Kukkiva piikkikruunu on vahvuuden symboli – Tuula kasvinsa voimasta: ”Se on sitkeä ja vähään tyytyväinen”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ilomantilaisen Tuula Surakan piikkikruunu on kukkinut tauotta jo monta vuotta. ”Se on näköjään vähään tyytyväinen”, hän sanoo.
Ilomantilaisen Tuula Surakan piikkikruunu on kukkinut tauotta jo monta vuotta. ”Se on näköjään vähään tyytyväinen”, hän sanoo. © Eija Hiltunen
Piikkikruunu on vanha huonekasvi, mutta piikikäs kasvi ei ole kovin yleinen nykykodeissa. Tuula Surakan hoteissa kasvi on kukkinut yhtä mittaa jo vuosia.

Tyräkkien sukuun kuuluva piikkikruunu on kotoisin Madagaskarilta, josta se levisi eurooppalaisiin koteihin 1820-luvulla.

Miten sait piikkikruunun?

Sain kasvin Varkaudessa asuvalta ystävältäni Eiralta. Hänellä emokasvi on ollut yli kymmenen vuotta, minun kukkani on viitisen vuotta vanha. Saadessani alun piikkikruunusta se oli jo hyvin juurtunut, tosi terhakka yksilö.

Mitä tiedät kasvin historiasta?

En paljoakaan. Minulla on vanhoista huonekasveista kertova kirja, josta välillä tarkistan lähinnä kukkien nimiä. Kyllä siellä piikkikruunukin on.

Miten hoidat kasvia?

Olen ollut kiireinen yrittäjä vuosikymmeniä ja jäämässä nyt vihdoin eläkkeelle. En siis ole juurikaan ehtinyt huonekasveja hoitaa, vaikka niistä pidänkin.

Olen vaihtanut piikkikruunun mullan muistaakseni vain kerran. Kuivia lehtiä leikkaan silloin tällöin pois. Lannoitetta annan todella harvoin, kerran tai kaksi vuodessa.

Vettäkin kasvit saavat harvakseltaan, mutta ehkä ne pitävätkin juuri tästä hieman huolimattomasta hoidostani. Mieheni kyllä sanoo minun puhuvan kukille rakkautta.

Piikkikruunu on alkunperin kotoisin Madagaskarilta. Eija Hiltunen

Mitä haasteita sen hoidossa on?

Hän on osoittautunut helpoksi tapaukseksi. Jo saadessani kukan siinä oli jotain tulollaan. Sitten kukat ilmestyivät, ja kasvi onkin kukkinut tauotta.

Mikä kasvissa viehättää?

Ihailen sitä, että se jaksaa kukkia, aina vain. Ajattelen, että jos toi kestää, kyllä kestän minäkin. Se on minulle symboli vahvuudesta: sitkeä, kestävä ja vähään tyytyväinen. Nämä ominaisuudet viehättävät minua. Siinä on myös terävät piikit eli tarpeen tullen se pitää puolensa.

Mitä kasvi sinulle merkitsee?

Uskon, että piikkikruunu haluaa antaa minulle energiaa ja sitä se tosiaan antaa!
Ylipäätään huonekasvit luovat viihtyisyyttä ympärille. Kukista tekee monta kertaa iloisia löytöjä, kun uusia vihreitä lehtiä tai nuppuja on tulossa. Niistä saa paljon mielihyvää.

Tuulan piikkikruunu on viitisen vuotta vanha.

Tuulan piikkikruunu on viitisen vuotta vanha. Eija Hiltunen

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 3/20.

Lue myös: Kirjailija Satu Koskimies peri veistoksellinen anopinkielen 20 vuotta sitten äidiltään

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X