Kaupungin sykkeeseen vai hiekkarannalle? Tässä kolme kiehtovaa matkakohdetta kotimaasta, Euroopasta ja kaukomailta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sarandë
Sarandën kaupunki on Albanian suosituin matkakohde. Täältä on lyhyt matka Kreikkaan kuuluvalle Korfun saarelle. © istockphoto
Kaipaatko lomaltasi kulttuuria vai aurinkoa? Luonnon rauhaa vai kaupungin sykettä? Poimimme Matka 2019 -messujen tarjonnasta kolme kiinnostavaa kohdetta.

Kulttuurinen Tampere

Tammerkosken rannalle rakennettu Tampere oli aikoinaan rosoinen tehdaskaupunki, josta on vuosikymmenten kuluessa kasvanut kiinnostava kulttuurin keskus.

Juuri sopivan kokoinen Tampere tarjoaa taidetta, viihdettä, tunnelmaa ja elämyksiä ympäri vuoden, mutta kevään ja kesän koittaessa kulttuuri jalkautuu myös torille ja kaduille.

Klassisen musiikin kattauksen kevätkaudella tarjoaa kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johtama Tampereen Filharmonia.

Orkesterin kansainvälisten vierailijoiden tarjonta hakee vertaistaan. Maaliskuussa puikkoon tarttuu perulaissyhtyinen tähtikapellimestari Miquel Harth-Bedoya.

Tammerkosken rannoille levittäytyvä Koskipuisto

Tampereen sydän on Tammerkosken rannoille levittäytyvä Koskipuisto punatiilisine vanhoine tehdasrakennuksineen. Laura Vanzo

Kysymys näyttämötaiteen ystävälle: Otto vai pano, Korot kattoon vai Linnan juhlat? Joka tapauksessa suuntana on Komediateatteri. Koko perheen voimin nautittavia Komediateatterin herkkuja edustavat kevätkaudella Astrid Lindgrenin Veljeni Leijonamieli ja toukokuun puolivälistä lähtien Risto Räppääjä ja villi kone.

Vahvasta kulttuuripanostuksesta kertoo sekin, että niin helsinkiläinen kuin Tove Jansson olikin, Suomen ainoa Muumimuseo löytyy nimenomaan Tampere-talosta.

Saman katon alle Muumien kanssa avautuu 18.6.amerikkalaisen Andy Warholin pop-taidetta esittelevä näyttely. Esillä on 120 alkuperäistä julistetta ja harvinaisuuksia, jotka on lainattu Hampurin taideteollisuusmuseosta.

Yksi Euroopan merkittävimmistä teatterifestivaaleista, Tampereen Teatterikesä vetää kaupunkiin 5.–11. elokuuta joukon kotimaisen teatterin kiinnostavimpia teoksia ja ulkomaisia huippuvierailuja eri puolilta maailmaa.

Tampereen Teatterikesä

Tampereen Teatterikesä 5.-11.8 on Pohjoismaiden vanhin teatterifestivaali. Laura Vanzo

Kenelle: Koko perheelle vauvasta vaariin.

Milloin: Ympäri vuoden. Kulttuurilaitosten ohjelmakalenterit noudattavat käytännössä kolmea vuodenaikaa: Syksy, kevät ja kesä.

Lisätietoja: VisitTampere.fi

Historiallinen Albania

Euroopan viimeinen suljettu kommunistidiktatuuri Albania siirtyi demokratiaan ja monipuoluejärjestelmään niinkin myöhään kuin vuonna 1991.

Jos lempivärisi on Adrianmeren turkoosi, tulet rakastamaan maan lounaiskolkkaa, joka tunnetaan nimeltä Albanian Riviera. Täällä sijaitsevat pienet ja tunnelmalliset Sarandën, Himarën ja Dhërmin kaupungit upeine rantoineen.

Rivieran eteläkärjessä, lähellä Kreikan rajaa sijaitsee italialaisten erityisessä suosiossa oleva löhölomakohde Ksamil, jossa väitetään olevan koko maan parhaat rannat.

Pari kymmentä kilometriä Ksamilista löytyy yksi koko Balkanin tärkeimpiä arkeologisia nähtävyyksiä, Butrintin muinaiskaupunki, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Syr i Kaltërin lähde

Syr i Kaltërin lähde on silmäähivelevän kaunis luonnonnähtävyys eteläisessä Albaniassa. istockphoto

Butrintia ovat rakentaneet ensin antiikin kreikkalaiset 800 eaa.–40 eaa. ja sitten roomalaiset. Myöhempinä vuosisatoina siellä hallitsivat Bysantin ja Venetsian vallanpitäjät.

Keskiajalla hylätyn kaupungin kaivaukset ovat paljastaneet nähtäville kaikki vuosisatojen historian eri kerrokset.

Luonnonilmiöistä lumoutuva hieraisee silmiään Syr i Kaltërissa, joka tunnetaan myös nimellä The Blue Eye. Sarandësta 40 kilometriä itään sijaitseva turkoosi lähde pulppuaa kristallinkirkasta ja jääkylmää vettä.

Molempiin kohteisiin pääsee järjestetyillä päiväretkillä tai vaikka taksilla, sillä Albaniassa on todennäköisesti Euroopan halvimmat hinnat aivan kaikessa. Lounas 5 euroa, iso olut 1,2 ja taksimatkat 0,8 euroa per kilometri.

Kommunistihallinnon synkät vuosikymmenet ovat nähtävillä kaikkialla, erityisesti pääkaupungissaTiranassa. Albania oli käytännössä eristyksissä muusta maailmasta vuodet 1944–1990.

Blloku on Tiranan keskustassa ihmisten kohtaamispaikka, jonka maamerkkejä on diktaattori Enver Hoxhan talo.

Gjirokastërin vanha keskusta

Albanian Gjirokastërin vanha keskusta edustaa 1800-luvun osmaaniarkkitehtuuria. istockphoto

Muutaman korttelin päässä on kommunistihallinnon salaisen poliisin Sigurimin pääkonttori, jossa toimii nykyään House of Leaves -museo.

Euroopan pimeistä vuosikymmenistä muistuttavat myös Albanian Kansallismuseo eli Muzeu Historik Kombëtar sekä Tiranan Pyramidi – eli Piramida, joka on 1980-luvulla diktaattori Hoxhan muistolle pystytetty museo, joka on ihan kirjaimellisesti pyramidi.

Kenelle: Halpaa kohdetta etsivälle, meren ja antiikin ystävälle, erikoisuuksien rakastajalle, kylmän sodan historian harrastajalle.

Milloin: Välimeren ja löhöilyn ystävät nauttivat eniten kevään ja kesän auringosta. Lomahistorioitsija viihtyy myös syksyn ja talven viileydessä. Asiantuntijan mielestä paras matkakuukausi on maaliskuu, jolloin päivät ovat jo aurinkoisia mutta turistit eivät ole vielä saapuneet.

Lisätietoja: www.albaniaexplorer.com/ ja Apollomatkat.

Eksoottinen Fort Myers

Meksikonlahden aallot kehystävät Fort Myersin kaupungin ja Sanibelin saaren hiekkarantoja.

Fort Myersin historiallisen keskustan ainutlaatuisen tunnelman salaisuus on espanjalaistyylinen siirtomaa-arkkitehtuuri.

Kivettyjä katuja reunustavat palmut huojuvat subtrooppisessa tuulessa, ja vuoden keskilämpötila on 25 asteen paikkeilla.

Fort Myers Beach

Fort Myers Beachin kaupat ja ravintolat ovat keskittyneet Old San Carlos Boulevardille. istockphoto

Autoilijalle Amerikka on paratiisi. Jos majoituksesta ja ruokailusta saakin pulittaa yhtä paljon kuin kotimaassa, auton vuokraaminen ja polttoaine maksavat murto-osan verrattuna Suomeen.

Suuntaa kaupungin sykkeestä Caloosahatchee-joen vartta pitkin Fort Myers Beachille ja vietä päivä hiekkarannalla, jota kaupungin ympäriltä löytyy kymmeniä kilometrejä.

Kaupungin nimeä kantava ranta on yhdellä lähiympäristön sadasta saaresta. Mantereen puoleiselta laidalta löytyy oiva kohde päiväreippailulle, Matanzas Passin suojelualue.

Reitti mangrovea kasvavan kosteikon halki kulkee puisia jalkakäytäviä pitkin. Varjoisten pitkospuiden varrella voi ihastella trooppisia lintuja, matelijoita ja rapuja.

Floridan Fort Myers

Floridan Fort Myersissa voi reippailla aidossa sademetsässä. istockphoto

Fort Myersin edustan vakioasukkaisiin kuuluvat delfiinit, jotka ovat vene- ja laivayhtiöiden päiväristeilyjen vetonaula.

Todellista eksotiikkaa löytyy hieman ylempää jokivarresta. Vuoden kylmimpinä kuukausina Manatee Parkissa pääsee ihastelemaan harvinaisten manaattien uiskentelua.

Sanibelin saari yhden sillan päässä Fort Myersista on rauhallinen pakopaikka luontoa ja hiljaisuutta rakastaville. Täällä majoittuvalle on tarjolla luksusta merimaisemalla.
Vaalealla hiekalla vaeltavan kannattaa etsiä tyhjiä simpukankuoria ja varsinkin varhain aamulla valekarettikilpikonnien jälkiä.

Nämä ujot merimatelijat laskevat munansa hiekkaan yöaikaan, eivätkä mielellään näyttäydy ihmisille.

Toukokuun alusta lokakuun loppuun voi hyvällä onnella ja oikealla ajoituksella päästä todistamaan kilpikonnan poikasten kuoriutumista. Parasta aikaa konnabongareille ovat yöt, jolloin kuu on kirkkaimmillaan.

Floridan Fort Myersin rannat

Floridan Fort Myersin rannat tunnetaan vitivalkoisesta hiekastaan. istockphoto

Kenelle: Kaiken ikäisille, luonnon, meren ja auringon ystäville.

Miten: Kahden tunnin ajomatka Tampasta, vajaa kolme tuntia Miamista.

Milloin: Paras sää maaliskuusta toukokuuhun ja ruuhkaisimmat rannat kesäkuukausina. Rauhaa rakastava saapuu keskitalvella, jolloin lämpötila vaihtelee 12–25 asteen välillä.

Lisätietoja: FortMyers-Sanibel.com ja Tjäreborg.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 2/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X