Liikunta lisää tutkitusti ruokahalua vähentävää aminohappoa – Olisiko aminohappopilleri avain painonpudotukseen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Liikunta vähentää ruokahalua aminohappojen avulla.
Liikunta vähentää ruokahalua, sillä se tuottaa ruokahalua hillitseviä aminohappoja. © Om-arkisto
Kun pikkunälkä yllättää, mutta olet huolissasi painostasi, kannattaa mennä juoksulenkille.

Säännöllinen liikunta hillitsee ruokahalua ja auttaa siten painonhallinnassa. Mutta mikä liikunnassa ruokahalua vaimentaa?

Baylorin lääketieteellisen koulun tutkijat syventyivät tähän kysymykseen juoksuttamalla hiiriä oravanpyörässä. Kovan fyysisen rasituksen jälkeen rotilta otettiin verinäytteet, joista selvitettiin lukuisia biologisesti aktiivisia aineita.

Lopulta tutkijat havaitsivat, että liikunta tuotti vereen erityisen runsaasti muuntunutta aminohappoa nimeltä Lac-Phe. Erikoinen nimi tarkoittaa, että se muodostuu laktaatista ja fenyylialaniinista.

Kun Lac-Phe -aminohappoa annettiin ylipainoisille rotille, ne söivät puolet vähemmän kuin rotat verrokkiryhmässä.

Kymmenen päivän Lac-Phe -kuuri johti jopa pieneen painonpudotukseen. Liikunnan ruokahalua vaimentava vaikutus näyttää siis tulevan Lac-Phe -aminohapon kautta.

Voisiko pilleri toimia kuten liikunta?

Tutkimukset ihmisillä ja ravihevosilla lisäksi osoittivat, että liikunta lisäsi Lac-Phen tasoja molemmilla. Erityisen voimakkaasti Lac-Phen määrää lisäsi sprinttijuoksu, mutta sen määrä lisääntyi myös voimaharjoittelussa ja kestävyyslajeissa.

Jos Lac-Phen voima saataisiin valjastettua pilleriin, se voisi olla monelle hyvä apu painonpudotuksessa. Tämä voisi auttaa esimerkiksi vanhuksia, joiden lihasvoima ei enää riitä kovaa fyysistä rasitusta vaativiin liikuntalajeihin.

Lue myös: Laihdutus ja painonhallinta – Aloita ja etene näin, kun haluat pudottaa painoa pysyvästi

X