”Minulle koronapiikki ennen muita!” – Kenen kuuluisi päästä nopeammin virukselta suojaan?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Seuran toimituspäällikkö Petri Korhonen
Seuran toimituspäällikkö Petri Korhonen. © Pekka Nieminen / Otavamedia
”Samaa on nähty sodissa ja suuronnettomuuksissa. Evakuointiin ja pelastusveneisiin jonottajat keksivät äkkiä liudan syitä, miksi juuri heidät pitäisi pelastaa ensimmäisinä”, Petri Korhonen kirjoittaa.

Olen luomisvoimani huipulla oleva parikymppinen stadiontähti, Instagram-influensseri ja bikinimalli, tuleva Voice of Finland, olen Suomen edustusurheilun luottopakki – maa menettää liikaa iloa ja ylpeydenaiheita jos kaadun koronaan – siksi koronapiikki äkkiä minulle!

Olen tulevaisuuden toivo, kolmikymppinen bisnesleijona – jos kaadun koronaan, Suomi jää ilman innovaatioita, huimia start-up-pöhinöitä ja vain minulta onnistuvia sankari­tekoja!

Olen yhteiskunnan tukipylväs, nelikymppinen politiikan konkari tai satojen ihmisten työllistäjä – jos kaadun koronaan, kuka osaa säätää niin hyviä lakeja kuin minä, tai kuka hankkii uudet työpaikat kaikille, jotka jäävät firmoistani työttömiksi?

Olen neljän kouluikäisen lapsen, kahden yksinasuvan vanhuksen ja monen kotieläimen ainoa huoltaja – miten heille ja niille käy jos minä viisikymppinen kaadun koronaan?

Koronapiikki kaikille vuorollaan

Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Peruslähtökohta on kuitenkin sama: Koska olen (vieläpä usein ihan aidosti) yhteiskunnalle ainutlaatuinen vaikuttaja tai läheisteni pärjäämiselle tärkeä ihminen, koronarokote pitää antaa minulle ensimmäisenä tai ainakin huomattavasti ennen niitä muita, paljon ”hyödyttömämpiä” ihmisiä.

Taivas varjele, jos joku terveytensä itse ehdoin tahdoin pilannut saa piikin ennen meitä kunnon ihmisiä!

Ja vielä kamalampaa, jos piikki annettaisiin ensimmäisenä niille maskittomille maahanmuuttajille, joiden keskuudessa tartunnat leviävät nyt liian nopeasti. Tulevat tänne ja vievät vielä meidän rokotteetkin…

Vaikka näinhän ei kukaan ikinä tunnusta ajattelevansa, ei ainakaan jos kysytään.

Silti moni on varmasti tämän kevättalven tuskastuttavan hitaina viikkoina miettinyt, kenen kuuluisi päästä nopeammin virukselta suojaan. Siis sen jälkeen, kun varmasti kaikki vanhukset, pitkäaikaissairaat ja koko terveydenhuollon henkilökunta on rokotettu kaikilla tarvituilla annoksilla.

Kenen kuuluisi päästä nopeammin virukselta suojaan?

Samaa on nähty sodissa ja suuronnettomuuksissa. Evakuointiin ja pelastusveneisiin jonottajat keksivät äkkiä liudan syitä, miksi juuri heidät pitäisi pelastaa ensimmäisinä. Ja nuo perustelut, kuten edellä listaamani syyt, ovat ihan paikkansapitäviä ja päteviä.

Pandemian torjunnassa on kuitenkin toisin: siinä ei ole voinut etuilla tai hankkia turvaa edes rahalla.

Suomessakin aikuisväestöä aletaan rokottaa heti, kun aineita tulee maahan riittävästi, THL:n arvion mukaan kesäkuusta alkaen.

Sitä ennen etusijalla ovat riskiryhmäläiset, terveyttämme ja toivottavasti myös turvallisuuttamme hoitavat ihmiset – joita ei jaotella tittelien tai tärkeyden, vaan kansanterveydellisten perusteiden mukaan.

Tämä linja näyttää tyrmistyttävän eniten heitä, jotka ovat tottuneet menemään hoitojonojen tai rahvaalta vaaditun kärsivällisyyden ohi vaurauden, aseman tai suhteiden turvin. Heidän ”mulle ensin” -painostuksensa tulee kevään aikana varmasti yltymään.

Osa varakkaista saattaa jopa turvautua pimeiltä markkinoilta saataviin rokotteisiin, riskeistä ja valtavista huijausmahdollisuuksista huolimatta. Jos näistä tulee haittavaikutuksia, tämä julkinen terveydenhuoltommehan ne korjaa, yhteisistä varoistamme.

Silti ja juuri siksi koronarokotteiden jakamisessa oikeudenmukaisuudesta ei saa tinkiä. Kaikille vuorollaan, avoimesti ja perustellusti, yhteistä etua miettien.

Koska jos nyt luistamme tästä, seuraavissa kriiseissä etuilijoita, ohittajia ja välistävetäjiä tulee yhä enemmän, ja se murentaa ihannettamme kaikille yhtäläisestä Suomesta.

Lue myös: Miksi Kainuun hoivakotien vanhukset joutuivat odottamaan koronarokotuksia pidempään kuin muut? – Sairaanhoitopiirin pandemiapäällikön selitys ei kestä faktantarkistusta

Koronarokotukset Kainuu

Koronarokotetta on annettu vanhusten lisäksi ensi- ja tehohoidon työntekijöille. © Lehtikuva

X