Nämä viisi Sibelius-myyttiä eivät pidä paikkaansa

Fasisti? Juoppo? Isänmaallinen kiihkoilija? Höpö höpö.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jean Sibeliuksen äidinkieli oli ruotsi, mutta tyttärilleen hän ja vaimonsa Aino puhuivat myös suomea.

Fasisti? Juoppo? Isänmaallinen kiihkoilija? Höpö höpö.
Teksti:
Hannu Toivonen

1. Finlandia: ei isänmaallista kiihkoa

Koska Jean Sibeliuksen (1865–1957) nimi kumahtaa suomalaisessa sydämessä kuin kirkonkello, on varaa katsoa myös myyttisen palvonnan taakse. Berliinissä kauan asunut professori ja Sibelius-tutkija Tomi Mäkelä jopa kauhistelee hehkutusta.

”Esimerkiksi Finlandiaa, jota on ehdoteltu myös Suomen kansallislauluksi, Sibelius ei suinkaan säveltänyt isänmaallisen kiihkon vallassa tasavalta-aatteen julistukseksi”, Mäkelä sanoo.

2. Aitosuomalaisuus: ruotsinkielinen

Sibelius on usein valjastettu aitosuomalaisen aatteen soihdunkantajaksi. Sellaisena hänet nähtiin hyödylliseksi niin sortovuosien, sisällissodan, talvi- ja jatkosodan kuin vaaran vuosienkin hengennostajana.

Myöhemmin perussuomalaiset ovat käyttäneet hyväkseen Sibeliuksen ”aitosuomalaisuutta” monikulttuurisuus- ja pakkoruotsikritiikissään.

”Tosiasiassa Sibelius – oikeilta etunimiltään Johan Christian Julius – oli ruotsinkielinen. Samoin olivat hänen vanhempansa ja suuri osa ystävistä”, Mäkelä sanoo.

”Jopa Suomen kansan kykyyn luoda oma ja demokraattinen valtio Sibelius suhtautui alkuun epäilevästi.”

3. Alkoholin suurkulutus: väärin

Kolmas myytti Sibeliuksesta puhuttaessa on hänen juoppoutensa. Sibeliusta pidetään usein alkoholistina ja aamuöiden juhlijana, jota vaimo Aino paimensi.

”Väärin”, sanoo Mäkelä.

”Sibelius osasi kyllä juopotella, mutta työhönsä säveltäjänä hän suhtautui vakavasti ja ammattimaisesti. Ollakseen alkoholisti Sibelius myös eli poikkeuksellisen vanhaksi.”

4. Poliittisuus: ei tunnistanut itse

Entä Sibeliuksen poliittisuus? Hänestä kyllä kasvoi itsenäisyys- ja suomalaisuusmies, joka vaimoineen puhui omille lapsilleenkin usein suomea, mutta:

”Sibelius ei ollut poliittinen ihminen. Hän koki olevansa ennen kaikkea muusikko, ei sankari.”

5. Natsismi: ei missään nimessä

Kansallismielisyys, rotuoppi, fasismi – on Sibeliusta syytetty niistäkin.

”Sibelius oli Suomi-henkinen, mutta vapaa ja riippumaton kansainvälinen taiteilija. Missään nimessä hän ei ollut ’natsi’: Hän tarkkaili hyvin epäilevästi Ainonsa, jonka äiti oli saksalaisvenäläinen ja isä suomenruotsalainen, Lapuan liike -sympatioita ja jälkipolvensa saksalaiskontakteja.”

X