Sinikukka Saari kertoo, kuinka Venäjän informaatiovaikuttamiseen tulee reagoida

”Provosoituminen vain lisää huomiota ja luo mahdollisia jakolinjoja yhteiskunnan sisälle”, Sinikukka Saari kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sinikukka Saari on Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija.

"Provosoituminen vain lisää huomiota ja luo mahdollisia jakolinjoja yhteiskunnan sisälle", Sinikukka Saari kirjoittaa.
Teksti:
Sinikukka Saari

Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon muokkasi Pohjois-Euroopan geostrategista asemaa merkittävällä, Venäjän päämäärille täysin vastakkaisella tavalla.

Tästä huolimatta Venäjä kommentoi Suomen päätöstä tuoreeltaan keväällä 2023 varsin maltillisesti. Heti päätöksen jälkeen Putin kertoi, ­ettei Suomen Nato-jäsenyydellä ole Venäjälle juurikaan merkitystä.

Vähättely kertoo paitsi halusta peitellä Venäjän poliittista epäonnistumista myös siitä, että johdon aggressiivisen retoriikan alta löytyy pragmaattisia voimapoliittisia laskelmia: kun geostrateginen tasapaino on tosiasiallisesti muuttunut, siihen on sopeuduttava.

Myöhemmissä kommenteissa Venäjän edustajat ovat epäilleet, että Suomen Nato-päätöksen takana oli Yhdysvaltojen aggressiivinen painostus. Kommentti heijastelee Venäjälle tyypillistä ajattelua, jossa pienet maat ovat vain suurvaltojen pelinappuloita ilman itsenäistä tahtoa.

Venäjä pyrkii saada Suomen rajoittamaan Nato-politiikkaansa, Sinikukka Saari uskoo

Viime aikoina Venäjän johto on pääsiallisesti yrittänyt syyllistää Suomea ylireagoinnista ja alueellisen epävakauden luomisesta. Tämä narratiivi väittää, että Suomen ­reaktio sotaan Ukrainassa on täysin ylimitoitettu ja järjetön, sillä Venäjä ei uhkaa Suomea millään tavalla.

Tämä tarina pyrkii luomaan railoja Suomen ja Ukrainan välille ja murtamaan eurooppalaisen tuen Ukrainalle.

Toisaalta syytöksillä Suomen vastuuttomuudesta pyritään saamaan Suomi itse rajoittamaan tulevan Nato-politiikkansa laajuutta ja aktiivisuutta.

Viimeisimpänä esimerkkinä tästä yrityksestä on Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Maria Zaharovan huhtikuun lopulla esittämät syytökset Suomen provokatiivisesta sotaharjoitustoiminnasta.

Zaharova esitti rutiininomaisen Arrow 24-harjoituksen Venäjää uhkaavana toimena, joka lisää aseellisen konfliktin mahdollisuutta alueella.

Samalla tapaa Suomen päätös sulkea itäraja vastauksena Venäjän hybriditoimille esitetään sekä Venäjän että kansainvälisen oikeuden vastaisena toimena.

Sinikukka Saari: Suomi halutaan saada epäilemään omia valintojaan

Viestin ydin on kääntää asetelma pää­laelleen: Venäjän luomaan turvallisuusuhkaan reagoiva Suomi esitetään Venäjää uhkaavana ja vastuuttomana toimijana.

Tällä halutaan pelotella ja saada Suomi epäilemään omia valintojaan ja politiikkatoimiaan. Tätä kutsutaan Venäjän informaatiovaikuttamisen oppikirjoissa refleksiiviseksi kontrolliksi.

Samalla rakennetaan laajempaa narratiivia Venäjää uhkaavasta aggressiivisesta lännestä, johon Venäjän on vastattava sotatoimin ja maan sisäistä kontrollia tiukentamalla.

Paras tapa reagoida Venäjän informaatiovaikuttamiseen on tunnistaa se, mutta sivuuttaa se provosoitumatta. Provosoituminen vain lisää huomiota ja luo mahdollisia jakolinjoja yhteiskunnan sisälle. 

Lue kaikki Sinikukka Saaren kolumnit täältä.

Lue myös: Tutkija Sinikukka Saari boikotoi yrityksiä, jotka ovat yhä Venäjällä – ”Julkisella paineella yritykset miettivät strategioitaan ja päätöksiään”

X