Maailman merillä laidan yli heitetty kalajäte on määrältään yhä pienempää – Näin pikaruoan väheneminen vaikuttaa merilintuihin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kun kalajäte vähenee, merilinnuilta häviää helppo sapuska.
© Jeffrey Rotman / AFP / MVPhotos © Jeffrey Rotman / AFP / MVPhotos
Maailman kalastusaluksilta heitetään paljon kalaa laidan yli. Kalajäte on tehnyt miljoonat merilinnut siitä enemmän tai vähemmän riippuvaiseksi.

Heititkö puolet pakastekalasta roskikseen? Et ole yksin.

Globaalisti laidan yli heitetyn ”kalajätteen” määrä oli huipussaan 1990-luvun alussa, jolloin sen arvioitiin olevan noin 18 miljoonaa kiloa vuodessa.

Tänä päivänä luku on noin kymmenen miljoonaa kiloa vuodessa.

Lue myös: Kuvareportaasi kalastaja Jouko Saaren arjesta Muoniossa – Pohjoisessa sään ja kelien vaikutusta ei voi saaressa asuva aliarvioida

Kalajäte on kalastuslaivaston hyljeksimiä kaloja tai teurasjätettä

Tuoreessa tutkimuksessa on selvitetty laidan yli heitetyn kalajätteen määrää Pohjois-Atlantilla. Kalajätteellä tarkoitetaan kaloja, joita kalastuslaivasto ei halua, tai teurasjätettä, jos kalat perataan laivalla.

Aiemmin on laskettu, että Pohjois-Atlantti olisi yksi pahimpia kalajätteen syntypaikkoja.
Exterin yliopiston tutkijat kuitenkin laskivat tuoressa tutkimuksessa, että kalajätteen määrä Pohjois-Atlantilla on vähentynyt 20 vuodessa: Noin puolesta miljoonasta kilosta vuodessa reiluun 260 000 kiloon.

Kalajäte on ollut vuosikymmeniä helppoa pikaruokaa merilinnuille.

Kalajäte on ollut vuosikymmeniä helppoa pikaruokaa merilinnuille. © iStock

EU:n kielto taustalla – Jätteen pienempi määrä heijastuu merilintuihin

Tutkijoiden mukaan syy kalajätteen vähenemiseen on EU:n kielto, joka astui voimaan Pohjois-Atlantilla vuonna 2014. Sen mukaan kaikki kalastetut kalat on tuotava maihin.

Tutkijat ovat nyt selvittäneet, millä tavalla kalajätteen väheneminen heijastuu merilintuihin. He havaitsivat, että erityisesti myrskylintujen, pikkukajavien ja harmaalokkien määrät olivat laskeneet.

Tutkijoiden laskelmien mukaan 20 vuotta sitten kalajäte saattoi elättää 5,6 miljoonaa merilintua, nykyään enää noin 3,6 miljoonaa.

Tulos ei välttämättä ole hyvä tai paha. Kalajätteen vuoksi osa merilinnuista on hyötynyt, joten on luonnollista, että helpon murkinan vähentyessä niiden populaatiot kutistuvat.

Lue myös: Salakalastuksen uudet jättisakot – Varo 7 000 euron lohta

X