Tutkimus: Kissojen sterilointi on mahdollista rokotteen avulla tulevaisuudessa – Tavoitteena kehittää myös koirille sopivaksi

Kulkukissoja ja -koiria joukkotapetaan ihmisten toimesta, ja vuosittain tuhansia löytöeläintä lopetetaan löytöeläinkodeissa. Nyt tutkijat ovat kehittäneet rokotteen, jolla kulkukissojen lisääntymistä pystytään hallitsemaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kulkukissat lisääntyvät nopeasti.

Kulkukissoja ja -koiria joukkotapetaan ihmisten toimesta, ja vuosittain tuhansia löytöeläintä lopetetaan löytöeläinkodeissa. Nyt tutkijat ovat kehittäneet rokotteen, jolla kulkukissojen lisääntymistä pystytään hallitsemaan.
Teksti:
Anni Niittylahti

Lähes puolet maapallon noin 1,5 miljardista kissasta ja koirasta ovat kodittomia. Monet niistä kuolevat sairauksiin, jäävät auton alle tai tapetaan ihmisen toimesta, kun pyritään suojelemaan villieläimiä ja ehkäisemään vesikauhun leviämistä.

Science-lehden mukaan Yhdysvalloissa lopetetaan vuosittain miljoona löytöeläinkoteihin joutunutta koiraa ja kissaa. Ilmiötä on yritetty parantaa steriloimalla kulkukissoja- ja koiria, mutta suuressa mittakaavassa tämä ei ole ollut mahdollista.

Lue myös: Löytöeläin etsii hyvää kotia – Adoptoisitko kodittoman lemmikin? Hannele Luukkainen HESY ry:stä: ”Eläimistä näkee, miten onnellisia ovat, kun pääsevät kylmistä ja kurjista oloista rakastavaan kotiin”

Kissojen sterilointi rokottamalla tuo vaihtoehdon leikkaukselle

Yhdysvalloissa tutkijat ovat yrittäneet kehittää yli 20 vuotta sterilointikeinoa, jossa ei tarvitsisi tehdä kallista ja aikaa vievää leikkausta. Nature Communications -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että nyt tavoitteessa on onnistuttu. Tutkimuksessa kerrotaan geeniterapiasta, joka estää naaraskissan hedelmöitymisen ilman näkyviä sivuvaikutuksia. Yksi rokote estää pentujen saamisen yli kaksi vuotta.

Geeniterapia perustuu myös ihmisillä esiintyvän Anti-Muller-hormonin käyttämiseen. Kyseistä hormonia esiintyy munarakkuloissa, ja sen tehtävänä on naisilla ohjata munasarjan munarakkulan kasvua ja poikasikiöillä ohjata miehen sukupuolielinten kehitystä.

Rokotteen kaupallistumisessa tulee kestämään vähintään viisi vuotta, sillä siitä pitää saada mahdollisimman halpa, jotta se hyödyttäisi kehitysmaita. Lisäksi pyritään, että rokote toimisi myös koirilla.

kulkukissat

Kissojen sterilointi ilman leikkausta on ollut tutkijoilla kehitteillä jo yli 20 vuotta. © iStock

Lue myös: Nämä ovat suosituimmat kissarodut − Kun kissan hankinta edessä, lue tästä omistajan muistilista!

X