Vanha yskä ei tartu – Voiko tähän vanhaan kansanviisauteen luottaa?

Yskä voi jäädä vaivaamaan viikoiksi, vaikka muuten olo on aivan terve. Vanha kansanviisaus sanoo, että vanha yskä ei tartu. Yleislääketieteen erikoislääkäri Heikki Karinen Tampereen Pihlajalinnasta vastaa, onko näin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yskä voi jäädä vaivaamaan viikoiksi, vaikka muuten olo on aivan terve. Vanha kansanviisaus sanoo, että vanha yskä ei tartu. Yleislääketieteen erikoislääkäri Heikki Karinen Tampereen Pihlajalinnasta vastaa, onko näin.
Teksti:
Marja Aalto

Vanha yskä ei tartu, joten silloin voi yskivänäkin mennä huoletta ihmisjoukkoihin

Totta ja tarua. Kun virustauti on jo parantunut, se on voinut jättää jälkiyskän. Esimerkiksi poskiontelotulehdus tai korvatulehdus voivat aiheuttaa kurkunkutinaa, joka tuottaa yskää.

Silloin keuhkossa ei enää ole tulehdusta, joten se aiempi tauti ei leviä yskiessä.

Nenän limankalvoilla saattaa silti olla muita taudinaiheuttajia. Tästä asiasta ei ole varmaa tietoa, joten siksi en allekirjoittaisi tuota, että vanha yskä ei levitä tautia.

Lue myös: Kiusaako kurkun kutina ja kuiva yskä? Talvella kuiva huoneilma kuivattaa nenän ja nielun limakalvot – Hoida oireet ja torju vaivat lääkärin ohjeilla!

Kuiva huoneilma ja pakkanen aiheuttavat oireet: kurkun kutina ja kuiva yskä.
Työterveyslääkäri suosittelee pitämään nenän limakalvoista hyvää huolta: ”Kun oivaltaa, miten hengityselimistömme toimii, välttyy monelta harmilta.” © iStock

Ihmisen nenässä voi aina olla taudinaiheuttajia, vaikka itse ei olisikaan sairas tai sairastumassa, ja yskiessä ja köhiessä ne leviävät ympäristöön

Totta. Osa viruksista on limakalvoilla niin, että ne eivät pääse siitä läpi eivätkä aiheuta kantajalleen tautia, mutta voivat levitä pisaroina ympäristöön.

Lue myös: Adenovirus on sitkeä ja herkästi tarttuva virus – Näin tunnistat oireet! Lue myös lääkärin neuvot

Pitkään jatkuva yskä voi johtua vatsahapoista

Totta. Joskus yskä saattaa liittyä esimerkiksi siihen, että on käytetty särkylääkkeitä paljon ja happoa nousee kurkun päähän ja se ryityttää ja yskityttää. Siellä ei välttämättä ole enää viruksia syynä, vaan se onkin vatsaperäinen yskä.

Lue myös: Keuhkoputkentulehdus tuntuu rintalastan alla – Tunnista oireet ja helpota oloa! Lääkäri neuvoo, miten myös vältät jälkitaudit

Äkillinen keuhkoputkentulehdus on lähes aina viruksen aiheuttama henkitorven ja keuhkoputkiston limakalvon tulehdus.
Äkillinen keuhkoputkitulehdus on lähes aina viruksen aiheuttama henkitorven ja keuhkoputkiston limakalvon tulehdus. © IStock
X