Tiesitkö? Pysyvä tinnitus voi olla peräisin yhdestä rajusta melualtistuksesta

Jaa artikkeli
Tinnituksen aiheuttamaa haittaa voidaan lieventää monilla eri tavoilla.
Tinnituksen aiheuttamaa haittaa voidaan lieventää monilla eri tavoilla. © istockphoto
Korvien soiminen on ikävä vaiva, jonka taustalla voi olla esimerkiksi virheellinen purenta, kertoo Kuuloliiton asiantuntijalääkäri Elina Rytsölä.

Tinnitus johtuu aina melusta

Tarua. Tinnitus tarkoittaa korvissa kuultavaa ääntä, joka ei tule mistään ulkoisesta äänilähteestä. Tavallisesti ihmiset kuvaavat sitä vinkunana tai suhinana.

Tinnituksen yleisin aiheuttaja on melu, mutta sitä voivat aiheuttaa monet muutkin tekijät. Esimerkiksi virheellinen purenta, kipulääkkeenä käytetty aspiriini sekä verenpaineen ja -sokerin vaihtelut voivat aiheuttaa sitä. Lähes kaikilla tinnituksesta kärsivillä on ainakin jonkin verran alentunut kuulo.

Yksikin raju altistus voi aiheuttaa tinnituksen

Totta. Ihmiset reagoivat meluun hyvin yksilöllisesti. Toisilla jo yksi raju melualtistus, kuten rock-konsertti, voi aiheuttaa huonon kuulon ja pysyvän tinnituksen. Se on kuitenkin harvinaista.

Nuorten korvat sietävät melua yleensä enemmän kuin vanhojen. Suurin osa nuorista voi käydä rock-konsertissa, ja sen jälkeen heidän korvansa soivat illan tai kaksi. Jos seitsemänkymppinen käy samassa konsertissa, hänen korvansa soivat huomattavasti pitempään. Kaikki voivat onneksi ehkäistä tinnitusta käyttämällä melusuojaimia, kun altistuvat kovalle melulle.

Tinnitusta ei voida hoitaa

Tarua. On totta, että tinnitukseen ei ole olemassa lääkettä, joka poistaisi vaivan kokonaan. Tinnituksen aiheuttamaa haittaa voidaan kuitenkin lieventää monilla eri tavoilla.

Esimerkiksi poisoppimishoidossa ihminen oppii, että tinnitus ei ole vaarallinen vaiva, jolloin hän voi ikään kuin rentoutua olemaan kuulematta sitä. Kohinakojeet taas tuottavat taustaääntä, jonka avulla korvien vinkuna tai sointi ei enää tunnu yhtä pahalta kuin aiemmin.

Lue myös: Turun yliopisto tutki: Tinnituspotilaat voivat hyötyä aivojen magneettistimulaatiohoidosta – Lupaavia tuloksia myös masennusoireiden helpottamiseen

Lue myös: Muusikko Tumppi Varonen sai vertaistuesta apua tinnitukseen: ”Tein päätöksen, etten jää märehtimään vaivaa yksinäni”

Tumppi Varonen kävelee mielellään ulkona luonnossa. Tinnitus vaimenee luonnonäänien myötä hyvin.

Tumppi Varonen kävelee mielellään ulkona luonnossa. Tinnitus vaimenee luonnonäänien myötä hyvin. © Sini-Marja Niska

X