”Voiko Linnan juhlien merkitystä kyllin yli- tai aliarvioida?”

”Suomessa kansakunnan kerman ei tarvitse arvuutella, missä ja miten se juhlii joulukuun kuudetta vuonna 2020. Linnan juhlat on peruttu”, Koikkalainen kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koikkalainen on Seuran pakinoitsija.

”Suomessa kansakunnan kerman ei tarvitse arvuutella, missä ja miten se juhlii joulukuun kuudetta vuonna 2020. Linnan juhlat on peruttu”, Koikkalainen kirjoittaa.
Teksti: Koikkalainen

Ei valon tiraustakaan. Pimeys makaa päällä kuin musta matto. Puhe ei ole keskiaikaisesta henkisestä pimeydestä, vaan ihan tavallisesta Suomen syksystä. Miten Lauri Pohjanpää sen niin tyhjentävästi sanookaan runossaan Syksy.

”Kaksi vanhaa, vanhaa varista nuokkuu hiljaa pellon laidalla./ Ruskea on rinta kaisliston, taivas harmaa. Sataa. Syksy on.”

Koronaviruksesta Pohjanpää ei sano mitään. Se oli tuntematon asia. Eivät siitä tienneet varisvanhuksetkaan. Ei ollut pojilla maskeja nokan päällä. Hetki riitti. Muutaman harvan sanan jorinat, pääosassa hiljaisuus.

”Sitten vanhukset taas vaikenee. / Järven pintaa sade soittelee.”

Luonto ei koskaan hiljene. Häthätää oli kurjet ja hanhet saatu alta pois, kun pohjoisesta pelmahti jo iloisesti ääntelehtivä pyrstötiaisparvi. Sen keikkumista koivujen oksilla oli ilo seurata. Järvellä huuteli kuikkapari. Syksy saa, mutta elämä jatkuu.

Valtaapitäviä ympäröi aina salaisuuksien verho

Viruksen iskemä USA:n presidentti Donald Trump kiikutettiin sairaalaan. Parin päivän päästä hän pääsee sieltä jo pois ja yrittää palata vaalibaanalle niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. Valkoinen talo ei paljasta, kuinka paljon siellä on tautiin sairastuneita.

Valtaapitäviä ympäröi aina salaisuuksien verho. Järjestelmällä ei ole merkitystä. Sama tuo, oli se suljettua sosialistista vallanpitoa tai ”avointa” kapitalismia. Ulos pääsee vain vallanpitäjille edullinen tieto.

Voiko Linnan juhlien merkitystä kyllin yli- tai aliarvioida?

Suomessa kansakunnan kerman ei tarvitse arvuutella, missä ja miten se juhlii joulukuun kuudetta vuonna 2020. Linnan juhlat on peruttu. Syytä siihen ei tarvitse kenenkään miettiä. Tätäkin kansallista instituutiota koettelee nyt rankimman jälkeen korona, Wuhanin piru.

Koikkalainen ei pysty arvioimaan, mikä merkitys juhlien perumisella on Suomen BKT:hen, mutta tuntuvista summista on varmasti kysymys. Moni käsipari jää nyt ilman työtä – ja yhtä moni ihminen ilman ansiotuloa. Aineellisia menetyksiä suuremmat ovat aineettomat menetykset. Voiko Linnan juhlien merkitystä kyllin yli- tai aliarvioida? Koikkalainen ei ota kantaa.

Onko elämää ilman Linnan juhlia?

On silti pakko varovaisesti sanoa, että Maassa – tässä ta­pauksessa siis taivaankappaleessa – voi Koikkalaisen mielestä olla ainakin alkukantaista elämää ilman Linnan juhliakin. Asiaa on päästy testaamaan hyvin harvoin. Tänä syksynä siihen on hyvä mahdollisuus.

Koikkalainen käpertyy nyt hiljaiseloon. Kun ei ole pakko, sosiaalinen elämä kaventuu, kontaktit ihmisiin harventuvat ja julkisissa tiloissa Koikkalainen käy vain todellisen tarpeen mukaan. Kynnys oli korkea, mutta maskinkin Koikkalainen otti käyttöön, vaikka sen tarpeellisuudesta ei tunnu vieläkään olevan selvää näyttöä.

Miksi ottaa turhaa riskiä koronan leviämisestä, jos asiaan voi jotain vaikuttaa? Kuten Ville Vaitelias eli Tuntemattoman Vilho Koskela sen sanoi, on turhaa uhota, kun voi ihan vapaaehtoisesti valita pienimmän riesan tien.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä.

Lue myös: ”Kaksi satavuotiasta papparaista halusi satuttaa toisiaan” – Roastmaster Antto Terras paljastaa, miksi Trump ja Biden eivät sovellu roastattaviksi

Donald Trump ja Joe Biden olivat ärhäkällä tuulella ensimmäisessä vaaliväittelyssä.

Donald Trump ja Joe Biden olivat ärhäkällä tuulella ensimmäisessä vaaliväittelyssä. © Brian Snyder / Lehtikuva / Reuters

X