Älä ikinä anna koiralle suklaata! Miksi koira syö ruokia, jotka ovat sille hengenvaarallisia?

Koirat rakastavat suklaata, vaikka kyseinen herkku on hyvin vaarallista niille. Miksi ihmeessä myrkyllinen ruoka houkuttaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suklaa on koiralle myrkyllistä. Miksi suklaa kuitenkin houkuttelee? Kuva: iStock

Koirat rakastavat suklaata, vaikka kyseinen herkku on hyvin vaarallista niille. Miksi ihmeessä myrkyllinen ruoka houkuttaa?
Teksti: Katri Koskinen

Tiesithän, että suklaa on koiralle myrkyllistä? Herkkuja kerjäävälle lemmikille ei tulisi koskaan antaa suklaata, pieniäkään määriä.

Omaan herkutteluun tarkoitetut suklaat, suklaalevyt, konvehdit ja tummat taloussuklaat kannattaakin pitää visusti perheen lemmikkien ulottumattomissa, sillä suklaamyrkytys voi olla koiralle hyvin kohtalokas.

Tilaisuuden tullen koira voi syödä suklaata suuriakin määriä, vaikka suklaan sisältämä teobromiini on koiralle myrkyllistä.

Mutta miksi ihmeessä koira syö sille myrkyllistä ruokaa?

Miksi koira syö suklaata?

Syy on ainakin osittain ihmisen ja koiran pitkässä yhteisessä historiassa, FirstVet Suomen vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen pohtii.

”Koirat ovat olleet ihmisen seurassa niin kauan, että ne ovat lajina sopeutuneet syömään ihmisten ruuantähteitä.”

Vuosituhansien aikana jalostuneen käytöksen myötä koira on oppinut syömään ihmisen antamia ruokia, lattialle tippuneita murusia tai ruaantähteitä.

”Vaikka susi on geneettisesti sama laji, susi tuskin koskisi suklaalevyyn. Koira vain on tottunut syömään sitä mitä ihminenkin.”

Tamminen muistuttaa, että koiraa on tietoisesti jalostettu miellyttämään ihmistä ja olemaan tästä riippuvainen. Eräiden tutkimusten mukaan koira ”rakastaa” omistajaa kuten ihmislapsi vanhempaansa.

”Ehkäpä tästä johtuu, että monet koirat mielellään syövät samaa kuin ihmisetkin!”

Koira, oman elämänsä herkkusuu ja ahmatti

Koirat ovat oppineet, että ihmiseltä saa ruokaa – ja herkkuja.

Koirat ovat oppineet, että ihmiseltä saa ruokaa – ja herkkuja. Toiset koirat ovat huomattavasti kaikkiruokaisempia tai oikeita ahmatteja. Kuva: iStock

Suklaa on sekä koirille että kissoille myrkkyä, mutta suklaavarkaissa on useimmiten herkkujen perään haikaileva – tai nuuskuttava – koira.

Suklaan aromikas, rasvainen ja makea tuoksu voi nimittäin houkutella koiraa.

”Erikoisten asioiden syöminen on kyllä myös yksilö- ja rotukohtaistakin: klassinen esimerkki ovat labradorinnoutajat, jotka ”syövät kaiken” mitä eteensä saavat: tällaisia koiria ehkä houkuttavat lähes kaikki maut ja tuoksut”, eläinlääkäri toteaa.

Mutta eivät kaikki koirat ole suuna päänä suklaan perään.

”Esimerkiksi oma terrierini syö pääsiäismunan pikku murut, jos niitä putoaa lapsilta lattialle, mutta jos pöydältä putoaa kokonainen suklaamuna tai suklaan pala, ei koira syö sitä.”

Tiesitkö? Kissat eivät maista makeaa

Suklaa on myös kissoille myrkyllistä, mutta harvemmin kissa syö suklaata.

Suklaa on myös kissoille myrkyllistä, mutta harvemmin kissa syö suklaata. Kuva: iStock

Toisin kuin koirat, kissat eivät maista makeaa. Se saattaisi selittää kissojen välinpitämättömyyden suklaata ja muuta makeaa kohtaan.

”Toisaalta kissatkin syövät esimerkiksi myrkyllisiä huonekasveja, mikä oletettavasti johtuu ainakin osittain muun mielekkään puuhan puutteesta”, Maiju Tamminen muistuttaa.

Sen sijaan koira maistaa makean, happaman, suolaisen ja karvaan aivan kuten ihminenkin. Koiran makuaisti on kuitenkin suhteellisen kehno.

”Lähtökohtaisesti eläimet eivät ”aisti” jos jokin on niille myrkyllistä, ellei asia ole suoranaisesti pilaantunut tai pahan makuinen.”

Miksi suklaa on myrkyllistä koiralle? Syynä teobromiini

Suklaan keskeinen valmistusaine kaakao sisältää teobromiinia, joka piristää kofeiinin tavoin. Teobromiini on koiralle myrkyllistä.

Mitä suurempi suklaan kaakaopitoisuus on, sitä enemmän siinä on teobromiinia ja sitä myrkyllisempää se on koiralle.

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että mitä tummempaa suklaa on, sen vaarallisempaa se on koiralle.

Jos koira on syönyt pienen palan maitosuklaata tai suklaapatukkaa, älä säikähdä. Pieni määrä suklaata aiheuttaa koiralle luultavasti vain vatsanväänteitä. Mutta esimerkiksi kokonaisen suklaalevyn hotkaiseminen voi olla koiralle kohtalokasta – varsinkin, mitä tummempi suklaa on kyseessä.

On myös hyvä muistaa, että osa koirista on herkempiä teobromiinille kuin toiset, ja ne voivatkin saada herkemmin myrkytysoireita.

Koira söi suklaata, apua!

Teobromiinin sietokyky on yksilöllistä. Vaikutukset riippuvat koiran koosta, syödyn suklaan määrästä sekä kaakaopitoisuudesta.

”Teobromiinin hengenvaarallinen määrä koiralle vaihtelee yksilökohtaisesti, eli mitään tarkkaa arvoa mg/painokilo, mikä pätisi kaikkiin koiriin, ei voida sanoa”, eläinlääkäri Maiju Tamminen muistuttaa.

Jos koira on syönyt suklaata, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Jos koira on syönyt suklaata, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Kerro eläinlääkärille, mitä suklaata koira on syönyt ja minkä verran. On myös tärkeää tietää, kuinka paljon oma koira painaa. Kuva: iStock

Koira saa yleensä myrkytysoireita, jos se syö suklaata n. 25 grammaa painokiloaan kohti, jolloin se saattaa oksentaa tai ripuloida.

”Kuolemantapauksia esiintyy useammin, kun teobromiinin saanti on ollut luokkaa 200 mg/painokilo, mutta jo niinkin alhaisilla annoksilla kuin 20–40 mg/painokilo voidaan nähdä ruuansulatuskanava- ja sydänoireita, jotka voivat pahimmillaan johtaa hengenvaarallisiinkin komplikaatioihin”, Tamminen kertoo.

Grammassa tummaa suklaata on 5–15 milligrammaa teobromiinia. Maitosuklaassa sitä on vähemmän.

Koiran suklaamyrkytyksen oireet

Teobromiini vaikuttaa elimistössä eri paikkoihin, esimerkiksi hermostoon, verenkiertoon, hengitykseen ja virtsaelimiin.

Suklaamyrkytyksen oireet ovat muun muassa:

  • yliaktiivisuus
  • oksentelu
  • vatsakivut
  • ripuli
  • levottomuus
  • läähättely
  • kohonnut pulssi
  • virtsan tiputtelu
  • sydämen rytmihäiriöt
  • lisääntynyt juominen

Vakavassa suklaamyrkytyksessä oireina on…

  • kouristukset
  • lihasnykäykset ja tärinä
  • tajunnan menettäminen
  • sydämen ja hengityselimistön lamaantuminen

Suklaamyrkytyksen oireet ilmenevät tavallisesti 2–12 tunnin kuluttua suklaan syömisestä.

Osa oireista voi tosin alkaa vasta 1–3 vuorokauden viiveellä, koska suklaa imeytyy hitaasti lemmikin elimistössä.

”Omistajan on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin aina, jos koira on päässyt syömään suklaata. Netistä löytyviin laskureihin ei ole täysin luottaminen, sillä ne perustuvat keskiarvoihin terveellä, nuorella koiralla”, Maiju Tamminen sanoo.

Lähteet: Sympaatti.fi/Hillspet.fi/, Firstvet.com

Lue myös: Miksi koira syö kakkaa? Eläinlääkäri vastaa – ja antaa vakavan varoituksen

X