Lähde vaeltamaan – nappaa vinkit! Kolin kansallismaisema on upea kaikkina vuodenaikoina

Suomen tunnetuin kansallismaisema houkuttelee luokseen jylhillä maisemillaan. Vaeltaja löytää mielenrauhan ikiaikaisista metsistä ja näkymistä yli päilyvän Pielisen. Lue vinkit Kolin upeista luontokohteista!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kolin kolmelta huipulta aukeaa upea näkymä yli Pielisen järven. Kuva: istockphoto

Suomen tunnetuin kansallismaisema houkuttelee luokseen jylhillä maisemillaan. Vaeltaja löytää mielenrauhan ikiaikaisista metsistä ja näkymistä yli päilyvän Pielisen. Lue vinkit Kolin upeista luontokohteista!
Teksti: Eveliina Lauhio

Kello soi neljältä aamulla. Taru Vuori, 47, kiskoo lenkkarit jalkaan ja lähtee nousemaan hotellin pihasta kymmenen minuutin matkan kohti Kolin jyrkintä huippua, Paha-Kolia. Vaaran huipulla Taru asettuu istumaan omaan vakikoloonsa. Kolin kansallismaisema on henkeä salpaava. Taivaanranta hehkuu ruusunpunaisena. Pienet saaret purjehtivat Pielisen järven selällä. Juuri sillä hetkellä, kun aurinko alkaa nousta, linnut aloittavat konserttinsa.

”Hetkessä on jotain maagista. Tuntuu siltä, kun saisi kokea elämän alun hetken.”

”Hetkessä on jotain maagista. Tuntuu siltä, kun saisi kokea elämän alun hetken.”

Koli on kohde, jossa lentoemäntänä ja levyseppähitsaajana työskentelevä Taru on käynyt jo kymmeniä kertoja. Ensimmäistä kertaa hän lähti kansallismaisemiin ystävänsä houkuttelemana noin kymmenen vuotta sitten. Yleensä reissuja Tuusulasta Kolille tulee tehtyä kolme tai neljä vuodessa.

”Koli on upea kaikkina vuodenaikoina.”

Ukko-Kolin huipulta voi ihailla Suomen yhtä kuvatuimmista maisemista.

Ukko-Kolin huipulta voi ihailla Suomen yhtä kuvatuimmista maisemista. Kuva: istockphoto

Pielisen järven rannalla voi rentoutua porekylvyssä.

Pielisen järven rannalla voi rentoutua porekylvyssä. Kuva: Visit Finland

Kolin kansallismaisema oli taiteilijoiden tyyssija

Taru ei ole ainoa, joka on saanut Pohjois-Karjalan korkeimmalta vaaralta suuria luontokokemuksia. Kolilla ovat viihtyneet aikoinaan monet taiteilijat. Esimerkiksi säveltäjä Jean Sibelius, taidemaalari Eero Järnefelt ja kirjailija Juhani Aho ovat hakeneet Kolilta inspiraatiota.

Koli iskostui suomalaisten mieliin 1800- ja 1900- luvun taitteessa juuri taiteilijoiden vierailujen vaikutuksesta. Ehkä tunnetuimmaksi Kolin teki taidemaalari Eero Järnefelt, joka vieraili siellä kymmeniä kertoja.

Kolista tuli hänen sielumaisemansa, jota taiteilija kuvasi monissa maalauksissaan. Järnefeltin tunnetuin Koli-maisema on vuonna 1899 maalattu Syysmaisema Pielisjärveltä, josta tuli suomalaisuuden ja itsenäisyyden symboli. Maisema Ukko-Kolin huipulta kuvattuna on edelleen Kolin suosituin ja kuvatuin kohta. Kirkkaana kesäpäivänä kallion laella saattaa olla ruuhkaa.

Saariston pirstomaan pieliseen kannattaa tutustua myös melomalla.

Saariston pirstomaan pieliseen kannattaa tutustua myös melomalla. Kuva: Visit Finland

Ukko-Kolin huipulta avautuu Suomen tunnetuin kansallismaisema. Portaaton, 0,8 kilometrin mittainen reitti soveltuu myös lastenvaunuille ja heille, joille liikkuminen on vaikeampaa.

Ukko-Kolin huipulta avautuu Suomen tunnetuin kansallismaisema. Portaaton, 0,8 kilometrin mittainen reitti soveltuu myös lastenvaunuille ja heille, joille liikkuminen on vaikeampaa. Kuva: Harri Tarvainen/Visit Finland

Merkattuja polkuja on Kolilla 80 kilometriä vaeltajien ilona.

Merkattuja polkuja on Kolilla 80 kilometriä vaeltajien ilona. Kuva: Visit Karelia

Kolin kolme huippua

Koli koostuu kolmesta tunnetusta huipusta: Ukko-Kolista, Akka-Kolista ja Paha-Kolista. Ukko-Koli on Kolin huipuista korkein ja tunnetuin. 347 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoavan vaaran maisemat olet todennäköisimmin nähnyt Kolia kuvaavissa postikorteissa.

Muutaman sadan metrin päässä sijaitseva Akka-Koli ei juuri häviä maisemissaan Ukko-Kolille. Sen näköalatasanteen lähettyvillä sijaitsee suosittu vihkipaikka keskellä luontoa, puisella ristillä merkattu Hiljaisuuden temppeli.

Kolmas Kolin huipuista, Paha-Koli, ei yllä aivan Ukon ja Akan korkeuteen, mutta näköalat ovat mahtavat. Paha-Koli tunnetaan synkästä historiastaan. Tarujen mukaan paikalla pidettiin vanhan kansan oikeudenkäyntejä, joissa tuomion saanut syöstiin alas jyrkiltä kallioilta.

”Paha-Koli on suosikkihuippuni. Sen laella ei ole yleensä niin paljon turisteja kuin Ukko-Kolilla”,Taru sanoo.

Akka-Kolilla sijaitseva Hiljaisuuden temppeli on vihkipaikka keskellä luontoa.

Akka-Kolilla sijaitseva Hiljaisuuden temppeli on vihkipaikka keskellä luontoa. Kuva: istockphoto

Tarha­puron putousta

Tarha­puron putousta Kuva: Eveliina Lauhio

Tarun mielestä Kolilla voi aistia jotain pyhää. Vahvoissa peruskallioissa on voimaa.

”Koen Kolilla sellaista energiaa, jota on vaikea selittää.”

Kolin myyttisiä maisemia on pidettyä pyhinä ennenkin. Vaarojen tummien kukkuloiden uskottiin olevan jumalten ja vainajien asuinsijoina. Kolilla kävijä toi huipuille uhrilahjoja metsästysonnen ja muun hyvän toivossa.

Pirunkirkkoon liittyy monia mystisiä tarinoita. Sen kerrotaan olleen paikka, josta tietäjät hakivat voimaa ja viisautta.

Yksi Tarun vakiovierailukohteista huippujen lisäksi on Kolin eteläpuolella sijaitseva Pirunkirkko. Yli 30 metriä pitkä lohkareluola sopii hyvin päiväretken seikkailukohteeksi.

Z-kirjaimen malliseen Pirunkirkkoon liittyy monia mystisiä tarinoita. Sen kerrotaan olleen paikka, josta tietäjät hakivat voimaa ja viisautta.

Pirunkirkon rakoluolassa ovat vierailleet useat taiteilijat.

Pirunkirkon rakoluolassa ovat vierailleet useat taiteilijat. Kuva: Eveliina Lauhio

Vaeltajan valinta

Jos Koli houkutteli ennen taiteilijoita, nykyään se on erityisesti luonnossa liikkujien suosikkikohde. Yli 80 kilometrin pituinen polkuverkosto tarjoaa jokaisen vaeltajan ja päiväkävelijän makuun sopivan reitin.

Rauhaa rakastava vaeltaja valitsee määränpääkseen Mäkrävaaran huiput. Ukko-Kolia, Akka-Kolia ja Paha-Kolia tuntemattomampi huippu ei häviä maisemissaan perinteiselle vaarojen kierrokselle. Noin 300 metrin korkeuteen meren pinnasta nousevalta Mäkrävaaralta avautuvat vaikuttavat maisemat jokaiseen ilmansuuntaan.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/20.

Lue myös: Kolin kansallismaisemat avautuvat parhaiten lumikenkäilijöille – ”jylhempää kuin kesällä”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X