Farfarout on aurinkokuntamme kaukaisin kohde – Tällainen on vahingossa löytynyt pikkuplaneetta

Jaa artikkeli
Farfarout
Taiteilijan näkemys Farfaroutista. © NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva
Yhdysvaltalaisen Carnegie-tiedeinstituutin tähtitieteilijä Scott Sheppard ja hänen tutkimustiiminsä havaitsivat Subaru-teleskoopilla pikkuplaneetta Farfaroutin Havaijilla vuonna 2018. Tähtitieteilijätiimi jatkoi Farfaroutin seuraamista ja hiljattain varmistui, että se on aurinkokuntamme kaukaisin kohde.

Farfarout löytyi vahingossa, kun tutkijat yrittivät etsiä hypoteettista planeetta yhdeksää. Ennen kaukaisimman kohteen titteli kuului Farout-planetoidille, joka löytyi aiemmin samana vuonna kuin Farfarout.

Farfarout ei ole virallinen kääpiöplaneetta, toisin kuin esimerkiksi kiistelty ja kuuluisa Pluto. Farfarout on kyseisen pikkuplaneetan yleisesti käytetty lempinimi, joka viittaa sen todella kaukaiseen sijaintiin.

Farfaroutin nykyinen virallinen nimi on 2018 AG37. Se saa pysyvän virallisen nimen, kun sen kiertorata on määritelty vielä tarkemmin.

Kaukaisimman kohteen määritelmä perustuu Farfaroutin tämänhetkiseen etäisyyteen Auringosta. Se sijaitsee arviolta 19,7 miljardin kilometrin päässä Auringosta.

Farfaroutin kiertorata ei ole kuitenkaan suurin, esimerkiksi Sedna-planetoidin kiertorata yltää Farfaroutin omaa pidemmälle, mutta tällä hetkellä se sijaitsee lähempänä.

Farfarout voi paljastaa lisää aurinkokunnastamme

Farfaroutin kiertorata on ovaalin muotoinen. Sen matka ympäri aurinkoa kestää yli tuhat vuotta.  Tutkijat arvioivat Farfaroutin läpimitan olevan noin 400 kilometriä, sillä se on niin himmeä. Tutkijat uskovat myös, että Farfaroutilla on jäätä.

Koska pikkuplaneetta sijaitsee niin etäällä, tutkijat uskovat, että se voi paljastaa lisää tietoa aurinkokuntamme kaukaisista alueista.

Amerikkalaisastroomit uskovat myös, että kaukaisempia taivaankappaleita löydetään pian viimeaikaisten löydösten sekä edistyksellisen tekniikan ansiosta.

Lue myös: Ihminen astui Kuun kamaralle 50 vuotta sitten – Kuulentoja on syytetty lavastetuiksi – Tässä 6 sitkeintä salaliittoteoriaa

Lue myös: Uusi vuosi alkaa – Esko Valtaoja: ”Koko maailmankaikkeus on juuri pääsemässä eläkeputkeen”

X