Punahattu- eli auringonhattu-uute – Lyhentääkö rohdos oikeasti flunssan kestoa?

Kun flunssan oireet ilmaantuvat, uutetta kannattaa ottaa muutaman tunnin välein koko valveillaoloajan, kehottaa yliopistonlehtori Yvonne Holm Helsingin yliopistosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Punahattu (Echinacea purpurea) tunnetaan myös kaunopunahattu ja auringonhattu-nimillä. Se on yksi puutarhojen perinnekasveista.

Kun flunssan oireet ilmaantuvat, uutetta kannattaa ottaa muutaman tunnin välein koko valveillaoloajan, kehottaa yliopistonlehtori Yvonne Holm Helsingin yliopistosta.
Teksti:
Hanna Vilo

Punahattu-eli auringonhattu-uute voi tutkitusti auttaa lyhentämään flunssan kestoa

Totta. Laajan tutkimuskatsauksen mukaan heti flunssaoireiden alussa aloitettu punahattu-uutteen käyttö voi lyhentää flunssan pituutta yhdellä päivällä. Lisäksi se saattaa auttaa lievittämään flunssan oireita.

Kun flunssan oireet ilmaantuvat, uutetta kannattaa ottaa muutaman tunnin välein koko valveillaoloajan. Punahattu-uutetta on nykyään tarjolla muun muassa tippoina, suihkeina ja tabletteina. Jos avun haluaa nopeasti, kannattaa suosia tippoja. Nestemäinen valmiste imeytyy muita nopeammin.

Lue myös: Vastustuskyky kohoaa, kun ravintoaineet tuovat suojaa! Näillä vinkeillä myös torjut flunssaa sekä helpotat yskivän ja niiskuttavan oloa

Punahatun teho perustuu sen kykyyn vaikuttaa veren valkosolujen toimintaan

Totta. Punahattu-uute tehostaa erityisesti yhden valkosolutyypin eli makrofagien toimintaa. Makrofagit tuhoavat elimistölle haitallisia taudinaiheuttajia. Uute siis auttaa parantamaan elimistön omaa immuunivastetta.

Siksi se voi auttaa hoitamaan monia erilaisia hengitystieinfektioita, mukaan lukien koronavirustautia. Tuoreiden tutkimusten mukaan tiedetään, että jos uutetta aletaan ottaa heti koronaoireiden alussa, se voi vaikuttaa niin, että koronavirustauti ei tule niin vakavana kuin se muuten olisi tullut.

Punahattu-uute on turvallinen kasvirohdos aivan kaikille

Tarua. Punahattu-uute vaikuttaa immuunivasteeseen, minkä takia se ei sovi autoimmuunisairauksia sairastaville ihmisille. Heillä se voi jopa vahvistaa sairautta. Uute ei myöskään sovi ihmisille, joilla on jokin hylkimisenestolääkitys tai jotka ovat allergisia asterikasveille.

Siitepölyallergistenkin on syytä käyttää valmistetta varovaisesti. On mahdollista, että se lisää allergiaoireita.

Lue myös: Varmista D-vitamiinin saantisi – Kannattaako ylipainoisen ottaa enemmän vitamiinilisää? Lue neuvot!

D-vitamiinin syöminen kannattaa aloittaa jo syksyllä
D-vitamiinin syöminen kannattaa aloittaa jo syksyllä. © OM-arkisto
X