Kaikkien aikojen festarikesä ilahduttaa kansaa – Tapahtumasuma purkautuu yllättävien haasteiden kera: ”Pudotuspeliä on käyty”

Ennätyksellinen festarikesä on luvassa ja lipunmyynti käy kuumana. Varjoja heijastavat tapahtumien pudotuspeli ja alihankkijaketjuissa yllättäneet haasteet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hassisen koneen legendaarinen kokoonpano kon kasannut jälleen rivinsä. Jussi Kinnunen (basso, laulu), Harri Kinnunen (rummut), Ismo Alanko (laulu, kitara) ja Reijo Heiskanen (kitara, laulu) nousevat kesällä lavoille.

Ennätyksellinen festarikesä on luvassa ja lipunmyynti käy kuumana. Varjoja heijastavat tapahtumien pudotuspeli ja alihankkijaketjuissa yllättäneet haasteet.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Koronapandemian vuoksi tauolla olleet festivaalit tulevat keräämään tänä kesänä valtavan määrän yleisöä, kertoo Tapahtumateollisuus ry:n viestintä- ja vaikuttamisjohtaja Maria Sahlstedt.

”Tapahtumamäärällisesti ja yleisöjen fiilisten osalta vaikuttaa, että nähdään kaikkien aikojen festarikesä. Tapahtumateollisuus on ala, joka on ollut kasvussa koko 2000-luvun. Tapahtumamäärät ovat jatkuvasti kasvaneet ja nyt on vauhdikkaasti lähdetty palautumaan”, Maria Sahlstedt kertoo.

Lippukauppa käy ”kuumempana kuin koskaan”. Sahlstedtin mukaan myynti on jopa kymmeniä prosentteja enemmän kuin vuonna 2019. Uusien tapahtumien on voinut olla vaikea päästä markkinoille, mutta Sahlstedt tietää, että niitäkin on lanseerattu onnistuneesti.

“Lippuja myydään ennätysmäärä, mutta samaan aikaan tarjontaa on niin paljon, että jonkinlaista pudotuspeliä on käyty.”

Maria Sahlstedt

Maria Sahlstedt on nähnyt, kuinka ihmisten patoutunut kohtaamisen tarve on jo alkanut purkautua tapahtumissa, joita tänä vuonna on ehditty järjestää. Kuva: Jukka Salminen

Festarikesä nosti esiin myös yllättävät haasteet – Ylitarjontaa ja alihankkijapulaa

Kahden vuoden tauko on kuitenkin tuonut festareille uusia haasteita: osa alihankkijoista on lopettanut tai ajautunut konkurssiin.

”Yhteistyökumppanuuksia ja alihankintaketjuja on varmisteltu jo hyvissä ajoin. Jos toukokuussa on herännyt siihen, että aikoo järjestää festarin loppukesästä ja kyselee, saako sinne vessaa tai aitaa, saatetaan myydä jo eioota.”

Osa pääsylipuista tämän kesän tapahtumiin on saatettu ostaa pisimmillään jo ennen kesää 2020. Tapahtumajärjestäjät pyrkivät järjestämään tapahtumat samanlaisena kuin alun perin luvattu, mutta aina ei ole ollut mahdollista saada ennalta luvattuja artisteja esiintymään, varsinkaan jos kyse on ulkomaisista yhtyeistä.

”Eihän meistä kukaan elä sitä varten, että tapahtumia jatkuvasti perutaan ja siirretään. Kaikki meidänkin alallamme huipentuu siihen, että lopulta saadaan ottaa yleisö sisään ja nähdä se ilo ja riemu minkä joku tapahtuma heille tuottaa”, Maria Sahlstedt sanoo.

Lue myös: Hassisen kone tekee paluun – Aika katoaa kun Ismo Alanko tulkitsee jälleen 80-luvun sanoituksia: ”Sitä sukeltaa sen 20-vuotiaan Ismon nahkoihin”

X