
Koe Tukholman saaristo helposti oman pyörän selästä – Elämykset odottavat kesäidyllissä, nappaa matkavinkit ja suuntaa seikkailuun!
Tukholman saaristoa voi kierrellä helposti polkupyörällä ja yhteysaluksilla. Saarilla voi nauttia menneen maailman hienostotunnelmasta, idyllisistä saaristokylistä ja luonnosta.
Pyörät voi ottaa mukaan lauttoihin. Isommilla saarilla on pyörävuokraamoja. © Pekka Numminen
Nynäshamnin satamassa matkustajat astuvat pakaaseineen lauttaan, jonne nostetaan myös saaristolaispuotiin meneviä tavaroita. Kansipoika auttaa meitä pyöräilijöitä saamaan menopelimme etukannelle.
Laiva on matkalla Utön saarelle Tukholman saaristossa. Lähtöpaikka Nynäshamn sijaitsee noin 50 kilometriä pääkaupungista etelään. Hangosta menee sinne suora autolautta. Nynäshamn on hyvä tukikohta, jos haluaa tutustua eteläiseen saaristoon.
Utöseen menevän laivareitin varrella näkyy jyhkeitä kallioita, käkkärämäntyjä, punaisia kalastusmajoja ja kesähuviloita, joiden seiniin kiinnitetyt pienet Ruotsin liput heiluvat merituulessa.
Laiva poikkeaa Nåttarön satamaan. Perheensä kanssa matkustajana ollut lapsi säntää halaamaan laiturilla odottavaa vanhempaa pariskuntaa. Mitä ilmeisimmin mummo ja vaari saavat rakkaita kesävieraita.
Muitakin matkustajia jää pois laukkuineen. Laiturilla nostetaan kärryihin kyläkauppaan meneviä elintarvikkeita.
Näky tuo mieleen lapsuuden lempikirjani Astrid Lindgrenin Saariston lapset. Idyllistä puuttuu enää Pampulan bernhardinkoira Laivuri.
Utön pääkylä Gruvbyhy
Lautta saapuu päätepysäkille Ålön satamaan Utön saarelle. Satamassa on näppärästi pyörävuokraamo.
Utön palvelut ovat keskittyneet pääkylään Gruvbyhyn. Sinne polkee lauttarannasta tunnin, jos ei piipahda välillä uimaan tai pysähdy puolivälissä kyläkrouvissa Utö Bykrogissa. Gruvbyssä on vilkas vierasvenesatama, useita ravintoloita ja eritasoista majoitusta luksushotellista mökkeihin ja hostelliin. Gryvbyssä on myös leirintäalue.
Rantabaarissa on päivän tarjouksena lasillinen samppanjaa ja kaksi osteria, hintaan 200 kruunua eli noin 18 euroa. Houkuttelevuudesta huolimatta jätämme tarjouksen väliin, olemmehan pyöräretkellä.
Hinnat ovat suurin piirtein yhtä korkeita kuin Suomessa, mutta ruotsalainen vauraus ja pidemmät matkailuperinteet näkyvät palveluiden tasossa. Tukholman saaristossa on tiheästi hyviä ravintoloita ja sieviä kahviloita. Saarilla on myös romanttisia vanhoja hotelleja.
Saaristossa on runsaasti reittejä
Tukholman saaristoon kuuluu noin 30 000 saarta ja luotoa, eteläisestä Landsortista pohjoisen Öregrundiin.
Saaristossa on tiheä lauttaliikenne. Isoin saaristolaivayhtiö on Tukholman läänin omistama, vuodesta 1869 toiminut Waxholmsbolaget. Reittejä on yli 30. Liikennettä tuetaan verovaroin, mikä pitää lippujen hinnat kohtuullisina.
Lauttayhtiöllä on kolme varsinaista terminaalia, Tukholman keskustassa, Vaxholmissa ja Stavnäsissä. Kyytiin voi kuitenkin hypätä reittien varrelta miltä tahansa laiturilta, joita on noin 300.
Palaamme Utöstä illaksi mantereelle Nynäshamniin. Kesäsesonkina majapaikan saaminen saarilta voi olla vaikeaa, jos ei ole ollut ajoissa liikkeellä. Nynäshamn ei kenties ole seudun idyllisin rantakaupunki, mutta siellä on paljon hotelleja ja sieltä voi helposti tehdä päiväretkiä saarille.
Jos haluaa tutustua Tukholman pohjois- ja itäpuolella olevaan saaristoon eikä jaksa tai viitsi polkea pitkiä matkoja, Nynäshamnista voi hypätä pyörän kanssa paikallisjunaan.

Tukhoman saariston eteläisimmässä saaressa Landsortissa on kaksi satamaa ja yhteysalus valitsee niiden välillä kelin mukaan. Länsipuolen satamassa on ravintola ja kahvila. © Pekka Numminen

Landsortin saarella on Ruotsin vanhin pystyssä oleva majakka. Se rakennettiin 1672 johdattamaan laivat Tukholman eteläiselle sisääntuloväylälle. © Pekka Numminen
Mennyttä maailmaa Grand Hotelin lumossa
Saltsjöbadenin Grand Hotel on hätkähdyttävä. Torneineen ja kupoleineen se on kuin kummituselokuvasta.
Sisällä hotellissa kummitustunnelma muuttuu menneen maailman viehätykseksi. Kristallikruunuja, kullattuja katto-ornamentteja, patsaita.
Lattiat hieman narisevat ja rappauskin lohkeilee sieltä täältä. Grand Hotel on yksi Ruotsin tunnetuimmista hotelleista, mutta se selvästi odottaa restaurointia. Koska hotelli on parhaat päivänsä nähneessä kunnossa, yöpyminen siellä ei ole tolkuttoman kallista – elämyksellistä kylläkin.
Pääravintolan upeassa salissa voi ruokailla, vaikka ei majoittuisikaan hotellissa. Myös baari on kokemisen arvoinen: upottavista nojatuoleista avautuvat merinäköalat.
Saltsjöbadeniin on Tukholman keskustasta vajaan 20 kilometrin matka, ja sinne pääsee hyviä pyöräteitä pitkin.

Ikonisessa Grand Hotel Saltsjöbadenissa ovat yöpyneet monet arvovieraat kuninkaallisista Hollywood-tähtiin. Hotellin koristeellisissa saleissa on käyty rauhanneuvotteluja, solmittu sopimuksia ja pidetty tärkeitä konferensseja. © Pekka Numminen
Pankkiirin unelma
Grand Hotel ja sen ympärille rakentunut kylpylä- ja huvilayhteisö saivat alkunsa, kun pankkiiri K. A. Wallenberg vieraili Monacossa 1800-luvun loppupuolella. Wallenberg sai päähänsä, että hänen pohjoiseen kotimaahansakin on saatava oma Riviera.
Pankinjohtaja näki haaveissaan paikan, jossa tukholmalainen vallasväki pääsisi nauttimaan raikkaasta meri-ilmasta ja suolakylvyistä keskieurooppalaiseen tyyliin.
Kotiin palattuaan Wallenberg osti Nackan kunnasta Tukholman itäpuolelta laajan alueen. Kylpylähotellin esikuvana oli Monte Carlossa sijaitseva Hotel de Paris.
Grand Hotelin avajaisia vietettiin 1893. Loistohotellin valmistuminen oli niin suuri tapaus, että Ruotsi jätettiin yhdeksi päiväksi vaille meripuolustusta. Kuningas Oscar II määräsi koko Ruotsin laivaston ankkuriin hotellin edustalle ja töräyttämään torvistaan kunniatervehdyksen.
Wallenberg rakennutti Tukholman keskustasta Saltsjöbadeniin myös junaradan, joka on edelleen käytössä. Pääteasema on kätevästi hotellin edessä.
Junayhteyden myötä naapurustoon alettiin rakentaa lisää hotelleja ja hienoja huviloita. Saltsjöbadenista tuli nopeasti tukholmalaisen hienoston suosima lomakohde.

Grand Hotellin ranskalaisessa ruokasalissa ovat aterioineet kuninkaallisten ja valtiojohtajien lisäksi muun muassa Paul MaCartney, Frank Sinatra ja Ava Gardner. © Pekka Numminen
TV:stä tuttu saaristo
Saltsjöbadenin naapurissa Solsidanissa talot ovat komeita. Pyöräilemme pihoille vilkuillen, josko näkisimme televisiosarjasta tutun Oven, Fredden tai Mickanin. Ei tärppää.
Tukholman saaristo on muutenkin ollut televisioväen suosiossa. Sandhamnin pienellä saarella tapahtuu yllättävän paljon henkirikoksia, kuten sarjaa Murha Sandhamnissa seuranneet tietävät.
Astrid Lindgrenin kirjaan Saariston lapset perustuva tv-sarja ja elokuvat kuvattiin Norröran saarella. Niin sinne kuin Sandhamniin liikennöi Waxholmsbolaget päivittäin.
Saaristolaislääkäri-sarjassa Afrikasta Ruotsiin palannut Johan Steen piti klinikkaansa Tukholman saaristossa. Viggsössä taas Björn Ulvaeus ja Benny Andersson kirjoittivat vaatimattomassa lautamökissä suuren osan Abban hiteistä.