Tet-harjoittelu vie kokonaisen ikäluokan oikeisiin töihin – ”Alussa oli aika rankkaa, ja mietin, miten pärjään kaksi viikkoa”

Mitä tet-jakso opetti teineille? Vihtiläisen Nummelanharjun koulun 9.-luokkalaiset kertovat, miltä työ maistui.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Työelämään tutustuminen eli TET-harjoittelu on ollut osa 8.- tai 9.-luokkalaisten koulunkäyntiä jo pitkään. Se sai alkunsa vuonna 1979 Airiston Nuorkauppakamarin aloitteesta.

Mitä tet-jakso opetti teineille? Vihtiläisen Nummelanharjun koulun 9.-luokkalaiset kertovat, miltä työ maistui.
Teksti:
Milla Ollikainen

Tet-jakso on monelle yläastelaiselle nuorelle ensimmäinen kokemus työelämästä.

”Nyt ei saatu rahaa vaan burgereita”

Lenni, 15, tet-harjoittelu kaksi viikkoa Hesburgerissa

”Me emme kaverin kanssa saaneet tehdä ruokaa, koska meillä ei ole hygieniapasseja. Ei se harmittanut. Saatiin ilmaiset ruoat joka päivä.

Kylmiössä hyllytimme ja tarkistimme päivämääriä. Päiväykset piti laittaa niin, että uusin tuote laitetaan taakse. Siellä tuli kylmä, mutta se oli hauskaa, kun kaveri koko ajan valitti palelevansa.

Lattiat piti pestä joka päivä. Painepesuria olin käyttänyt aiemmin, kun olen pessyt mattoja mummon mökillä.

Työt loppuivat usein kesken, koska me tehtiin kaikki niin nopeasti. Sitten putsattiin pöytiä tai pestiin lattia neljännen kerran. Jos vaan istuu ja saa siitä rahaa, tulee semmoinen olo, että ryöstää sitä työpaikkaa. Tosin nyt ei saatu rahaa vaan burgereita.

Työ oli rentoa mutta tylsää, samanlaista joka päivä. Ja se haju oli kyllä vähän häiritsevä.

Hesburgerissa oli töissä paljon nuoria, mutta myös pari semmoista tosi vanhaa ihmistä. Kaikki olivat ihan mukavia. Ne sanoi, että me oltiin parhaat tettiläiset ikinä. Me oltiin ihan että c’mon!”

”Kumpikin työpaikka tuntui ihan kivalta”

Krasimira, 15, tet-harjoittelu viikon Intersportissa ja viikon päiväkodissa

”Kaupassa sain ­hinnoitella tuotteita ja puhua ihmisten kanssa. Autoin asiakkaita, jos he eivät löytäneet ­tiettyä ­vaatetta tai oikeaa kokoa. ­Lisäksi siivosin ja korjailin paikkoja.

Kassalla en saanut olla, ­mutta minulle näytettiin, ­miten kassalla työskennellään. Se oli mukavaa, voisin hakea sinne joskus töihin.

Päiväkodissa leikin ­lasten kanssa ja autoin opettajia. ­Minulla on pikkuveli, ­jonka kanssa olen tottunut leikkimään. Autoin myös nukkumaan menossa ja ruokailussa. Työ ei ­ollut muuten rankkaa, ­paitsi se, että piti katsoa, etteivät ­lapset mene autotielle tai ettei ­tapahtuisi jotain muuta pahaa.

Kumpikin työpaikka tuntui ihan kivalta ja mahdolliselta alalta mennä opiskelemaan ja työskennellä tulevaisuudessa.”

Nuoret yrittäjät Noora Pöyry ja Anna Tikka
Yrittäjinä Noora Pöyry ja Anna Tikka saavat mieluisat loma- ja työajat. © Linda Varoma © Linda Varoma

Lue myös: Kesäyrittäjyys pelasti – Nuoret yrittäjät perustivat keppihevoskerhon lapsille ja työllistivät itsensä loman ajaksi

”Uskalsin puhua tuntemattomille”

Sanni, 15, tet-harjoittelu kaksi viikkoa K-Citymarketissa

”Olin elintarvikepuolella ja enimmäkseen hyllytin kylmätuotteita, maitoja ja muuta, mutta myös hedelmiä ja leipiä. Sain tehdä kuormantarkastusta eli minulla oli sellainen kone, jolla kävin läpi tuotteet, jotka oli menossa hyllylle. Katsoin aina myös päiväyksiä tuotteissa. Jos oli se päivä tai seuraava tai sitä seuraava, piti laittaa alennustarra.

Töitä riitti aina koko kuuden tunnin ajaksi. Vaikka olisi ollut vain kymmenen minuuttia työaikaa jäljellä, menin kysymään, olisiko vielä jotain hommaa. Työntekijät oli tosi mukavia ja innokkaita auttamaan.

Alussa oli aika rankkaa ja mietin, miten pärjään ­kaksi viikkoa. Oli paljon kyykkimistä ja kantamista, ja kylmä­puolella lämpötilan­vaihtelu vaikutti niin, että saattoi ­tulla ­väsyneeksi. Ekan päivän jälkeen oli paikat kipeänä, varsinkin reidet. Sitten alkoi ­tottua.

Opin paljon kaupan ­saloja, esimerkiksi miten saadaan tuotteet myymään, jos n­iitä on paljon varastossa. Opin myös sosiaalisemmaksi. Uskalsin puhua tuntemattomille, siitä tuli paljon helpompaa. Olin aika ylpeä itsestäni.”

X