Päiväkirja auttoi kriiseissä – Koomikko Tiina Väkeväinen: ”Suhtaudun lempeydellä ja rakkaudella Tiinaan, joka olin 20 vuotta sitten” 

Kirjastotoimenjohtaja ja koomikko Tiina Väkeväinen kirjoitti päiväkirjaa nuorempana, kun nuoruuden kriisit myllersivät elämää. Nykyään hän haaveilee taas päiväkirjan kirjoittamisesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Päiväkirjan kirjoittaminen on ihanan turvallista. Omia ihastumisia, seurustelukokeiluja tai muita pohdintoja ei tarvitse näyttää kenellekään muulle”, Tiina Väkeväinen sanoo.

Kirjastotoimenjohtaja ja koomikko Tiina Väkeväinen kirjoitti päiväkirjaa nuorempana, kun nuoruuden kriisit myllersivät elämää. Nykyään hän haaveilee taas päiväkirjan kirjoittamisesta.
Teksti: Eveliina Lauhio

”Aloin kirjoittaa päiväkirjaa säännöllisesti mennessäni ylä­asteelle. Vaihtaessani pienen kyläkoulun suureen yläasteeseen, jouduin koulukiusatuksi. Päiväkirja oli paras ystäväni. Pystyin kirjoitta­malla purkamaan ulkopuolisuudentunteeni ja ­yksinäisyyteni.

Myös lukioikäisenä päiväkirja ­auttoi minua kriiseissä. Monet tuonaikaiset ­merkintäni koskevat sitä, että luokkakavereillani oli jo seksikokeiluja ja seurustelusuhteita, mutta minä olin vielä kokematon. Kysyin päiväkirjani sivuilla, olenko normaali.

En olisi selvinnyt nuoruuden myllerryksistä yhtä hyvin ilman kirjoittamista. Päiväkirjaa kirjoittaessani olin vapaa. Minun ei tarvinnut miettiä, minkä näköinen olen tai tykkäävätkö ihmiset minusta.”

”Olisi arvokasta tallentaa myös muita kuin lasten kuulumisia kansien väliin”

”Nuorena aikuisena säännöllinen päiväkirjan kirjoittaminen jäi, kun tapasin silloisen poikaystäväni ja nykyisen aviomieheni. Löysin myös ystäviä elämääni, eikä tarve kirjoittamiselle enää ollut niin suuri.

Nykyään kirjoitan päiväkirjaa harvakseltaan. Teen lähinnä merkintöjä lapsistani. Kirjoitan kuukausittain heidän kehitysvaiheistaan ja arjen sattumuksista. Toivon, että päiväkirjani ilahduttavat joskus heitä.

En olisi selvinnyt nuoruuden myllerryksistä yhtä hyvin ilman kirjoittamista.

Haaveilen siitä, että minulla olisi taas ­aikaa ja innostusta aloittaa oma henkilökohtainen päiväkirjani. Ajattelen, että olisi arvokasta tallentaa myös muita kuin lasten kuulumisia kansien väliin.”

Turvallinen päiväkirja

”Luen aina välillä nuoruuden päiväkirjojani. En pidä teiniaikojen kirjoituksia noloina, vaan suhtaudun lempeydellä ja rakkaudella Tiinaan, joka olin 20 vuotta sitten. On hienoa huomata, miten monissa asioissa olen kehittynyt – ja toisaalta, kuinka olen kuitenkin sama ihminen kaikkien näiden vuosien jälkeen.

Kun nykyajan nuori tekee jotain hölmöä, hänestä kuvattu video saattaa päätyä nettiin kaikkien kommentoitavaksi ja riepoteltavaksi. Päiväkirjan kirjoittaminen on ihanan turvallista. Omia ihastumisia, seurustelukokeiluja tai muita pohdintoja ei tarvitse näyttää kenellekään muulle.”

Tiina Väkeväinen, kirjastotoimenjohtaja ja koomikko

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 9/20.

Lue myös: Itsetuntemuksen kasvattaja – Päiväkirja voi olla terapeutti ja paras ystävä: ”Negatiivisista asioista kannattaa kirjoittaa korkeintaan 20 minuuttia kerrallaan”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X