Sisarusten huonot välit – Voiko yhteyttä toiseen enää saada? Terapeutti vinkkaa, miten hankalat asiat voi ottaa puheeksi helpommin

Huonot välit sisaruksiin voi korjata, vaikka takana olisi pitkä puhumaton kausi. Yhteys toiseen voi syntyä paitsi puhumisen myös tekemisen kautta, pari- ja perhepsykoterapeutti Jasmin Jenkins Terapiatalo Nosteesta sanoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sisarusten välit voi korjata myös pitkän puhumattomuuden jälkeen.

Huonot välit sisaruksiin voi korjata, vaikka takana olisi pitkä puhumaton kausi. Yhteys toiseen voi syntyä paitsi puhumisen myös tekemisen kautta, pari- ja perhepsykoterapeutti Jasmin Jenkins Terapiatalo Nosteesta sanoo.
Teksti:
Virve Järvinen

Miten sisarusten tulehtuneita välejä voi lähteä korjaamaan? Kysyimme terapeutilta 10 kysymystä aiheesta. Asiantuntijana pari- ja perhepsykoterapeutti Jasmin Jenkins, Terapiatalo Noste, Helsinki.

1. Miksi sisarussuhteesta kannattaa huolehtia?

Sisarussuhde on elämämme pisin ihmissuhde. Vaikka muut ihmiset menevät ja tulevat, sisarukset ovat ja pysyvät. Sisarusten kanssa voi jakaa lapsuuden perheessä tapahtuneita kokemuksia erityisellä ja henkilökohtaisella tasolla. Jossain vaiheessa elämää voi tuntua surulliselta, ellei ole ketään, joka samastuisi omiin lapsuuskokemuksiin.

Ihmisellä on luontainen tarve olla osa jotain yhteisöä. Sisarussuhteet voivat pysyvyytensä ja yhteisen historiansa vuoksi tuoda turvaa, kun maailma ja muut ihmissuhteet ympärillä muuttuvat.

Malli pitää huolta sisaruussuhteista siirtyy sukupolvelta toiselle. Jos meillä on huonot välit sisaruksiimme, lapsemme voivat jäädä paljosta paitsi. Lapselle ei esimerkiksi välttämättä synny muistoja suvussa siirtyvistä tavoista viettää juhlapäiviä.

2. Miksi monella on viileät välit sisaruksiinsa?

Kulttuurissamme korostetaan yksilöllisyyttä ja itsenäistä pärjäämistä. Emme ole välttämättä tottuneet tukeutumaan ja sitoutumaan lapsuuden perheeseemme vastaavalla tavalla kuin monessa muussa kulttuurissa. Saatamme kokea sisarukset etäisempinä kuin ystävät.

Kuten muissakin ihmissuhteissa, sisarussuhteissa on eri vaiheita. Kun yhdessä pitävä liima eli yhteinen koti jää, sisaruksia yhdistäviä tekijöitä on vähemmän. Voi olla vaikea ymmärtää sisarusta ja hänen valintojaan, jos elää itse eri elämänvaihetta kuin hän.

3. Miten tulehtuneita välejä voi parantaa?

Ihmissuhteiden solmuja voidaan avata keskustelemalla. Jos puhuminen on vaikeaa, yhteys voi syntyä tekemisen kautta. Sisarukselle voi ehdottaa yhteistä tekemistä ja lähteä vaikka yhdessä kävelylle. Hankalista asioista puhuminen tuntuu usein luontoympäristössä helpommalta kuin sisätiloissa.

Jos mahdollista, voi lähteä johonkin lapsuudesta tuttuun, molempien mielestä mukavaan ja turvalliseen paikkaan.

Keskustelun voi avata viemällä sisaruksen postilaatikkoon pienen lahjan, vaikka suklaapatukan, johon liittää viestin: olet ollut mielessäni.

Tarjotusta avusta on vaikea kieltäytyä. Jos tietää, että sisaruksella on oma aika vähissä, voi tarjoutua lastenhoito- tai siivousavuksi.

Aikuisten lasten huonot välit voivat olla surun aihe myös vanhemmille.
Aikuisten lasten huonot välit voivat olla surun aihe myös vanhemmille. © seb_ra / iStock

4. Voiko välejä kohentaa vuosien mykkäkoulun jälkeen?

Jokaisessa ihmissuhteessa on toivoa, vaikka suhteessa olisi ollut pitkäänkin ongelmia. Välien kohentuminen edellyttää, että molemmat osapuolet ha­luavat parantaa suhdetta.

Eri ihmissuhteiden tär­keys vaihtelee eri elämäntilanteissa. Lapsena saatamme elää vahvassa symbioosissa sisarusten kanssa, nuorena ystävien ja myöhemmin puolison kanssa. Voimme olla sisarustemme kanssa hyvissä väleissä, vaikka heidän merkityksensä ei enää aikuisena ole välttämättä sama kuin ennen.

Kaikki eivät kaipaa läheisiä välejä sisaruksiinsa. Jos molemmat ovat tyytyväisiä nykytilanteeseen, sitä on turha lähteä muuttamaan.

Lue myös: Puolisoiden suuri ikäero kuohuttaa – Miksi vanhemman naisen ja nuoren miehen seurustelua ihaillaan, kun nuoren naisen ja vanhemman miehen suhde usein tuomitaan?

5. Miten puhua sisarukselle pitkän puhumattomuuden jälkeen?

Hyvät ihmissuhteet perustuvat luottamukseen ja kunnioitukseen. Aikuisia sisaruksia ei tule kohdella lapsuuden roolien kautta vaan aikuisina ihmisinä, jotka tekevät omat valintansa.

Vaikka toinen olisi nyt ihan erilainen kuin itse, yhteiset kokemukset eivät katoa minnekään. Kannattaa arvostaa yhteistä historiaa ja olla kiitollinen suhteesta, joka on ollut joskus hyvä.

6. Millainen puhe voi heikentää välejä entisestään?

Sanotaan, että viisaus on sillä, joka valitsee sanansa tarkasti. Viisautta voi menettää, jos antautuu liikaa omien tunteiden vietäväksi. Tällöin alkaa herkästi syyllistää ja hyökätä sanoilla toista vastaan, jolloin tilanne huononee.

Kannattaa valita sanat, jotka rakentavat suhdetta. Usein ne löytyvät, kun puhuu toiselle tavalla, jota toivoisi itsellekin. Minäpuhe ei anna syytä loukkaantua samalla tavalla kuin sinäpuhe. ”Minusta tuntuu”, ”minua kiinnostaisi tietää” ja ”minä koen asian tällä tavalla” ovat keskustelunaloituksia, jotka auttavat toista ymmärtämään puhujan näkökulmaa.

Kannattaa miettiä, miten puhuu sisaruksesta muille ihmisille. Jos puhe on jatkuvasti kielteistä, alkaa itsekin nähdä sisaruksen kielteisessä valossa. Kieli luo mielikuvan.

Lue myös: Päivi suree huonoja välejä tyttäreensä: ”Tytär halusi olla tekemisissä vain silloin, kun oli minulta jotakin vailla”

7. Mistä tietää, onko huonon suhteen taustalla kateutta?

Sisaruskateus saa alkunsa tilanteista, joissa lapset joutuvat kilpailemaan vanhempiensa huomiosta, ja se voi jatkua aikuisenakin. Voimme aikuisinakin kokea epätasa-arvoa ja ajatella, että vanhemmat suosivat yhtä tai muita sisaruksia minun kustannuksellani.

Kateus on siitä kummallinen tunne, että kokija ei välttämättä tunnista sitä itse. Siitä voi olla kyse, jos tuntuu usein siltä, ettei saa vanhemmilta samanlaista kohtelua kuin sisarukset.

Jos toinen ei halua selvittää välejä, se ei onnistu yksipuolisesti.
Jos toinen ei halua selvittää välejä, se ei onnistu yksipuolisesti. © JackF / iStock

8. Voiko huonoa sisarus­suhdetta parantaa yksin?

Kun ihmissuhteissa on ongelmia, niiden ratkaisuun tarvitaan suhteen molempia tai kaikkia osapuolia. Jos taustalla on sisaruskateutta ja vanhemmat ovat elossa, keskustelussa voidaan tarvita myös heitä. Jos keskustelu ei omin voimin onnistu, kannattaa hakea apua perheterapiasta. Joskus jo yksi kerta voi puhdistaa ilmaa.

Sisaruksia ei voi valita. Jos toinen ei halua selvittää välejä, se ei onnistu yksipuolisesti. Vaikka ero sisaruksesta tekee kipeää, sisarusta ei tarvitse hyvästellä ikuisesti. Voi olla, että iäkkäänä toisen mieli muuttuu.

Lue myös: Merja Tammi tutustui siskoonsa vasta kolmekymppisenä: ”Olin lojaali äidille – rupesin inhoamaan Kaisaa”

9. Koska välit on paras katkaista kokonaan?

Jos jokin ihmissuhde alkaa rajoittaa omaa tai oman perheen hyvinvointia, voi miettiä, ottaisiko siihen etäisyyttä. Toiselle voi kertoa, että ihmissuhteesta tulee itselle paha mieli ja haluaa pitää siitä tauon.

Rajat kuuluvat rakkauteen. Yhteiset geenit eivät velvoita auttamaan sisarusta kaikessa. Auttaminen ei ole turvallista tai järkevää, jos se ajaa oman elämän hankaluuksiin. Jokaisella ihmisellä on velvollisuus huolehtia toisista, mutta se ei tarkoita konkreettista huolenpitoa. Sisaruksen voi ohjata auttavan tahon piiriin.

10. Miten sisarussuhde pysyy jatkossa hyvänä?

Sisarussuhdetta tulee huoltaa yhtä lailla kuin parisuhdetta ja ystävyyssuhteita. Se ei tarkoita jatkuvaa yhteydenpitoa, vaan keskusteluyhteyden säilyttämistä vaikka WhatsAppilla.

Joskus toinen voi pitää enemmän yhteyttä kuin toinen, kunhan pitkässä juoksussa yhteydenpito on tasapainossa. Näin oma veli tai sisko pysyy ihmisenä, jolle voi soittaa pidemmänkin tauon jälkeen.

Lue myös: Miksi pitkä parisuhde muumioituu ja toisesta tulee kuin huonekalu? – Näin räjäytät suhteen tunnemiinat: ”Kun suhde rakoilee, hymistelyn on loputtava”

X