Yleisurheilun EM-kisat käydään nyt Roomassa – Nämä yleisurheilijat ovat Suomen mitalitoivot!

Kokosimme listan EM-kisojen suomalaisista yleisurheilijoista, joita ennakkosuosikkeina kannattaa pitää silmällä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Keihäänheittäjä Oliver Helanderilla on ollut epäonnea – jospa nyt leiskahtaisi mitali?

Kokosimme listan EM-kisojen suomalaisista yleisurheilijoista, joita ennakkosuosikkeina kannattaa pitää silmällä.
Teksti:
Susanna Luikku

Seiväsmestari Wilma Murto, ­aitajuoksija Topi Raitanen ja seitsenottelija Saga Vanninen ovat suurelle yleisölle jo tuttuja nimiä, mutta myös muita suomalaisia kannattaa pitää silmällä, kun yleisurheilun EM-kisat Roomassa alkavat 7. kesäkuuta.

Oliver Helander – Joko nyt mitaleille?

Oliver Helander, 27, ei ole keihäänheittäjäksi iäkäs, mutta jatkuva loukkaantumis- ja leikkauskierre on estänyt ehjät harjoitus- ja kisakaudet – ja todellisen läpimurron aikuisten huipulle. Kun heittotreenejä ei ole päässyt tekemään riittävästi eikä ­kivuttomia aikoja ole juuri ollut, toisteisuuden tuomaa varmuutta ei ole syntynyt. Lahjoista ja tekniikasta parhaimmillaan 89,93 metriä nakanneen Helanderin tekeminen ei ole kiinni.

Lajilegenda Tero Pitkämäen valmennuksessa Helanderin harjoittelumetodeja on rukattu, ja Pitkämäen mukaan nyt on vihdoin päästy myös riittäviin heittomääriin. Psykologisesti tilannetta helpottaa, että Suomen joukkueen menestyspaineet eivät enää ole vain keihäsmiesten niskassa. Toki myös kansainvälinen keihäskärki on entisaikoja paljon leveämpi, joten helppoa mitalijahdista ei tule.

Silja Kosonen on erinomainen kilpailija

Hiekkamontuilla, lumisateessa ja maanalaisessa ”luolassaan” Raision vanhassa jätevedenpuhdistamossa treenaava mutkaton ja rauhallinen moukarinheittäjä
Silja Kosonen on erinomainen kilpailija, jonka kehityskäyrä näyttää 21-vuotiaana ylöspäin. MM-kisojen 7. sija vuonna 2022 oli kova saavutus tuolloin vasta 19-vuotiaalle nuorten maailmanmestarille.

Saksaa yliopistossa lukevalla ja viittä kieltä osaavalla Kososella on kaikki mahdollisuudet kirkastaa edellisten EM-kisojen vitossija mitaliksi, vaikka leka ei lentäisikään yli oman ennätyslukeman (74,19). Kosonen on tämän kauden parhaallaan Euroopan tilaston kolmosena. Hän itse on ilmoittanut supervuoden tavoitteekseen Euroopan mestaruuden ja olympiamitalin.

Moukarinheittäjät Silja Kosonen ja Krista Tervo ovat etenkin tytöille tärkeitä esikuvia. © Lehtikuva
© Lehtikuva

Krista Tervo on mahdollinen yllättäjä

Jos joku olisi vuosikymmen sitten esittänyt, että arvokisoissa moukarin mitaleista voi taistella kaksi suomalaisnaista, häntä olisi pidetty sekopäänä. Tuolloin kisoihin ei tahtonut löytyä edes riittävästi osallistujia, mutta Krista Tervo on yhdessä ystävänsä Silja Kososen kanssa muuttanut tilanteen. He ovat myös tärkeitä esikuvia tytöille lajissa, joka ei ole ihan jokaisen ensimmäinen valinta.

Tervo kiskaisi muutamaa viikkoa ennen EM-kisoja moukarin uusiksi SE-luvuiksi 74,63, mikä oli läpi viime kauden tekniikkamurheiden tuskailleelle karhulalaiselle helpotus. 26-vuotiaan heittäjän mukaan myös fysioterapeutin opinnot ovat tuoneet rentoutta ja muuta ajateltavaa kuin urheilu­tulokset. Tervon suoritusvarmuus on pieni arvoitus, mutta mikäli riittävä määrä heittoja pysyy kasassa, mitalisauma on realismia.

Lotta Harala omaa jokerikortin

Pika-aituri on ehditty moneen kertaan tuomita menetetyksi tapaukseksi, jonka uraa ovat varjostaneet valmentajanvaihdokset, dopingrike, vuosikausia vaivanneet rasitusvammat ja pari vuotta sitten tehty iso luusiirrännäisleikkaus. Myös Lotta Haralan avoimuus sosiaalisessa mediassa ja vaikuttajan rooli on ollut vaikea pala konservatiivisemmille urheilutahoille. Sen on epäilty vievän liikaa aikaa ja suuntaavan fokuksen vääriin asioihin. Toisaalta kaupalliset yhteistyöt ovat mahdollistaneet Haralalle yli 70 000 euron vuositulot ja mahdollisuuden urheilla ammatikseen.

Lotta Harala ei ole antanut periksi. 31-vuotias tykitti toukokuussa Espoon GP-kisoissa hirmuajan 12,64. Vaikka se ei ole tilastokelpoinen tuuliolojen vuoksi, kyseessä on paras suomalaisnaisen noteeraus koskaan. Kovien aikojen karaisema urheilija voi olla jokerikortti Roomassa lajissa, jossa yksi kova kilpakumppani paikasta finaaliin on Reetta Hurske.

Aitajuoksija Lotta Harala viis veisaa otsikoista. Tulokset puhuvat puolestaan. © Lehtikuva

Viivi Lehikoinen on potentiaalinen menestyjä

400 metrin aituri on tehnyt nousua Euroopan kärkeä kohti. Viime kaudella 24-vuotias Viivi Lehikoinen oli Euroopan tilastojen seitsemäs. Hän on potentiaalinen menestyjä Roomassa, joskin finaalipaikkaa voi tässä vaiheessa pitää maksimisuorituksena.

Alkuvuodesta kiusana oli ylirasitustila, jolloin Lehikoinen tukijoukkoineen päätti, että SM-hallien jälkeen tarvittiin kunnon palautushuili ennen kevään harjoitusjaksoa. Lopun paha hyytyminen ja putoaminen kuudenneksi Timanttiliigan kisassa toukokuussa huoletti laji-ihmisiä, mutta SE-nainen (54,40) on ilmoittanut olevansa luottavainen EM-vireeseen pääsyn suhteen.

Aitajuoksija Viivi Lehikoisella on Roomassa edessä kova näytön paikka. © Lehtikuva

Lue myös: Estejuoksija Topi Raitanen lataa tavoitteensa Rooman EM-kisoista: ”Oma ennätys ja mitali – niitä lähdetään hakemaan”

Saga Vanninen saa kilpailun aikaiseksi melkein mistä tahansa. Aina muut eivät edes tiedä, että Vanninen käy päässään kilpailua. © Sara Pihlaja

Lue myös: Saga Vanninen haaveili jalkapalloilijan urasta – Sitten yksilölaji vei kilpailuhenkisen seitsenottelijan: ”Haluan itse olla vastuussa tuloksista”

Lue myös: Riitta Salin juoksi maailmanennätyksellä suomalaisten sydämiin Roomassa kesällä 1974 – ”Nähdessäni voittoajan olin aivan puulla päähän lyöty”

Seura-kerho Urheilumuseossa, Riitta Salin
© Tommi Tuomi
X