Muikunmäti on suomalaista kaviaaria: herkku sopii ruokapöytään vaikka blinien kaveriksi

Jaa artikkeliTilaa Seura
Haukiveden muikkusaalis on muutaman ammattikalastajan varassa.
Haukiveden muikkusaalis on muutaman ammattikalastajan varassa. © Jere Malinen
Muikunmäti on suomalaista kaviaaria. Se on monelle se maittavin blinien täyte. Muikunmäti päätyi jouluna sekä nyt tammi-helmikuun bliniviikoilla.

Saimaan Haukivedellä 1600-luvulta lähtien kalastaneessa Herrasten suvussa ottipaikat kulkevat verenperintönä. Kun tietää, missä kala liikkuu, tarttuvat verkkoon myös suuret herkut: muikku ja muikunmäti.

Perimätiedosta on iso apu muikkuparvien löytämisessä Linnansaaren sokkeloisilta vesiltä, mutta luottaa Janne Herranen tekniikkaankin.

”Tuollahan nuo parveilevat 30 metrin syvyydessä pohjan tuntumassa. Kypsyttelevät mätiä”, Herranen osoittaa kaikuluotaimen näytölle solkenaan piirtyviä pisteryppäitä.

Muikunmäti nousee muutaman ammattikalastan työllä

Muikun kutu on osuu lokakuun puoliväliin. Sesongin ulkopuolella herkkua joutuu koluamaan pakastinaltaasta.

”Ylhäisessä yksinäisyydessä täällä saa kalastella”, Herranen paljastaa. Haukiveden muikkusaalis on muutaman ammattikalastajan varassa.

Trooliveto kestää noin kaksi tuntia. Saalismuikut päätyvät suoraan kalastusveneen kuljetuslaatikoiden nolla-asteiseen jääveteen.

Oravin kotisatamasta muikun matka jatkuu Savonlinnaan Erosen Kala Oy:lle. Yön aikana tehtaalle ilmaantuu Herrasen ohella muidenkin kalastajien pyytämiä muikkuja.

”Kalaa tulee noin 200 kilometrin säteeltä. Saimaan ohella muun muassa Päijänteeltä”, Jari Eronen kertoo.

Suomalaisten suuhun muikunmäti päätyi jouluna sekä nyt tammi-helmikuun bliniviikoilla.

Erosilla ja Herrasen perheellä on yhteinen suosikkiresepti.

”Ruisleipää, mätiä ja sipulia. Ympäri vuoden.”

Suomalainen muikunmäti oli vuoden 2019 kalakaupassa arvoltaan 376 000 euroa.

Lue myös: Isänmaallinen Kitkajärven muikku ei halua uida Venäjälle

X