Slovakiassa Jeesus-vauva tuo joululahjat ja karppi uiskentelee kylpyammeessa

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Slovakialaiseen jouluun kuuluu karppi ja joulumarkkinat.

Teksti:
Jesse Raatikainen

Slovakiassa syödään usein jouluisin hapankaalikeittoa, mutta perinteinen jouluruoka ei ole kinkku, vaan karppi.

”Slovakiassa on perinteenä, ettei koko päivänä syödä ja illallinen on päivän ensimmäinen ateria. Vaikka joulupöytä on lihaton, lapsille kerrotaan, että kultainen porsas ilmestyy päivän päätteeksi. Illallisen aika on silloin, kun taivaalle syttyy ensimmäinen tähti. Aikuisena tajuaa, että tietenkin kultainen porsas ilmestyy, kun on niin nälkä”, Eva Valkovicova kertoo.

Slovakialaistaustainen Eva asuu italialaisen miehensä ja lastensa kanssa Suomessa. Vaikka hän pitää suomalaisesta Joulupukista, joulua perhe viettää vuorovuosin Slovakiassa ja Italiassa.

Karppi ostetaan elävänä pari päivää ennen aattoa. Viimeiset päivänsä se viettää kylpyammeessa. © Eva Valkovicovan kotialbumi

”Karppi ostetaan elävänä paria päivää ennen joulua ja laitetaan kylpyammeeseen. Moni ihmettelee, missä käymme peseytymässä, mutta meillä on toinen kylpyhuone. Aattona syömme paistettua karppia perunasalaatin kanssa. Jokainen perheenjäsen säilyttää karpista yhden kalansuomun, jonka tarkoitus on tuoda vaurautta.”

Italialainenkin joulu poikkeaa

Koko perhe koristelee joulukuusen aattona, viikonloppuisin ehkä päivää tai paria aiemmin. Samalla olohuoneeseen asetetaan pöytä, jossa on esimerkiksi joulukeksejä, kuivahedelmiä ja joulukarkkeja, joita lapset voivat päivän aikana napostella.

”Slovakialainen ja suomalainen jouluruokailu on melko lyhyt. Slovakiassa pöytään istuu ydinperheen lisäksi mahdollisesti isovanhemmat, mutta ei sisaruksia. Italiassa pöytään kutsutaan koko perhe ja jouluruokailu kestää.”

Slovakiassa joulua juhlitaan eri tavoin kuin Suomessa. Siellä esimerkiksi joulupöytää ei korista kinkku, vaan karppi.
Joulupäivänä ja sen jälkeisenä Slovakiassa kutsutaan myös ydinperheen ulkopuolisia, kuten siskoja ja veljiä mukaan juhlimaan. Kuvassa nähdään myös olohuoneen pöytä, jota kuusen koristelemisen ohella valmistetaan. © Eva Valkovicovan kotialbumi

Eva Valkovicova kertoo, että Italiassa varsinainen juhla-ateria on joulupäivän kuusi tuntia kestävä päivällinen, jolle on oma menu.

”Siihen kuuluu alkuruoat, ensimmäinen ja toinen pääruoka, sekä jälkiruoka. Jokaiselle ruoalle on oma viininsä. Päivällisen aikana tietysti keskustellaan ja siihen käytetään aikaa. Monissa perheissä päivällisen jälkeen pelataan tombolaa, joka on bingon tapainen peli. Voittajille on luvassa pieniä lahjoja.”

Italiassa koko perhe kokoontuu saman pöydän ääreen useammaksi tunniksi. © Eva Valkovicovan kotialbumi

Toisin kuin Suomessa ja Slovakiassa, Iltaliassa ei ole yhtä varsinaista pääruokaa kinkun tai karpin tapaan. Suomalaisesta joulunvietosta Valkovicovan perhe vie mukanaan yleensä lohta, juustoleipää, pipareita ja aurajuustoa, sekä glögiä.

Jeesus-vauva tuo lahjat

”Ruokailun jälkeen joku soittaa kelloa merkiksi siitä, että lahjat ovat saapuneet. Suomessa Joulupukki tuo lahjat, Italiassa Babbo Natale ja Slovakiassa Jeesus-vauva. Lapsille tämä on ollut vaikea selittää, eikä meidän perheessämme kestänyt kauaa, kun tajuttiin, ettei Joulupukki tuo lahjoja.”

Hän rakastaa sitä, että Suomessa on tapana pukeutua Joulupukiksi. Sitä trendiä pitäisi hänestä viedä myös maailmalle.

”Kenenkään ei kuitenkaan ole tapana pukeutua Jeesus-vauvaksi, vaan lahjat vain ilmestyvät ruokailun aikana.”

Slovakiassa jokaisilla markkinoilla nähdään kuvaelma Beetlehemistä. © Eva Valkovicovan kotialbumi

Espanjassa tuodaan lahjat 6. tammikuuta, joka juontaa juurensa perinteeseen, jossa kolme kuningasta toi lahjoja Jeesus-vauvalle. Italiassa lahjat annetaan 25. joulukuuta, mutta tammikuun 6. päivä hyvä noita, Befana, tuo karkkia tai pieniä lahjoja.

”Meidän perheessämme on täytynyt valita myös, mistä perinteistä pidämme kiinni. Slovakiassa joulukuun 5.–6. päivien välillä Pyhä Nikolaus tuo karkkeja ja jättää ne yleensä kenkään. Italiassa 13. joulukuuta Pyhä Lucia tuo karkkeja”, Eva Valkovicova.

Lue myös: Espoolaisperheellä on niin ihmeelliset jouluvalot, että vuosittain niitä tulee ihailemaan 1500 ihmistä – Näin poikkeuksellinen valoshow syntyy

Julia Etelävuori nostaa kumoon tupsahtaneen tontun tolpilleen. Pikkumökkien kylä on pienten jouluihmisten mieleen.
Julia Etelävuori nostaa kumoon tupsahtaneen tontun tolpilleen. Pikkumökkien kylä on pienten jouluihmisten mieleen. © Tommi Tuomi/Otavamedia
X