”Tappavan kulkutaudin uhmaaminen ei ole miehen mitta vaan pelkästään pöljää”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Petri Korhonen
© PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA
"Aikuisinakin moni meistä toimii tarkoituksella omaa etuaan vastaan, jääräpäisyytensä ajamana", kirjoittaa Seuran toimituspäällikkö Petri Korhonen.

Kesäiset toriparlamentit tarjoavat usein samanlaista viihdettä kuin Ylen Kansanradio. Istuin Kajaanin torikahvilassa ja kuuntelin, kun joukko saman pöydän ehkä seitsenkymppisiä miehenjurrikoita keskusteli koronasta ja rokotteista. Kaikki olivat ottaneet maskinsa pois kahvinjuonnin ajaksi, kukin eri tyylillä. Joillakin naamarätti roikkui polkupyörän tai rollaattorin sarvista, jotkut olivat laittaneet sen kätevästi vain sivuun leukansa alle.

Eräs miehistä kertoi, miten hänen aikuinen poikansa aikoo jättää koronarokotteen ottamatta, ”koska sitä tuputetaan joka puolella niin paljon”. Poika ei kuulemma pidä käskemisestä.

”Sammaa se teki penskana. Kun äitinsä yritti käskeä pipoa päähän 30 asteen pakkasella, ei järkipuhe auttanut, takki auki piti kulkea ja kohta oli korvat valakosena. Minun piti ärähtää, että ilman pipoa ei kouluun lähetä. Mutta koulun pihalle kun pääsi, heitti pipon mänemään.”

Vaarijoukko innostui muistelemaan lasten itsepäisyyksiä. Moni tunnusti itsekin panneensa vanhemmilleen hanttiin jostain mitättömästä näiden vaatimasta asiasta, joka olisi järjellä ajatellen ollut ihan oikeasti pienelle ihmiselle hyödyllistä, terveellistä tai fiksua. Mutta ei voinut taipua, koska piti voittaa.

Aikuisinakin moni meistä toimii tarkoituksella omaa etuaan vastaan, jääräpäisyytensä ajamana. Usein syy on sama kuin lapsena. Jos tuntuu, että oma määräysvalta on jonkun päättäjän, puolison tai pankinjohtajan essun taskussa, ihmisen on ylpeytensä säilyttääkseen pakko toteuttaa omaa tahtoaan siellä missä voi. Vaikka hölmöilemällä.

Usein tämä liittyy terveyteen. Poltetaan tupakkaa, koska niin moni paheksuu tapaa. Ajetaan ilman turvavyötä, koska määräys ärsyttää. Ahmitaan rasvaruokia, koska nuoret ja solakat terveysvalistajat kiukuttavat. Eikä oteta rokotetta, varsinkaan jos Krista Kiuru sitä käskee.

Onneksi ikä viisastuttaa. Toriporukkamme tuntui olevan yksimielinen: tappavan kulkutaudin uhmaaminen ei ole miehen mitta vaan pelkästään pöljää, tekipä sitä minkä ikäinen vain. Eikä se Krista yhden ihmisen rokotuskapinaa huomaa, joten hukkaan menee sekin kiusa.

Lue myös: Joonas Nordman: Alfa-TV:n porukan oma totuus

X