Totta vai tarua: Miksi alkoholi muuttaa äänen käheäksi?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Alkoholi ärsyttää ja kuivattaa äänihuulten limakalvoja.
Alkoholi ärsyttää ja kuivattaa äänihuulten limakalvoja. Kuva: istockphoto
Alkoholi vaikuttaa ääneen. Etenkin kirkkaat viinat käheyttävät äänen, kertoo päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki Helsingin yliopistosta.

Useimmat tietävät, että alkoholi vaikuttaa terveyteen ja olemukseen monin tavoin. Harva tulee ajatelleeksi, että alkoholi muuttaa myös ääntä.

Mitä vahvempaa juotu alkoholi on, sitä enemmän ääni käheytyy.

Totta. Mitä kirkkaampaa eli vahvempaa alkoholia juo, sitä enemmän se ärsyttää ja kuivattaa äänihuulten limakalvoja. Ärsytys taas aiheuttaa limakalvojen turvotusta, mistä voi seurata äänen käheyttä.

On harvinaista, että ääni käheytyisi yhdestä viinilasillisesta, mutta kirkkaita viinoja juodessa niin käy paljon helpommin.

Krapulassa ääni on usein vielä käheämpi kuin humalassa.

Totta. Runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa usein närästystä. Silloin vatsahappoa voi nousta äänihuuliin asti. Ihminen ei kuitenkaan välttämättä itse tiedosta ollenkaan yön aikana tapahtuvaa närästystä, vaan huomaa sen vaikutukset vasta aamulla käheänä ja matalana äänenä.

Lisäksi humalassa nukutaan usein suu auki ja kuorsataan. Silloin nielun alue ja äänihuulet kuivuvat. Jos käheä ääni kiusaa, sitä voi hoitaa höyryhengityksellä tai apteekista saatavilla limakalvoja kosteuttavilla suihkeilla.

Puhetyöläisen ääni käheytyy alkoholista muita vähemmän.

Tarua. Äänen käheytyminen on tietenkin yksillöllinen piirre, johon vaikuttaa monta eri tekijää. Jos kuitenkin äänihuulet ovat jo valmiiksi rasittuneet, ääni käheytyy alkoholista tavallista helpommin. Esimerkiksi tupakoijilla, allergikoilla, puhetyöläisillä ja laulajilla äänihuulet voivat olla jo valmiiksi rasittuneet, jolloin alkoholi voi käheyttää ääntä tavallista herkemmin. Lisäksi äänihuulet ohenevat ikääntyessä, jolloin ne myös ärtyvät tavallista helpommin. Siksi ikääntyneenä ääni saattaa käheytyä enemmän kuin nuorena.

Lue myös: Alkoholi aiheuttaa muistisairauden yllättävän usein – Joka viides yli 65-vuotias juo liikaa

Lue myös: Pitääkö huolestua, jos lomalla tuli käytettyä lähes joka päivä alkoholia? Näin vastaa asiantuntija

X