Henri Alén on opetellut Seljan kanssa kärsivällisyyttä: ”Se muistuttaa, että ilon asioiden ei tarvitse olla kovin valtavia”

Jaa artikkeliTilaa Seura
”Koirat myös aistivat millä tuulella omistaja on ja pyrkivät usein sen mukaan ilahduttamaan ja miellyttämään.”
”Koirat myös aistivat millä tuulella omistaja on ja pyrkivät usein sen mukaan ilahduttamaan ja miellyttämään.” Kuva: Tommi Tuomi/Otavamedia
Kokki Henri Alén, 42, nautti elämän pienistä ja aidoista ilonaiheista. Niistä Alénia muistuttaa hänen kultainennoutajansa Selja.

Aina kun kultainennoutaja Selja astelee ovella vastaan, Henri Alén muistaa jotain olennaista elämästä. Sillä ei ole väliä, onko Henri vienyt pikaisesti roskat vai viettänyt pitkän päivän töissä – koira heiluttaa häntäänsä aina yhtä haltioituneena.

”Selja ei mökötä koskaan. Se muistuttaa, että ilon asioi­den ei tarvitse olla kovin valtavia, vaan ne ovat pieniä ja aitoja.”

Selja muutti Henrin perheeseen pienenä pentuna. Kultainennoutaja oli Henrille tuttu rotu jo hänen lapsuudenkodistaan.

”Ne ovat luonteeltaan niin lupsakkoja, hellyttäviä, aitoja ja sosiaalisia. Koirat myös aistivat millä tuulella omistaja on ja pyrkivät usein sen mukaan ilahduttamaan ja miellyttämään.”

Arki Seljan kanssa on opettanut Henrille kärsivällisyyttä. Jästipäinen koira saattaa ulkoillessa jäädä paikalleen istumaan, jos se mielii eri suuntaan kuin lenkittäjä. Silti kaksikon parasta yhteistä aikaa ovat metsälenkit ja puistossa käyminen.

Henri juttelee Seljalle paljon ja tunnustaa myös lässyttävänsä. Kun Selja kuulee sanan ruoka, sen aistit virittyvät huippuunsa.

”Joku sanoo, että koirat eivät ymmärrä puhetta. Minä olen sitä mieltä, että ne vain valikoivat, ketä ne haluavat kuunnella. Selja kuuntelee minua tarkasti, mutta jos jorisen liian pitkään, niin koira lompsii pois.”

Vappuna Selja täytti neljä vuotta ja sai herkutella maksa­laatikkokakulla. Sillä on ollut tapana herkutella myös ilman lupaa.

”Hän on aivan hemmetin hyvä varastamaan ruokaa pöydältä.”

Kerran Henri oli valmistellut päivällisen lisukkeet ja grillaili kokonaista broileria. Trampoliinilla pomppiva tytär satutti nilkkansa, ja Henri riensi katsomaan miten kävi. Kun tilanne oli selvitetty, broileri oli kadonnut.

”Seljahan se siellä juoksi ympäri kämppää kuuma broileri suussa, eikä suostunut millään luopumaan siitä. Loppujen lopuksi söimme pelkkiä lisukkeita.”

Resepti Seljan broileri löytyy myös Henri Alén: Arkiruokaa ja makumuistoja –keittokirjasta (2019).

Lue myös: Menu Finnjävel: Kuningasruoka läskisoosi – tv-kokit suunnittelevat viiden ruokalajin menun

Lue myös: Onko some nykypäivän päiväkirja? Asiantuntija: ”Saatetaan jopa kilpailla siitä, kenellä on ollut rankinta”

X