Lapin erämaan yö oli positiivinen yllätys – ”Järjettömät pelot unohtuivat jo hiihtäessämme erämaan halki”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
”Kyllä tässä saattaa olla toivoa. Poro on pärjännyt luonnossa iän kaiken”, Nils-Heikki pohtii. © Otto Ponto
Yö Puljun erämaassa oli valoisa. Korsatuvan autiotuvalle pääsee poroaitaa pitkin. © OTTO PONTO
Toimittaja Elina Kirssi yöpyi marraskuussa Puljun erämaassa Korsatuvan autiotuvassa. Järjettömät pelot unohtuivat jo matkalla.

Olisi sittenkin pitänyt ottaa mukaan talvimakuupussi! Ajatus tulee mieleen heti, kun käperryn untuvatakki päällä kerälle kesämakuupussin sisälle ja vedän pipoa syvemmälle päähän. Erämaan yö on lasketutunut.

Ulkona on jo marraskuinen pakkanen, mutta autiotuvan sisällä on sentään plussan puolella. Hengitys ei höyryä, mutta nenää paleltaa. Hiillos takassa on jo sammunut ja lämpö haihtunut. Varpaita paleltaa.

Olemme Korsatuvassa Puljun erämaassa, kirjaimellisesti keskellä-ei-mitään. Hiihtäen tänne on matkaa lyhintä reittiä 12 kilometriä, ja saman verran on matkaa lähimmälle tielle. Asutusta ei ole lähimaillakaan. Tarkoitus on viettää vuorokausi erämaassa, myös yö.

Etukäteen ajatus erämaassa yöpymisestä pelotti. Siellähän on varmasti pimeää, ja ehkä villieläimiä. Entä jos sarjamurhaaja iskee autiotupaan kesken unien?

Yö Puljun erämaassa

Korsatupa on Puljun erämaan ainoa autiotupa. Metsähallitus vastaa sen huollosta. Otto Punto

Hiljaista ja rauhallista

Järjettömät pelot unohtuivat jo matkalla. Erämaan halki hiihtäessä emme kohdanneet yhtään ihmistä, tuoreimmat suksen jäljetkin olivat lähes lumen peitossa. Autiotuvan vieraskirjasta käy ilmi, että kukaan ei eksy tänne sattumalta. Pari päivää aiemmin joku on käynyt täällä, mutta häntä edeltänyt yöpyjä on majoittunut täällä 1,5 kuukautta aiemmin. Olo on turvallinen pimeyden keskelläkin.

Pimeää pelkäävälle erämaan yö on positiivinen yllätys. Vaikka aurinko laski marraskuussa jo iltapäivällä, illallakin oli valoisaa. Siitä pitivät huolen kirkkaana tuikkivat tähdet. Ja käväisipä taivaalla myös utuisasti väreilevä vihreä revontulivyö.

Yöllä autiotupaa ympäröi äänettömyys. Jos eläimiä liikkuu erämaassa, ne kiertävät tuvan kaukaa tai hiipivät niin hiljaa, etteivät äänet kuulu uniin asti.

Hiljaisuudesta huolimatta uni on rauhatonta, niin kuin usein vieraissa paikoissa. Heräilen tämän tästä, mutta aamulla olo on silti virkeä. Mieli on saanut levätä erämaan hiljaisuudessa.

Lue myös: Puljun erämaa huokuu rauhaa ja valoa – Lue talviretkeiljän reportaasi Lapista!

Puljun erämaa Lapissa

Puljun erämaassa koittaa ennen auringon­laskua koittaa kultainen hetki.

X