Piilottelijat meidän taskuillamme

Jaa artikkeliTilaa Seura
Oudot piilottelijat ovat meidän taskuillamme.

Oudot piilottelijat ovat meidän taskuillamme.Pitäisikö päättäjiin vain luottaa, vaikka emme tiedä, kenen lauluja he laulavat?

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) oli tarkka yksityisyydestään. Kun hänen entinen naisystävänsä julkaisi heidän suhteestaan kertovan kirjan, vei Vanhanen asian oikeuteen: yksityisasioilla ei retostella, vaikka kuinka päättäjä valokeilassa onkin.

Sitten Vanhanen jätti puolueensa puheenjohtajuuden, henkilönä suurelle yleisölle yhä aika tuntemattomana. Hänet nimettiin Perheyritysten liiton toimitusjohtajaksi. Järjestön hallitusta johti noihin aikoihin nainen nimeltään Anne Berner. Hänestä tulisi aikoinaan aivan uudenlaisen keskustalaisen salailun kärkinimi.

Uusi kierros

Vuonna 2015 Matti Vanhanen palasi politiikkaan. Hänen puolueensa keskusta oli ollut hurjassa kiidossa mielipidemittauksissa. Vaalipäivänä Vanhanen sai nautiskella valtavasta äänisaalista. Lähellä perässä tuli niin ikään keskustan listoilta ponnistanut Anne Berner, joka ei ollut vielä tuolloin edes puolueen jäsen.

Vaalien varsinainen äänirohmu oli kuitenkin keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä. Hän nousi suurimman puolueen puheenjohtajana pääministeriksi. Maata ryhtyi johtamaan mies, josta tiedettiin vähän, mutta jonka sidonnaisuuksista tiedettiin vielä vähemmän.

Hallituksen alkutaipaleella Sipilän miljoonaomaisuus nousi puheenaiheeksi. Erityisen mielenkiinnon kohteena olivat hänen salaperäiset sijoitusjärjestelynsä: huomattavat määrät Sipilän omaisuutta oli sidottu järjestelyihin, joista kukaan ei oikein tiennyt mitään. Ei tiedetty, eikä tiedetä vieläkään, mitä Suomen pääministeri omistaa ja kuinka paljon. Sen verran tiedetään, että verojen maksamista sijoitustensa tuotoista Sipilä voi lykätä odottamaan parempia aikoja.

Sipilä ei taipunut alkukesän kysymysten edessä. Todelliset sidonnaisuudet jäivät salaisuuksiksi. Tietojen pimittäminen asettui hyvin outoon valoon, kun kävi ilmi, että Sipilä rakentelee järjestelmää, joka päästäisi veronkiertäjät ja talousrikolliset aikaisempaa köykäisemmillä seuraamuksilla.

Mutta Sipilä kesti.

Salaisuuksien kabinetti

Suomen valmistautuessa massiiviseen palkansaajajärjestöjen mielenilmaukseen kävi ilmi, että Sipilän monen keskustalaisen harmiksi liikenne- ja viestintäministeriksi nostama Anne Berner on ollut ainakin vielä keväällä johtotehtävissä veroparatiisiyhtiössä, joka harjoittaa Ylen mukaan muun muassa verosuunnittelua. Yhtiö kytkeytyy monimutkaisten velkaketjujen ja ulkomaille virranneiden konserniavustusten kautta alunperin suomalaiseen lattiatehtaaseen.

Berner oli syystä tai toisesta jättänyt kertomatta kytköksistään julkisesti, mikä herättää kysymyksen siitä, mitä kaikkea muuta hän salailee.

Veronkierto ja veroparatiisiyhtiöt ovat merkittävä ongelma rahapulaiselle Suomelle, mutta pääministeri Juha Sipilää ei Bernerin salattu menneisyys haittaa. Sipilä vannoi Ylelle vankkumatonta tukea Bernerille.

Ja Berner näyttää arvostelusta huolimatta kestävän. Keskustan eduskuntaryhmästä tuskin ainakaan nurinaa kuuluu – johtaahan sitä Bernerin vanha tuttu Matti Vanhanen.

Kenen lauluja me laulamme?

Suomen kerrotaan olevan kuilun partaalla. Pääministeri Sipilän johdolla vakuutellaan, että mitään muuta vaihtoehtoa ei ole kuin leikata köyhien tuista ja pienituloisten palkoista ja lomista. Muuten koittaa Kreikan tie.

Ja meidän pitäisi uskoa. Meidän pitäisi uskoa, kun meiltä vaatii uhrauksia joukkio, joka näkee jatkuvasti vaivaa kätkeäkseen jotakin itsestään. Vanhasen pääministeriaikoina kätköön pistettiin henkilökohtaiset asiat, Juha Sipilän komennossa puhutaan henkilökohtaisista miljoonaomaisuuksista.

Heidän kanssaan meidän pitäisi käydä varauksetta laulamaan Nälkämaan laulua. Heidän johdollaan meidän pitäisi vapaaehtoisesti uhrata vähästämme.

Ehkä meidän pitäisi sokeasti luottaa ihmisiin, jotka pyrkivät romuttamaan niin paljon siitä hyvinvointiyhteiskunnasta, josta olemme oppineet pitämään. Ehkä meidän pitäisi uskoa, että he eivät hae kipeillä ratkaisuillaan henkilökohtaista hyötyä.

Vaikka he eivät suostukaan kertomaan, kenen lauluja laulavat.

Lue myös:

Mitä muuta Berner salailee? (16.9.2015)

Veroparatiisiministeri Bernerin erottava välittömästi (15.9.2015)

Sipilä hellii talousrikollisia ja veronkiertäjiä (6.7.2015)

Sipilä pakottaa luomaan uusia normeja (18.6.2015)

Sipilä hellii talousrikollisia ja veronkiertäjiä (17.6.2015)

Aiheesta internetissä:

Iltasanomat: EIT: Susan Ruususen saama tuomio Vanhas-kirjasta ei rikkonut sananvapautta (14.1.2014)

Maaseudun Tulevaisuus: Päätoimittajan kommentti: Berner herättää jupinaa (29.5.2015)

Yle: Ministeri Berner mukana veroparatiisiyhtiössä (15.9.2015)

Yle: Sipilä tukee veroparatiisiyhtiössä toiminutta Berneriä (16.9.2015)

Seura: Näin Suomea leikkauksiin piiskaava Juha Sipilä piilotti miljoonansa vakuutusjärjestelyillä (27.8.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X