Esko Valtaojan kynsitulehdus olikin syöpä: ”Mitäs jos oltaisiin edes hetki ansaitusti tyytyväisiä itseemme?” – Suomen terveydenhoito oli viime vuonna maailman ykkönen

”Parempaa ja halvempaa teknologiaa odoteltaessa taitaa kannattaa satsata tasa-arvon edistämiseen terveydenhuollossa”, Esko Valtaoja kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori ja tieteen kansantajuistaja, joka on julkaissut useita teoksia.

"Parempaa ja halvempaa teknologiaa odoteltaessa taitaa kannattaa satsata tasa-arvon edistämiseen terveydenhuollossa", Esko Valtaoja kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Esko Valtaoja

Nakuttelen tätä kolumnia vaivalloisesti vasemmalla kädellä – oikea on paketissa. Kynsitulehdus paljastui yllättäen okasolusyöväksi, ja keskisormen pää veistettiin vanhan Volvon keulaa muistuttavaksi. Näin siinä käy kun näyttää maailmankaikkeudelle keskaria liian usein. Mutta eipä mitään hätiä, paitsi että kirjoittaminen sujuu niin hitaasti että tekstiä ehtii ajattelemaankin, ja siitähän ei tunnetusti koskaan hyvää seuraa.

Paikallispuudutuksessa tehdyn leikkauksen aikana pohdin terveydenhuoltomme erinomaisuutta. Yleensähän me vain marisemme sen hitaudesta, byrokratiasta, maksuista, hoitovirheistä, ja ties mistä. Mutta tässä minä olin, lähetteestä ripeästi kynnenpoistoon, patologin koepalaan, ja kasvaimen poistoon muutamassa viikossa. En edes ehtinyt käyttämään sitä eräille niin tärkeää valinnanvapautta, kun suomalainen perusterveydenhuolto oli jo heittänyt minut koko putkesta läpi. Eihän se tosin halpaa lystiä ollut, yksi 37,20 euron lasku tuli jo ja toinen taitaa vielä mätkähtää.

Lääketieteen huippulehti Lancet vertailee vuodesta toiseen maailman eri maiden terveydenhoidon toimivuutta ja kustannuksia. Suomi oli viime vuonna maailman ykkönen niin laadun, tulosten, saatavuuden kuin kustannustehokkuudenkin kannalta katsottuna. ”Olemme nyt Suomessa saavuttaneet parhaimman ja tehokkaimman terveydenhuoltojärjestelmän, minkä ihmiskunta on missään ikinä saavuttanut”, hehkutti HUSin toimitusjohtaja Aki Lindén Lancetin tietoja. Mitäs jos oltaisiin edes hetki valittamatta ja ansaitusti tyytyväisiä itseemme?

Maailman parastakin voi tietysti aina parantaa. Mihin suuntaan pitäisi edetä? Tekniikan Maailma julkaisi äsken artikkelin, jossa arvioitiin että 7 000 eurolla saisi kaikenkattavat testit, jotka paljastaisivat suurimman osan uhkaavista taudeista, Alzheimerista alapäävaivoihin. Mitä aikaisemmin vaikkapa syöpä havaitaan, sen parempi on ennuste.

Mietin omaa lähisukuani. Viisi syöpää, toistaiseksi kolme kuollutta. Kaksi olisi mahdollisesti voitu parantaa, jos TM-tyylinen vuosiseulonta olisi ollut käytössä. Mutta mihin hintaan? Nyt terveysmenot yhtä suomalaista kohti ovat pyöreät neljätuhatta euroa. 11 000 per kroppa veisi mukavasti koko Suomen budjetin. Parempaa ja halvempaa teknologiaa odoteltaessa taitaa kannattaa satsata tasa-arvon edistämiseen terveydenhuollossa. Se tulee paljon halvemmaksi ja kansankunnan elinvuosia lisäävämmäksi.

Sormeani muotoileva lääkäri esitti vielä yhden kainon ehdotuksen: meiltä ammattilaisiltakin voitaisiin joskus kysyä, miten hommaa pitäisi kehittää. Mikä hassu ajatus!

X