Jenni Haukio kehoittaa sallimaan itselleen joutilaisuuden hetket: ”Jos kesälomalla ei ole oikeus vain olla, niin milloin sitten?”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Seuran kolumnisti Jenni Haukio.
Runoilija ja tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio pohdiskelee Suomen ihmeitä ja ilmiöitä. © Paula Kukkonen
"Entä jos tänä kesänä sallisimmekin itsellemme välttämättömien kotitöiden lomassa edes silloin tällöin myös täydellisen joutilaisuuden hetkiä", Seuran kolumnisti Jenni Haukio kirjoittaa.

Kuten medioista on voinut lukea, on Suomessa meneillään jonkinasteinen kesämökkibuumi, joka koronapandemian vauhdittamana jatkuu jo toista vuotta. Niin luonnonvesien äärelle sijoittuvia kuin myös kuivan maan loma-asuntoja on ostettu innolla ja kysyntä jopa monin paikoin ylittää tarjonnan.

Kun edessä on jo toinen pandemiapelkojen varjostama kesä, ei mökkeilytrendin vahvistuminen yllätä laisinkaan.

Vaikka koronatilanne vaikuttaakin jo helpottuvan, mennee monilla vielä pitkään ennen kuin esimerkiksi ulkomaanmatkat tai kesän suuret joukkokokoontumiset tuntuvat riittävän turvallisilta.

Mökkielämän viehätyksestä riittää erilaisia ulottuvuuksia aivan jokaiselle – myös heille, jotka eivät välttämättä ole niitä luonnossa reippaana retkeileviä, nuotiopuut kätevästi pilkkovia ja pihatöissä hyttysistä huolimatta viihtyviä klassikkomökkeilijöitä.

Jos kesäluonto kiinnostaa, ei sen havainnointi vaadi suuria ponnistuksia – riittää kun asentaa pihapiiriin linnunpöntön, hyönteishotellin tai perhosbaarin, niin jo riittää ihasteltavaa. Kasvun ihmeestä pääsee osalliseksi vaikkapa istuttamalla ruukkuun auringonkukan ja katsomalla, kuinka korkeaksi se suvipäivien edetessä vielä ehtiikään.

Pienet, yksinkertaiset asiat voivat tuottaa suurta iloa, kun vain rauhoittaa mielensä huomaamaan niiden kauneuden.

Täydellisen joutilaisuuden hetket

Vaikka ajan henki aivan oikeutetusti tuomitseekin kaikki mahdolliset stereotypisoinnit, uskallan vähintäänkin leikkisästi väittää niin sanotun kansanluonteemme kannustavan jatkuvaan toimeliaisuuteen.

Erityisesti tämä korostuu mökkielämässä, jota useasti kuulee kuvattavan myös työleiriksi, jossa levon hetket ovat harvassa.

Erilaisten askareiden parissa puuhaaminen, käsillä tekeminen ja fyysinen rasittuminen ovat tosin monelle työpäivänsä näyttöpäätteen äärellä istuvalle kuin terapiaa. Olennaista lieneekin se, kokeeko mökkityöt pakollisiksi vai vapaaehtoisiksi. Koronavuosi on ollut meille kaikille, jokaiselle omalla tavallaan, raskas ja uuvuttava. Entä jos tänä kesänä sallisimmekin itsellemme välttämättömien kotitöiden lomassa edes silloin tällöin myös täydellisen joutilaisuuden hetkiä?

Jos ei pihapiirissä halua tai jaksa tehdä yhtään mitään, onko se niin vaarallista, jos rikkakasvit, uimarannan kaislikot tai muut ei-toivotut ilmiöt hetkellisesti villiintyisivätkin? Jos kesälomalla ei ole oikeus vain olla, niin milloin sitten?

Armo ei ole pelkästään anteeksiantavaa, hyväntahtoista suhtautumista lähimmäisiin – se on myös omakohtainen mahdollisuus, kunhan sen oikein oivaltaa.

Levollista kesää itse kullekin!

Lue kaikki Jenni Haukion kolumnit tästä.
X