Normandian maihinnousuun osallistunut suomalaisalus M/S Alpo kerää nyt varoja Ukrainan hyväksi – Koossa jo kymmeniätuhansia euroja

Normandiassa kalustoa kuljettanut laiva osallistui myös miinanraivaukseen Suomenlahdella. Nyt M/S Alpo kerää varoja Ukrainan puolustukselle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

M/S Alpo satamassa matkalla Normandiaan.

Normandiassa kalustoa kuljettanut laiva osallistui myös miinanraivaukseen Suomenlahdella. Nyt M/S Alpo kerää varoja Ukrainan puolustukselle.
Teksti:
Jukka Vuorio

Toisen maailmansodan suunnan länsirintamalla lopullisesti kääntänyt Normandian maihinnousu alkoi 80 vuotta sitten, 6. kesäkuuta vuonna 1944.

Sitä on nyt paikalla Ranskan rannikolla juhlistamassa myös suomalainen laiva M/S Alpo.

M/S Alpo rakennettiin Yhdysvalloissa vuonna 1943. Laivan käyttötarkoitus oli suunniteltu nimenomaan maihinnousua avustavana laivana, täsmällisemmin hinaajana. Tositoimien aika tuli vuonna 1944 länsiliittoutuneiden maihinnousussa Ranskan luoteisrannikolle Normandiaan.

”Emme ole aivan varmoja, toimiko Alpo Omaha Beachilla vai Gold Beachilla, jotka olivat vierekkäisiä maihinnousualueita. Joka tapauksessa Alpo oli mukana rakentamassa keinotekoisia maihinnoususatamia. Alpon tehtävä oli hinata massiivisia ponttoonilaitureita, joiden kautta sotakalusto ja joukot pääsivät kulkemaan”, kertoo Alpolla projektipäällikkönä työskentelevä Janne Leinonen.

Toisen maailmansodan päätyttyä laiva, tuolloin tunnettu nimellä Dieselraivaaja N:o 18, tuli Suomeen suorittamaan sodanjälkeistä miinanraivausta Suomenlahdella. Alpona alus on tunnettu vuodesta 1952 alkaen.

M/S Alpon omistaa oululainen yritys Toppilan Möljä, jossa Seuran puheluun vastannut Janne Leinonen työskentelee projektipäällikkönä ja konsulttina.

Matkaa tehtiin yli kuukausi

Haastattelupäivänä, torstaina 6. kesäkuuta, M/S Alpo oli Caenin satamassa ja vietti avointen ovien päivää, joka on osa D-Dayn, eli maihinnousupäivän 80-vuotisjuhlallisuuksia.

”Koko ajan tuosta menee ohi sota-ajan moottoripyöriä ja jeeppejä. Juhlallisuudet ovat täällä todella suuri asia ja ohjelma jatkuu vielä koko lauantain ajan.”

Alpo lähti liikkeelle Oulusta huhtikuun lopussa ja saapui Caeniin kesäkuun alussa, joten neljäntuhannen kilometrin matkaa tehtiin yli kuukausi.

”Oulun korkeudella riitti jäätä silloin vielä hyvinkin runsaasti, ja murtauduimme sieltä jäiden läpi oikeastaan aika uhmakkaasti. Viranomaiset olivat sitä mieltä, että tällä pienellä aluksella ei siinä tilanteessa voi lähteä liikkeelle, mutta olimme vähän vastahankaan ja täällä Normandiassa sitä nyt ollaan.”

M/S Alpo tekee hyvää

Matkan varrella pysähdyttiin kaikkiaan yhdessätoista satamassa, ja muun muassa Kööpenhaminassa laivalla kävivät Tanskan Suomen suurlähettiläs ja Tanskan Ukrainan suurlähettiläs.

Merimatkan tärkein tarkoitus onkin kerätä varoja Ukrainan hyväksi.

”Matkan tarkoitus on levittää sanomaa siitä, että Eurooppaan tarvitaan rauha ja Ukraina tarvitsee meidän tukeamme. Meillä on yhteistyö Ukrainan valtion ylläpitämän joukkorahoitusalusta United24:n kanssa. Tässä vaiheessa olemme onnistuneet keräämään jo kymmeniä tuhansia euroja Ukrainan hyväksi.”

Leinonen kertoo, Alpon keräämiä varoja suunnataan erityisesti ilmapuolustukseen sekä humanitaariseen lääkeapuun.

M/S Alpon matka Oulusta Normandiaan on ollut verkkainen ja tunnelmallinen, kertoo projektipäällikkö Janne Leinonen. Kuva: www.dday-alpo.com

Hävittäjä seurasi

Leinosen mukaan merimatkan aikana useamman länsilaivaston alukset ovat seuranneet heitä sekä lähettäneet radioteitse tervehdyksensä.

”Varmaan vaikuttavin hetki oli, kun saksalainen hävittäjäalus seurasi meitä Saksan aluevesillä neljä tuntia. He ottivat yhteyttä paitsi lipputervehdyksin, myös puhelimitse. He kertoivat ottaneensa selvää aluksemme matkan tarkoituksesta ja toivottivat meille oikein hyvää ja turvallista matkaa.”

Takaisin kohti Oulua M/S Alpo lähtee sunnuntaina tai maanantaina.

”Paluumatka kestänee noin kaksi viikkoa, juhannukseen mennessä on tavoitteena olla takaisin. Meren olosuhteista ei aivan tarkkaan voi etukäteen vielä tietää.”

Lue myös: ”Suomi ei ole turvassa niin kauan kuin Euroopassa soditaan”, tutkija Sinikukka Saari sanoo

X