtakin on varmasti nostalginen. Kohta tulee kymmenen vuotta siitä juhannusviikosta 2010, kun Matti Vanhanen luopui itse pääministeriydestä sekä puoleensa puheenjohtajuusdesta.

Tuolloin hän perusteli eroaan terveyssyillä, vaikka taustalla olikin varmasti  myös väsymys pari vuotta jatkuneisiin vaalirahaskandaalien selvittelyihin. Ero oli taktisesti hyvin ajoitettu, sillä vasta seuraavana talvena eduskunnan perustuslakivaliokunta sai valmiiksi omat selvityksensä vuoden 2007 vaalirahoitussotkuista.

Valiokunnan mielestä Vanhanen oli rikkonut virkavelvollisuuttaan, kun oli sekä junaillut että sallinut puolueensa vastaanottaa epämääräisten lahjoittajien varoja. Oikeusjuttuun asti teot eivät kuitenkaan riittäneet.

Katri Kulmunin koulutushankinnoista noussut kuhina ja pikaero eivät olleet Vanhaselle ainutkertainen tapaus. Hänet nostettiin aikoinaan puolueen puheenjohtajaksi ja pääministeriksi 2003, kun edeltäjänsä Anneli Jäätteenmäki kaatui Irak-tietovuotoskandaaliin.

“En aio pyrkiä pääministerin sijaiseksi enkä (hallitus)viisikon jäseneksi”, Vanhanen lupaa nyt.
Hän sanoo pysyvänsä kassanvartijan roolissaan, tukemassa ministeriöitä.

Ahkeran omakotikansan puolella

Matti Vanhanen kertoo talousperiaatteidensa olevan ennallaan: tunnollisesti elävien ihmisten ja firmojen arkea on tuettava.

“Yhteiskunnan pitää rohkaista niitä jotka ovat ahkeria, siivoavat pihansa, katsovat lastensa perään ja auttavat naapurin mummoa silloin kun lumi täyttää pihan.”

Tällöin Vanhasen mukaan tällaiset ihmiset pitävät Suomea pystyssä vastedeskin.

Vertaus sopii Vanhasen itsestään luomaan nurmijärveläisen omakotirakentajan ja nikkaroijan imagoon, vaikka se ei puhuttelekaan kaupunkien kerrostaloasukkaita.

Elvytyksen on hänen mielestään oltava tehokasta, ja kohdistuttava niihin toimijoihin joilla on eniten kerrannaisvaikutuksia ympärilleen.

Eläkejärjestelmän ja työttömyysturvan joustoja haikaili jo Katri Kulmunikin, eikä Vanhanen luultavasti ole aikeissa tinkiä näistä.

Lause kuin suoraan vuoden 2008 finanssikriisistä: me tienataan tällä

Vanhanen ehti pääministerikaudellaan nähdä Yhdysvalloista vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin vaikutukset Suomeen. Sen alussa hän vakuutti pitkään, ettei rahamarkkinoiden kaaos tule ylettymään Suomeen asti, koska kotimaiset pankit ovat vakavaraisia ja hyvässä kunnossa.

Nyt hän sanoo, että Suomen on taas pystyttävä pitämään huolta luottoluokituksestaan ja taloutensa uskottavuudesta samaan tapaan kuin silloin. Hallituksen on myös tehtävä talouteen rakenteellisia uudistuksia.

Ilman sitä lainarahaa ei heru niin paljon kuin valtio tarvitsee, eikä ainakaan Suomelle edullisilla ehdoilla.

”Kaikki laskelmat on tehty sen varaan että nollakorko pysyy, eikä ole miljardien korkomenoja vuosittain, ja on tärkeää pitää tästä uskottavuudesta kiinni.”

Oman julkisen talouden hoidon on Vanhasen mielestä oltava näissä oloissa keskimäärin uskottavampaa kuin muilla.

”Itse koen tämän olevan tärkeimpiä lyhyen ajan tehtäviämme.”

Kannustimeksi Vanhanen ottaa yllättäen pääministeriaikaisen kollegansa, kokoomuslaisen valtiovarainministeri Jyrki Kataisen lausumaksi väitetyn hokeman finanssi- ja eurokriiseillä tienaamisesta.

”Sillä me pystymme tienaamaan lähivuosina erittäin paljon,” Matti Vanhanen sanoi keskustan tiedotustilaisuudessa.

Tienaamisella hän tarkoittanee tässä yhteydessä sitä, että rakenneuudistukset vähentävät lainanoton kuluja. Huonosti talouttaan hoitaneelle Suomelle koronakriisistä nouseminen tulisi vieläkin kalliimmaksi.

Näin söpöltä Matti Vanhanen näytti vuonna 2003, vastavalittuna pääministerinä.

 

Lue myös: Eikö Putin osaa englantia? Millä kielellä Putin rupatteli saunassa Matti Vanhasen kanssa?
 
X