Pian kaikilla ei ole enää oikeutta jäädä eloon – Kouvolan yöpäivystys lakkautetaan, eikä se tuo senttiäkään säästöä

Kouvolan yöpäivystys on palvellut vuosittain tuhansia potilaita. Nyt hallitus säästää Suomen 11. suurimman kaupungin terveyspalveluista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ironisinta on, että todennäköisesti hallitus ei säästä leikkauksella euroakaan, Seuran tuottaja Elina Kirssi kirjoittaa.

Kouvolan yöpäivystys on palvellut vuosittain tuhansia potilaita. Nyt hallitus säästää Suomen 11. suurimman kaupungin terveyspalveluista.
Teksti:
Elina Kirssi

Jokainen Suomessa asuva henkilö saa nyt ja jatkossa terveydentilansa edellyttämän palvelun yhdenvertaisin perustein julkisessa terveydenhuollossa riippumatta siitä, missä hän asuu tai oleskelee. Näin lupasi ­sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso eduskunnan täysistunnossa 23. huhtikuuta.

Iisalmessa, Jämsässä, Kouvolassa, Raahessa ja Varkaudessa ministerin lupauksia ”laadukkaasta hoidoista” ei uskota. Yöpäivystys päättyy näissä kaupungeissa vuoden 2025 lopulla.

Näin kouvolalaisena yöpäivystysuutinen on ­herättänyt epäuskoa, surua, huolta, kiukkuakin. Päätös lakkauttaa yöpäivystys 80 000 asukkaan kaupungista (Suomen 11. suurimmasta kaupungista) kuulostaa jo ajatuksena järkyttävältä.

Samaan aikaan esimerkiksi opetusministeri Anna-Maja Henrikssonin kotikaupunki Pietarsaari (20 000 asukasta) säilyttää yöpäivystyksensä. Pietarsaarelaisen oikeus saada hoitoa omalla äidinkielellään on siis tärkeämpää kuin kouvolalaisen oikeus pysyä hengissä.

Yöpäivystys palvelee vuosittain tuhansia potilaita

Kouvolan Sanomien mukaan yöpäivystyksen lakkautus olisi käytännössä kuolinisku koko päivystykselle. Jatkossa kouvolalaiset joutuvat hakeutumaan päivystykseen Kotkan keskussairaalaan, jonne on Kouvolan keskustastakin yli 50 kilometrin matka. Pohjois-Kouvolasta sairaalaan on jo sata kilometriä. Sama kuin jos helsinkiläiset käskettäisiin Lahteen.

Kouvolan yöpäivystyksessä on ollut Ylen mukaan noin 6 000 käyntiä vuodessa, ja näistä noin 450 on aivoinfarktipotilaita, joille on tähän asti voitu aloittaa liuotinhoito jo Kouvolassa. Jatkossa aivoinfarktin saanut joutuu odottamaan hoidon alkamista noin tunnin nykyistä pidempään.

Ambulanssit joutuvat myös kaahaamaan rekkojen seassa kaksikaistaisella, huonokuntoisella Valtatie 15 -tiellä. Hoitoaika menee ajoon.

Ironisinta on, että todennäköisesti hallitus ei säästä leikkauksella euroakaan. Kulut lisääntyvät Kymenlaakson hyvinvointialueen arvion mukaan vuodessa jopa yhdeksällä miljoonalla eurolla. Pelkästään ambulanssiliikenteen ja ensihoidon kulut kasvavatneljällä miljoonalla.

Ihmishengen hinnasta puhumattakaan.

Lue myös: Kun umpilisäke tulehtui, leikkaukseen pääsy vei 36 tuntia vaatien kaksi päivystystä ja ambulanssikyydin

X