Korona iski rajusti pienyrittäjien talouteen – Tukitoimien nurinkurisuus suututtaa kauneusalan yrittäjää Sini Silfvenius-Bartia: ”Heikoimmassa asemassa olevat jätetään viimeisiksi tukijonossa”

Kampaamoliikkeen omistaja Sini Silfvenius-Bart tietää, että huoli selviytymisestä on kauneusalalla yhteinen – moni yksinyrittäjä lähtee ristiriitaisin tuntein töihin, mutta vaihtoehtoja ei ole.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sini Silfvenius-Bart on ammatiltaan parturi-kampaaja ja erikoisammattitutkinnon suorittanut meikkaaja-maskeeraaja. Hän toimii myös Suomen maskeeraajat ry:n puheenjohtajana.

Kampaamoliikkeen omistaja Sini Silfvenius-Bart tietää, että huoli selviytymisestä on kauneusalalla yhteinen – moni yksinyrittäjä lähtee ristiriitaisin tuntein töihin, mutta vaihtoehtoja ei ole.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

”Koronakurimuksessa kaikki päivät tuntuvat samanlaisilta – olo on kuin Ground Hog Dayssa”, kertoo helsinkiläinen yksinyrittäjä Sini Silfvenius-Bart, 36, puhelimessa viitaten amerikkalaiseen Bill Murrayn tähdittämään 1980-luvun hittielokuvaan, jossa päähenkilö elää samaa päivää yhä uudestaan.

Henkisesti lopussa

Sini Silfvenius-Bartin päivät kampaamoliikkeessä venyvät tavallisesti 10–12 -tuntisiksi. Vaikka nyt olisi aikaa siivota kotia satunnaisten työpäivien välissä, projekteihin on vaikeaa päästä kiinni.

Huoli on läsnä.

”Vaikka terveys edellä mennäänkin, on puuduttavaa odottaa, miten pitkään koronaepidemia kestää ja miten kaikki tulee järjestymään. Kyllä tässä ollaan henkisesti aika lopussa”, Sini Silfvenius-Bart kuvailee tuntojaan.

Sini Silfvenius-Bartin liike on toistaiseksi auki, mutta iso osa asiakkaista on peruuttanut tai siirtänyt varauksensa odottamaan koronaepidemian laantumista.

Vähentynyt asiakasvirta tekee ison loven pienyrittäjän lompakkoon

”Onneksi omalle kohdalleni on osunut ihana vuokranantaja, joka on antanut jonkin verran hyvitystä seuraavan kahden kuukauden vuokrissa”, Silfvenius-Bart kiittelee.

Kampaajia jo neljässä sukupolvessa

Sini Silfvenius-Bart kertoo kauneusalan yrittäjyyden tulleen jo äidinmaidossa, sillä kampaajia suvussa on peräti neljässä sukupolvessa aina isoisoäidistä alkaen.

Äidinäiti Eeva Silfvenius perusti Pähkinä-Hius -kampaamon Länsi-Vantaan Pähkinärinteeseen lokakuussa vuonna 1983, kuukausi ennen Sini Silfvenius-Bartin syntymää.

"Ennen kuin osasin kävellä, konttasin pitkin kampaamon lattioita", Sini Silfvenius-Bart kertoo. <

”Ennen kuin osasin kävellä, konttasin pitkin kampaamon lattioita”, Sini Silfvenius-Bart kertoo. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Pähkinä-Hius siirtyi isoäidiltä tyttärentyttärelle viitisen vuotta sitten kun Eeva Silfveniuksen eläkeikä alkoi lähestyä.

”Isoäiti piipahtaa edelleenkin meitä moikkaamassa ja äitini työskentelee tälläkin hetkellä liikkeessä jalkahoitajana”, Silfvenius-Bart sanoo ja kertoo, että saa vastailla usein liikkeen pitkäaikaisten kanta-asiakkaiden kysymyksiin isoäidin kuulumisista.

Asiakkaiden kannustus auttaa yrittäjää jaksamaan

Kampaamon pitkän toimintahistorian ansiosta Silfvenius-Bart kertoo olevansa koronakriisin keskellä suhteellisen onnekas pienyrittäjä.

”Meille on vuosien saatossa muodostunut uskollinen asiakaskunta, joiden rohkaisevat kommentit ovat auttaneet jaksamaan. Moni on tukenut toimintaamme ostamalla lahjakortteja, vaikka eivät itse pääsisi tällä hetkellä paikalle”, Silfvenius-Bart kertoo.

Asiakaskuntaan kuuluu Silfvenius-Bartin mukaan paljon riskiryhmäläisiä, mutta suurin osa on kertonut palaavansa palveluiden käyttäjäksi heti karanteenin päätyttyä.

Kampaamo- ja kauneusalan palvelut paitsi piristävät monen asiakkaan arkea, myös kohentavat elämänlaatua. Nyt monen riskiryhmäläisen jalkahoidot, hiustenleikkaukset ja värikäsittelyt sekä muut kauneudenhoitopalvelut ovat tauolla.

Keskinäinen huumori kantaa

Tällä hetkellä Pähkinä-Hiuksen nelihenkinen henkilökunta tekee töitä vuoropäivinä tilausten mukaan erityistä varovaisuutta noudattaen. Tsemppihenkeä pidetään yllä keskinäisellä kannustuksella ja keventämällä tunnelmaa silloin kun siltä tuntuu.

Sini Silfvenius-Bartin mukaan huumoria ei saa unohtaa kaiken synkkyyden keskelläkään.

”Joskus on hetkiä, jolloin nauramme työkavereiden kesken esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kiertäville korona-aiheisille meemeille ja videoille.”

Jalkahoitaja työssään.

Koronakriisi koettelee koko henkilökuntaa. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Perinpohjainen desinfiointi vie aikaa

Jo maaliskuun alkupuolella, kun uutisointi koronapandemiasta alkoi tihentyä, Sini Silfvenius-Bartin liikkeessä lisättiin hygieniatoimenpiteitä. Suomen Hiusyrittäjät ry:n ohjeistuksen mukaan esimerkiksi käsidesit ilmestyivät asiakastiskille ja tekstiilipyyhkeet vaihdettiin paperisiin.

Tällä hetkellä varotoimet lohkaisevat leijonanosan työpäivästä.

”Ovenkahvat, maksupäätteet, tuolit ja pesupaikat desinfioidaan perinpohjaisesti jokaisen asiakaskäynnin välillä. Lisäksi olemme tähdentäneet asiakkaillemme, että ajanvaraus tulee ehdottomasti peruuttaa, mikäli sairauden oireita ilmenee tai asiakas on matkustanut kahden viikon sisällä ulkomailla”, Sini Silfvenius-Bart kertoo.

Riskiryhmäläiset on toivotettu tervetulleiksi takaisin heti, kun koronakaranteeni päättyy.

Kertakäyttöhanskat ja suojamaskit ovat nyt erityisen kovassa kulutuksessa.

Kertakäyttöhanskat ja suojamaskit ovat nyt erityisen kovassa kulutuksessa. © Tommi Tuomi / Otavamedia

”Helpottavinta olisi lyödä lappu luukulle”

Tällä hetkellä Sini Silfvenius-Bartin työmatka kampaamoon taittuu ristiriitaisissa tunnelmissa.

”Helpottavinta olisi nyt lyödä hallituksen käskystä lappu luukulle, jotta mahdollista taudin tartuttamista tai omaa sairastumista ei tarvitsisi stressata”, Silfvenius-Bart sanoo.

Silfvenius-Bart pitää aktiivisesti yhteyttä muihin kauneusalan pienyrittäjiin ja tietää, että moni kokee samoin.

Vaihtoehtoja ei kuitenkaan aina ole.

”Tuttavapiiriini kuuluu eräs yksinhuoltajaäiti, jolla on kaksi lasta ruokittavanaan. Koska oman yrityksen lisäksi muuta tulovirtaa ei ole, jokainen mahdollinen asiakas on yksinkertaisesti pakko ottaa vastaan. Muutoin edessä on ruoan haku leipäjonosta.”

Sini Silfvenius-Bartin omassa perheessä mies kuuluu koronaepidemian riskiryhmään, mikä ei helpota tilannetta. Puoliso kuitenkin ymmärtää ja hyväksyy vaimonsa tilanteen, jossa annetut työt otetaan vastaan ainakin toistaiseksi.

Nyt eletään päivä kerrallaan ja seurataan, kuinka ennusteet epidemian tartuntahuipusta kehittyvät.

”Olen harkinnut vaihtoehtoa, että lopetan itse työt joksikin aikaa, mutta tilanne elää päivittäin. Omia vuokralaisiani en voi estää tekemästä töitä, sillä jokainen heistä toimii itsenäisenä yrittäjänä. Tiedän kuitenkin, että he kuuntelevat suosituksiani aukioloa koskien”, Silfvenius-Bart kertoo.

Kollegoiden tilanne huolestuttaa

Sini Silfvenius-Bart on viime aikoina herännyt satunnaisina aamuyön tunteina pohtimaan omaa ja henkilökuntansa tilannetta. Huoli on herännyt myös monien tuttujen ja tuntemattomienkin kollegoiden tulevaisuudesta koronaepidemian varjossa.

Tämä huoli kirvoitti Silfvenius-Bartia julkaisemaan hiljattain omalla Facebook-seinällä päivityksen, jossa hän suomii ankarasti yrityksille suunnattuihin taloudellisiin tukipaketteihin liittyviä epäkohtia.

Koronaepidemia iskee erityisesti pienyrittäjien ja freelancer-yrittäjien talouteen tavalla, jota moni ei tunnu käsittävän.

”Tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa on huudeltu yritysten olevan lähes huolta vailla, ovathan tukipaketit joko olemassa tai tulossa. Nämä tuet eivät tähän mennessä ole kuitenkaan koskeneet kaikkia toiminimellisiä pienyrittäjiä, yksinyrittäjiä tai freelancer-yrittäjiä”, Silfvenius-Bart harmittelee.

”Harva ajattelee kriisin keskellä uuden projektin aloittamista”

Sini Silfvenius-Bart ihmettelee Facebook-päivityksessään paitsi yksinyrittäjien jäämistä Business Finlandin ja Ely-keskuksen tarjoamien tukien ulkopuolelle, myös yrittäjälle asetettua ehtoa, jossa tukea voidaan myöntää ainoastaan uutta projektia varten tai muuten lainasumma peritään takaisin.

”Halusin kirjoituksessani tuoda esille sen, kuinka tukea tarvitaan juurikin koronasta aiheutuvien kulujen paikkaamiseen ja yrittäjän omaan elämiseen – harva tässä ajattelee kriisin keskellä uuden projektin aloittamista”, Silfvenius-Bart puuskahtaa.

Tähän mennessä Sini Silfvenius-Bartin Facebook-päivitystä on jaettu lähes 200 kertaa ja se on kirvoittanut lukuisia kommentteja, pääasiassa huolestuneilta kollegoilta.

”Koronakriisi koskettaa koko palvelualaa, olitpa sitten kampaaja, kosmetologi, ravintolayrittäjä tai valokuvaaja, jolla on studiotilat – lista on pitkä”, Silfvenius-Bart kirjoittaa päivityksessään.

Yksinyrittäjiä ei voi niputtaa yhteen

Sini Silfvenius-Bartin mukaan tämänhetkiset kuntien kaavailemat tukitoimet yksinyrittäjille jättävät edelleen väliinputoajia järjestelmään.

Helsingin Sanomat uutisoi maaliskuun lopussa, että mikäli yksinyrittäjä olisikin oikeutettu saamaan hallituksen parhaillaan valmistelemaa väliaikaista työttömyysturvaa, tämä todennäköisesti pienentää yrityksen kiinteisiin kuluihin suunnattua tuen määrää.

Silfvenius-Bart korostaa, että yksinyrittäjiä ei voi niputtaa yhteen – jokaisen tilanne on erilainen.

”Tiedän, että valtion kassa ei ole pohjaton, mutta keskeistä olisi kuitenkin huomioida, että yrityksen kulurakenteet vaihtelevat yksinyrittäjienkin kesken. Esimerkiksi yhdellä yksin toimivalla freelancer-yrittäjällä ei välttämättä ole toimitilakuluja, kun jollakin toisella niihin saattaa kulua tuhansia euroja kuukaudessa”, Silfvenius-Bart sanoo.

Sini Silfvenius-Bartin mukaan yrityksen ja elämisen kulut tulisi arvioida erikseen –  pienyrittäjille kaavaillun väliaikaisen työttömyysturvatuen ei tulisi syödä yrityksen tukea, ja päinvastoin.

"Kukaan yrittäjä ei ole voittaja koronakriisissä, oli yritysmuoto mikä tahansa", Sini Silfvenius-Bart toteaa.

”Kukaan yrittäjä ei ole voittaja koronakriisissä, oli yritysmuoto mikä tahansa”, Sini Silfvenius-Bart toteaa. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Tukitoimien nurinkurinen marssijärjestys

Tilastokeskuksen mukaan yksinyrittäjiä oli vuoden 2019 lopulla miltei 200 000.

Mikäli tukitoimet eivät ehdi riittävän ajoissa tuomaan helpotusta pienyrittäjien ja yksinyrittäjien maksuvajeeseen, liian monen vaihtoehdoksi jää joko hakea pankista lainaa, käyttää mahdollisia säästöjä tai laittaa lappu luukulle. Lopullisesti.

Sini Silfvenius-Bart ei jaksa uskoa, että kovin monella palvelualalla työskentelevällä on ollut mahdollisuutta säästää useita kymmeniä tuhansia euroja sukanvarteen.

Hallituksen tukitoimissa marssijärjestys on Silfvenius-Bartin mukaan nurinkurinen.

”Minusta on käsittämätöntä, että perusduunarit ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevat jätetään viimeisiksi tukijonossa samalla, kun kiinteät kulut juoksevat pysähtymättä. Ihmettelen hallituksen päätöstä järjestää tukitoimet isoille yrityksille ensin – heidän lompakkonsa olisi kestänyt koronan aiheuttamaa kriisiä yksinyrittäjiä pidempään.”

”Yritystoiminnan kulut eivät lakkaa, vaikka ovi ei käy”

Parturi-kampaamoalan yrittäjien toimialajärjestö Suomen Hiusyrittäjät ry, jonka jäsen myös Sini Silfvenius-Bart itsekin on, lähetti maaliskuun lopussa lausunnon työministeri Tuula Haataiselle pien- ja yksinyrittäjien ahdinkoon liittyen.

”Yritystoiminnan kulut eivät lakkaa, vaikka ovi ei käy”, todetaan toiminnanjohtaja Marja Pahkalan allekirjoittamassa lausunnossa, jossa Suomen Hiusyrittäjät ry ehdottaa alan elvyttämiseksi muun muassa palvelualojen arvonlisäveron keventämistä 24 prosentista 14 prosenttiin.

Silfvenius-Bart kannattaa ajatusta. Arvonlisäveron laskeminen helpottaisi yrittäjien tilannetta tulevana taantuma-aikana ja rahaa virtaisi silti valtion kassaan.

Sielultaan yrittäjä

Koronaepidemian kestoa ei voi kukaan ennustaa tarkasti.

”Toivon hartaasti, että mahdollisimman moni freelancer- ja yksinyrittäjä selviäisi nyt pahimman yli siihen saakka, että tukitoimet saadaan ulottumaan edes jollakin tavoin jokaiseen täysipäiväisesti toimivaan yrittäjään Suomessa”, Sini Silfvenius-Bart huokaa.

Itse hän on rauhallisin mielin oman yrityksensä tulevaisuuden suhteen, vaikka tukitoimet eivät omalle kohdalle ulottuisikaan.

”Olen sielultani yrittäjä ja sellaisena tulen pysymäänkin. Sen tiedän, että aion paiskia töitä kaksin verroin, kun koronaepidemia on jonakin päivänä ohi”, Silfvenius-Bart summaa.

Lue myös: Akseli Herlevi koronan vaikutuksesta ravintola-alaan: ”Yritän olla aina optimisti, vaikka onhan tämä vaikein keissi”

 

Yrittäjälle suunnattuja tukikanavia – tarjolla apua lakiasioihin ja henkiseen jaksamiseen

Yrittäjää palvelevat myös alueelliset yritysneuvojat: https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki-koronasta-yrittajalle/a/usein-kysytyt-kysymykset-ja-neuvonta/alueellinen-neuvonta-622050.

Vinkit tukikanavista antoi Suomen Yrittäjien viestintäpäällikkö Eeva Ketvel.

X