Turku havisee historiaa – Tuomiokirkko muistuttaa kävijää aikalaisestaan Pariisin Notre Damesta, jota niin ikään tulipalo kuritti

Turku tunnetaan tuomiokirkostaan, jota Notre Damen tavoin ryhdyttiin rakentamaan 1200-luvulla. Lue myös muut matkavinkit Suomen vanhimpaan kaupunkiin!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Turun tuomiokirkko (vas.) ja Pariisin Notre Damen katedraali lumoavat matkailijan.

Turku tunnetaan tuomiokirkostaan, jota Notre Damen tavoin ryhdyttiin rakentamaan 1200-luvulla. Lue myös muut matkavinkit Suomen vanhimpaan kaupunkiin!
Teksti:
Tarja Penttinen
Kuvat:
Manki Penttinen

Turku lukeutuu suomalaisten matkakohteiden kestosuosikkeihin. Runsaan kulttuuri- ja kulinääritarjonnan lisäksi Suomen vanhin kaupunki tunnetaan rikkaasta historiastaan.

Yksi maamerkeistä on Turun tuomiokirkko, jossa on elämää tavallisena torstai-iltanakin. Pääalttarin edustalla ­vietetään ranskankielistä vesperiä, ­jonka osallistujat sytyttävät kynttilöitä seinustan telineeseen.

Kirkkosalin katto on niin korkealla, että niskaan sattuu, kun sitä yrittää kuikuilla.

Tuomiokirkossa ­kaikki on jylhänkomeaa, joten ­Notre-Dame ei tunnu kaukaiselta. Molempia alettiin rakentaa 1200-luvulla, ja molemmat ovat palaneet pahasti.

Pariisin katedraalin keskitorni paloi keväällä 2019, ja valtava remontti jatkuu ­vielä kauan. Turun tuomiokirkon sisustus on pääasiassa vuoden 1827 tulipalon jälkeiseltä ajalta, samoin torni.

C. L. Engelin uusgoottilainen torninkupu näkyy ­kauas, sillä se kohoaa 93 metriin ­(Notre-Damen suippo torni ulottuu 96 metriin).

Turun tuomikirkko -juliste
Graafikko Erik Bruunin näkemys Turun tuomiokirkosta julisteen muodossa. © Erik Bruun

Kirkko on ­taidehistoriasta kiinnostuneille taivas: Suomen ensimmäisiä freskoja, keskiaikaisia seinämaalauksia, sukuvaakunoita, lasimaalauksia ja alttaritaidetta riittää.

Pääkuorin lähellä kohoavan takorautaisen aidan silmukoista kannattaa kurkata Kankaisten muistokappeliin. Sitä hallitsee musta marmorisarko­fagi, joka kätkee Ruotsin kuningatar Kaarina Maununtyttären maallisen tomumajan. Lasimaalaukseen on ikuistettu kauniin Kaarinan kohtalo: laskeutuminen alas vallan portailta, pakotettuna luopumaan kruunusta vuonna 1568.

Ruotsin kuningatar Kaarina Maununtyttären sarkofagi ja kohtalonhetkeä kuvaava lasimaa­laus tuomio­kirkossa.
Ruotsin kuningatar Kaarina Maununtyttären sarkofagi ja kohtalonhetkeä kuvaava lasimaa­laus tuomio­kirkossa. © Manki Penttinen

Valokuvataiteen pioneeri vaikuttui 1900-luvun alun Turusta

Suomalaisen valokuvataiteen pioneeri, kirjailija I. K. Inha oli kuullut Turusta puhuttavan ikävänä kaupunkina. Nähtyään paikan omin silmin, Inha totesi puheet erheellisiksi. Näin hän kuvasi Turkua vuonna 1925 julkaistussa teoksessa Suomen maisemia – näkemänsä mukaan kuvaillut (WSOY).

”Olin kuullut Turkua mainittavan ­ikäväksi kaupungiksi, maakuntaa sen ympärillä unteloksi ja mielenkiinnottomaksi. Mutta tämä arvostelu minusta heti ensi näkemältä oli ansaitsematon, ja sitä enemmän, ikään kuin olisin löydön tehnyt, Auran vanha kaupunki kiinnitti huomiotani.

Maassamme on niin vähän seutuja, joihin runsaammin liittyisi historiallisia muistoja. Turku ja maakunta sen ympärillä on niistä rikkaampi kuin mikään muu.

Ne puhuvat siellä joka puolella, vanha linna Aurajoen suussa, Aurajoki itse, joka kapeana satamakanavana kulkee kaupungin halki, katujen historialliset nimet, jotka liittyvät seudun omiin vaiheisiin, kunnianarvoisa tuomiokirkko, joka on niin monet vuosisadat seisonut valistuksen majakkana Suomen lounaiskolkassa.”

Prinsessan matka -näyttely vie Katariina Jagellonican ajan Turkuun

Turun kaupunki on neljän vuoden kuluttua 800 vuotta vanha, pian myös Turun linna.

Parhaillaan linnassa voi tutustua Prinsessan matka -näyttelyyn. Se vie kävijän Suomen herttuattaren, myöhemmin Ruotsin kuningattaren Katariina Jagellonican aikakaudelle 1500-luvulle.

Koululaisten äänet kimpoilevat keskiaikaisen kuninkaansalin kiviseinistä: Missä on vankila? Mitä karmivaa linnassa on tapahtunut? Se kiinnostaa enemmän kuin kaunis ristiholvattu katto tai goottilaiset ikkunat.

Puolustuslinnaksi rakennetusta kivikolossista tuli renessanssipalatsi vuonna 1562, kun Juhana Herttua haki sinne Puolasta vaimon: Katariina Jagellonican.

Siitä alkaneesta linnan kulta-ajasta saa häivähdyksen pellavaöljyltä tuoksuvassa juhlakerroksessa, joka on restauroitu alkuperäiseen asuunsa. Pikkuisen pinnistämällä sinne voi kuvitella loistokasta hovielämää samettiverhoineen, narreineen, marakatteineen ja juhlineen.

Turun linnassa historia herää henkiin.
Turku
Sokkeloisessa linnassa riittää tutkittavaa. Keskiaikainen kuninkaansali on yksi linnan kauneimmista huoneista. © Manki Penttinen

Amanuenssi Bengt Selin syttyy linnasta yhä uudestaan.

”Linna on niin iso ja täynnä historiaa. Kiinnostavia aikakausia ja ihmisiä riittää nostettavaksi tuttujen rinnalle.”

Linnan näyttelytilassa ala-asteikäiset eläytyvät Katariina Jagellonican arkeen. Kuinka hän mahtoikaan pelätä, kun Ruotsin kuningas Eerik lähetti joukkonsa piirittämään linnaa! Pimeässä nurkkauksessa lattia tärisee ja tykkituli jylisee.

Linnaan tullaankin myös fiilistelemään, kokemaan.

128-vuotias kauppahalli on täynnä kuhinaa

Suomen toiseksi vanhimmassa kauppahallissa Eerikinkadulla käy nuorekas kuhina. Vuonna 1896 avattu halli on taas vilkas kohtauspaikka.

Linnankadun puoleisen päädyn salissa pöydät ovat täynnä kahvittelijoita tai ruokailijoita, jotka hakevat annoksensa läheisiltä myyntitiskeiltä. Suomalaisten kalaklassikkojen lisäksi valittavana on vietnamilaista pad thaita, meksikolaisia tacoja, ranskalaisia ohukaisia, sushia, korealaista bibimbapia…

Turun kauppahalli on Suomen toiseksi vanhin. © Manki Penttinen

Kauppahallin erikoisuuksiin kuuluvat vanhalta junanvaunulta näyttävä kahvila Sininen juna ja pieni Alko, jonka valikoimassa on 300 eri nimikettä. Suomessa vain kahdella kauppahallilla on Alko. Toinen niistä on Helsingissä.

Halllissa on myös pieni ompelimo ja Wanha Turku -kauppa, jossa myydään postikortteja Suomen presidenteistä, vanhan ajan karamelleja ja turkulaisista sanonnoista painettuja kirjoja, kuten Niimpalhiano!

Lue myös: Ressu Redford ei voisi ajatellakaan asuvansa muualla kuin Turussa – Nyt hän paljastaa rakkaan kotikaupunkinsa parhaat palat!

Kauppahallin Piece of Cake -kahvilassa voi vetää makeaa mahan täydeltä. Kahvilan vitriinissä on kakkubuffet, josta voi valita 16 eurolla kolme kakkupalaa sekä kahvia tai teetä. Kinuski-, suklaa-vadelma- ja mango-juustokakkusiivun jälkeen saisi vielä santsata. Piece of Caken kakkubuffet pe klo 11–17.30 ja la 11–15.30. © Manki Penttinen
Herkkunuotta myy myös valmiita annoksia. © Manki Penttinen

Lue myös: Kulturelli Turku on helposti lähestyttävä kaupunki – Jalkapatikka ja fölläri kuljettavat nähtävyyksien äärelle

Aurajoki, Turku
Heti kun aurinko pilkistää, turkulaiset etsiytyvät Aurajoen rannalle empirerakennusten ja kauniiden siltojen tuntumaan. © Manki Penttinen
X