Tutkijat vetoavat: ”Kaikkea kosketusta lepakoiden kanssa tulee välttää” − Lepakoissa piilee suuri pandemian uhka

Jos haluamme välttää tulevaisuuden pandemioita, lepakot on jätettävä rauhaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lepakot on jätettävä rauhaan, tutkijat sanovat.

Jos haluamme välttää tulevaisuuden pandemioita, lepakot on jätettävä rauhaan.
Teksti: Jani Kaaro

Lepakoita ei saa metsästää eikä niiden elinympäristöjä tuhota, eikä laiduneläimiä pidä sallia lepakoiden elinympäristössä. Näin voimakkaasti vedotaan lepakoiden puolesta tuoreessa lääketieteen alan julkaisussa Lancet: Planetary Health.

Vetoomukselle on toki hyvät syynsä. Lepakoilla on valtava määrä eksoottisia viruksia, kuten marburgvirus ja hendravirus, sekä vähemmän eksoottisia, kuten vesikauhua aiheuttava rabiesvirus.

Lisäksi lepakot kantavat useita koronaviruksia, joista tunnetuimpia ovat MERS ja vuonna 2003 epide­miaksi yltynyt SARS. Myös tuoreen koronaviruspandemian uskotaan tulleen lepakoista. Hedelmälepakoiden uskotaan lisäksi levittävän ebolaa.

Lepakot voivat aiheuttaa paikallisiakin epidemioita

Koska lepakoissa piilee niin suuri pandemian tai paikallisten epidemioiden uhka, yksinkertaisin tapa välttää uusia epidemioita on välttää kaikkea kosketusta lepakoiden kanssa, tutkijat kirjoittavat. Jos lepakoiden elinympäristöihin ei kosketa, eivät lepakotkaan tule ihmisten elinympäristöön.

Lepakoiden suojelemisella olisi myös toisenlaisia hyötyjä. Lepakot nimittäin syövät valtavia määriä lentäviä hyönteisiä. Yksi pieni lepakko voi syödä vuorokaudessa tuhat hyönteistä. Uudessa-Meksikossa elävä 20 miljoonan lepakon yhdyskunta puolestaan syö yhdessä illassa 122 000 tonnia hyönteisiä. Näin ne pitävät kurissa ötököitä, jotka tuhoavat satoja ja levittävät tauteja.

Lue myös: Seura selvitti: Tropiikin taudit uhkaavat – Vaaralliset hyttyset kantavat tauteja ja tulevat yhä pohjoisemmaksi 

Verta pakkiin. Aasian tiikerihyttysen pisto tekee kipeämpää kuin minkään muun tunnetun itikan ja kylkiäisinä piston saajaan siirtyy usein ikäviä trooppisia tauteja. <span class="typography__copyright">© Aop</span>

Verta pakkiin. Aasian tiikerihyttysen pisto tekee kipeämpää kuin minkään muun tunnetun itikan ja kylkiäisinä piston saajaan siirtyy usein ikäviä trooppisia tauteja. © Aop

X