Hyvää tekevä kaupunginosa-aktiivi Päivi pitää torikahvilaa Malmilla: ”Yksinäisiä ihmisiä on paljon”

Päivi Riihilahti-Syvänen, 60, on torikahvilan pitäjä ja kaupunginosa-aktiivi, joka innostaa muitakin vapaaehtoistyöhön Malmilla. Hän organisoi esimerkiksi asunnottomille syötävää, villasukkia ja hygieniatarvikkeita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lettupannu on koko ajan kuumana torikahvilassa. © Tommi Tuomi

Päivi Riihilahti-Syvänen, 60, on torikahvilan pitäjä ja kaupunginosa-aktiivi, joka innostaa muitakin vapaaehtoistyöhön Malmilla. Hän organisoi esimerkiksi asunnottomille syötävää, villasukkia ja hygieniatarvikkeita.
Teksti: Reija Ypyä

Malmintorilla pohjoishelsinkiläisessä lähiössä on aina ihmisiä, sillä sen läpi kuljetaan kauppakeskukseen ja junalle. Talvella on toki kesää hiljaisempaa, mutta aina siellä pyörii ”torityyppejä” eli aikaansa kuluttavia ihmisiä.

Vakiokalustoon kuuluu myös 23 vuotta torikahvilaa pyörittänyt Päivi Riihilahti-Syvänen.

”Talvella pidän kahvilaa auki ilmojen mukaan vain silloin tällöin. Kahvilani asiakkaat ovat ostoksilla kävijöitä, ja monista kanta-asiakkaista on tullut ystäviä. Yksinäisiä ihmisiä on paljon, ja he tulevat torille juttelemaan. Onko Artsi käynyt jo tänään, joku voi kysellä. Toisesta pöydästä vastataan, että hän palaa pian kaupasta”, Päivi kertoo.

Taksit tuovat ikäihmisiä ostoksille kauppakeskukseen, ja taksikuskit piipahtavat torikahville. Mummot ja papat odottavat taksia torikahvilassa, ja Päivi auttaa usein heitä taksin tilaamisessa.

”Mutta torikahvilassa käy kaiken ikäisiä, paljon nuoriakin. Leivon munkit vegaanisina ja kahviin on tietenkin myös kauramaitoa tarjolla.”

”Moni nuori pohtii, että kaupunkitila ei saa tulla liian hienoksi. Kun he ulkomaillakin tykkäävät istua kansanomaiseen muovituolipaikkaan kadunkulmassa, miksei siis Suomessakin. Torilla on rosoa, maanläheisyyttä ja trendikahviloita edullisempaa kahvia.”

Puuroa torilla

Päivi aloitti yrittäjänä organisoimalla Prisman parkkihalliin kirpputoreja sunnuntaisin vuosina 1992–2012.

Torikahvilan pidon Malmilla hän aloitti 1999 ja pyöritti kymmenen vuotta kahvilaa myös sisällä kauppakeskuksessa. Hän alkoi emännöidä torikahvilaa myös Kauppatorilla vuonna 2018.

”Päätin vuonna 2019 keskittyä torikahviloihini, sillä ulkotyö kaikessa raskaudessaan on minun juttuni. Torin tunnelmassa on jotain ainutlaatuista, ja ihmiset ovat siellä joka säällä hyvällä tuulella. Saan telttakahvilani pystyyn parissa tunnissa, sillä pakettiautossa on joka esineelle tarkka paikka, jonka löydän vaikka silmät kiinni.”

Helsingin kaupunkia Päivi moittii hankalaksi kaveriksi, jos haluaisi järjestää tapahtumia. Koko torin käyttö maksaisi organisaattorille satoja euroja.

Esimerkiksi seurakunta on saanut käyttää tilaa ilmaiseksi, ja Päivi muistelee lämmöllä vuoden 2019 joulupuurotapahtumaa.

”Meitä yrittäjiä oli mukana apteekkari, Prisma, valokuvaliike, minä ja seurakunta. Keitimme soppatykissä puuroa torilla ja ihmisiä kävi valtavasti. Toivoisin enemmänkin yrittäjien yhteistyötä, yhteen hiileen puhaltamista Malmin kehittämiseksi. Nyt kaikki puurtavat omissa koloissaan, ja esimerkiksi joulukuusta ei ole koskaan saatu Malmin torille.”

Papit kahvilassa

Päivi tekee paljon yhteistyötä Malmin seurakunnan kanssa. Vuonna 2018 kaksi pappia tuli Päivin kahvilaan kerran viikossa tapaamaan ihmisiä arjen keskelle. Ihmisillä on tarvetta puhua ja aika harvalla aikaa kuunnella.

”Kahvilapappien pöytään sai mennä kuka vaan puhumaan niin kalastamisesta kuin pyykinpesusta. Toiminta loppui koronaan, mutta soisin tämän matalan kynnyksen toiminnan jatkuvan.”

”Kerran seurakunta järjesti torilla karaokea ja ihmiset jonottivat laulamaan. Seurakunnalla on myös saunavaunu, ja olen unelmoinut saunaillasta Malmin torille. Mutta pukeutumis- ja pesutilat ovat ongelma.”

Seurakunta otti yhteyttä Päiviin kaksi vuotta sitten, kun räppäri Paleface kävi tekemässä Malmin ääni -dokumenttia. Hän tuli torikahvilaan tapaamaan ihmisiä.

Päivi oli ehdokkaana syksyn seurakuntavaaleissa, mutta ei päässyt läpi.

”Lähdin ehdokkaaksi, koska se tuntui luonnolliselta jatkumolta auttamiselle ja keräyksien koordinoinnille. Voisin ehkä vaikuttaa vielä enemmän, koska tiedän oikeasti, mitä tavalliset ihmiset kaipaavat.”

Lue myös: Ennen lottovoittoa rankka elämä ehti viedä Heikin jopa roskalaatikkoon asumaan – Nyt lottovoittaja auttaa varoillaan kärsiviä lapsia

Asunnottomille syötävää

Maailmassa olisi hirveän paljon autettavia, mutta erityisesti asunnottomat ovat lähellä Päivin sydäntä. He eivät pidä ääntä itsestään, kukaan heistä ei ole somessa ja harvalla on edes kännykkää. Mutta he ovat todella kiitollisia sämpylästä tai puhtaista kalsareista.

”Vuonna 2018 asunnottomien yössä jaoin kaksi ostoskärryllistä sukkia, lapasia ja kaulaliinoja. Ihmiset olivat tuoneet niitä minulle kahvilaan, sillä olin huhuillut niitä Facebookin Malmi-ryhmässä. Ihmisillä on auttamisen tarve, mutta ei kanavaa sen toteuttamiselle. Neulojan on helpompi tuoda sukat minulle, ja minä vien ne asunnottomille.”

Päivi on kerännyt asunnottomille myös hygieniatarvikkeita ja kahvipaketteja Pasilassa olevan Vailla vakinaista asuntoa -keskuksen toimintaan. Siellä on arkisin päivätoimintaa ja talvella myös klo 22 aukeava yökahvila, jossa saa olla sisällä lämpimässä yön.

”Malmilla ihmiset ovat tuoneet hygieniatarvikkeita kahvilaani. Eräskin mies sanoi suhtautuvansa skeptisesti keräyksiin, mutta tästä hän innostui ja kävi ostamassa pussillisen pesutarvikkeita. Moni tykkää tuoda konkreettisesta tavaraa, joka menee kokonaan avun saajalle.”

Päivi on saanut auttamiseen myös yrityskumppaneita. Malmilainen Medipulssi-lääkäriasema lahjoittaa joka kuukausi Päivin torikahvilan kautta täytettyjä sämpylöitä ja pullia asunnottomien yökahvilaan.

”Kun tulen Pasilaan iltakymmeneltä, saan jo ovella kantoapua, kun hihkaisen terveisiä Malmilta. He vastaavat, että Malmi on ihan ihmemesta.”

Moni haluaa antaa vähästään. Päivi sai juuri viestin kahvila-asiakkaalta, että hänellä olisi neljä pakettia kahvia vietäväksi asunnottomille.

”Yksinhuoltajaäiti halusi lahjoittaa sinne sangollisen kalakeittoa. Neuvottelin hänen kukkarolleen sopivan hinnan, kokkasin keiton ja vein Pasilaan.”

Vva:n paikka Pasilassa pyörii pitkälti avustuksilla ja vapaaehtoisten panoksella. Päivi saattaa mennä sinne itsenäisyyspäivänä keittelemään kahvia tai ainakin vie syötävää.

Hyväntekeväisyysihminen ja asukasaktiivi Päivi Riihilahti-Syvänen on pyytänyt muitakin yrittäjiä Malmilla mukaan yhteistoimintaan.

Hyväntekeväisyysihminen ja asukasaktiivi Päivi Riihilahti-Syvänen on pyytänyt muitakin Malmin yrittäjiä mukaan yhteistoimintaan. © Tommi Tuomi

Lue myös: Perheenisä Reinon harrastuksena ovat hyvät työt: ”Hyväntekeväisyys ole niin työlästä kuin helposti kuvitellaan”

Räppärit hyvänteossa

Helsingin lähiötoreilla olisi tilaa, mutta tiukkojen sääntöjen takia myyjiä ja toimintaa on vain vähän. Päivin mielestä kaupungin kannattaisi tulla maksuissa vastaan, jos toreille haluttaisiin elämää.

”Malmintori lähes tapettiin tänä kesänä sillä, että kirpputorimyyjille laitettiin kertamaksu sata euroa. Sillä saa myydä niin usein kuin haluaa. Mutta koska pienempää päivämaksua ei ole, niin yhden kerran kirpparimyyjät jäävät pois. Tällä asialla tehtiin paljon tuhoa. Tänne jäävät vain ne, jotka myyvät samaa tavaraa joka päivä. Silloin asiakkaiden kiinnostus lopahtaa.”

Päivin Kauppatorin kahvilassa käy välillä malmilaisia kanta-asiakkaita. Usein he laittavat viestin Päiville, että missä olet, nyt tulemme kahville.

”Toripäivän jälkeen jää joskus myytävää. Kauppatorilla pyörii joskus Sällikodin asukkaita, jotka tekevät mielellään pieniä askareita ruokapalkalla. Heidän mukanaan lähetän usein sämpylöitä. Parhaimmillaan heitä oli kolme, nyt enää yksi. Muut ovat menehtyneet. Malmilla saatan tarjota illan päätteeksi munkkeja äidille, joka menee vaunujen kanssa ohi.”

Malmilla nuoret räppärit ovat järjestäneet jo monena vuonna peräkkäin hyväntekeväisyystempauksen, jossa he jakavat aatonaattona 300 ruokakassia vähävaraisille.

JVG-duo ja Malmilla nuoruutensa asunut räppäri Mikael Gabriel ostavat omalla rahallaan ja taustahenkilöiden tuella jaettavia ruokakasseja. Tapahtumassa on aina valtavat jonot.

”Päädyin tapahtumaan mukaan kahdeksan vuotta sitten, kun tarjouduin viemään jonottajille glögiä ja joulutorttuja. Tänä vuonnakin olen menossa mukaan huolehtimaan jonottajien muonituksesta. Kerran sain seurakunnalta lainaksi 20 litran repun, jossa minulla oli glögiä. Kuljin sen kanssa monta sataa metriä pitkässä jonossa ja tarjoilin glögiä.”

Päivi jatkaa matalan profiilin hyväntekeväisyystyötä. Hän esimerkiksi ilmoitti juuri Facebookin Malmi-ryhmässä, että antaa lankoja, jos joku haluaisi neuloa niistä sukkia asunnottomille.

Päivi viettää joulua rauhallisesti miehensä ja poikansa perheen kanssa kotona perinteisiä jouluruokia nauttien. Pitkiä lomia hän ei pidä, mutta haaveissa on muutama päivä mökillä Multialla.

”Suunnittelen koko ajan jotain uutta. Opettelin juuri Prisman kassajärjestelmän ja teen siellä keikkaa kassana silloin tällöin. Seurailen aktiivisesti säätiedotuksia, ja päätän, avaanko torikahvilan Malmille vai Kauppatorille.”

X