
Punahattu- eli auringonhattu-uute – Lyhentääkö rohdos oikeasti flunssan kestoa?
Kun flunssan oireet ilmaantuvat, uutetta kannattaa ottaa muutaman tunnin välein koko valveillaoloajan, kehottaa yliopistonlehtori Yvonne Holm Helsingin yliopistosta.
Punahattu (Echinacea purpurea) tunnetaan myös kaunopunahattu ja auringonhattu-nimillä. Se on yksi puutarhojen perinnekasveista.
Punahattu-eli auringonhattu-uute voi tutkitusti auttaa lyhentämään flunssan kestoa
Totta. Laajan tutkimuskatsauksen mukaan heti flunssaoireiden alussa aloitettu punahattu-uutteen käyttö voi lyhentää flunssan pituutta yhdellä päivällä. Lisäksi se saattaa auttaa lievittämään flunssan oireita.
Kun flunssan oireet ilmaantuvat, uutetta kannattaa ottaa muutaman tunnin välein koko valveillaoloajan. Punahattu-uutetta on nykyään tarjolla muun muassa tippoina, suihkeina ja tabletteina. Jos avun haluaa nopeasti, kannattaa suosia tippoja. Nestemäinen valmiste imeytyy muita nopeammin.
Punahatun teho perustuu sen kykyyn vaikuttaa veren valkosolujen toimintaan
Totta. Punahattu-uute tehostaa erityisesti yhden valkosolutyypin eli makrofagien toimintaa. Makrofagit tuhoavat elimistölle haitallisia taudinaiheuttajia. Uute siis auttaa parantamaan elimistön omaa immuunivastetta.
Siksi se voi auttaa hoitamaan monia erilaisia hengitystieinfektioita, mukaan lukien koronavirustautia. Tuoreiden tutkimusten mukaan tiedetään, että jos uutetta aletaan ottaa heti koronaoireiden alussa, se voi vaikuttaa niin, että koronavirustauti ei tule niin vakavana kuin se muuten olisi tullut.
Punahattu-uute on turvallinen kasvirohdos aivan kaikille
Tarua. Punahattu-uute vaikuttaa immuunivasteeseen, minkä takia se ei sovi autoimmuunisairauksia sairastaville ihmisille. Heillä se voi jopa vahvistaa sairautta. Uute ei myöskään sovi ihmisille, joilla on jokin hylkimisenestolääkitys tai jotka ovat allergisia asterikasveille.
Siitepölyallergistenkin on syytä käyttää valmistetta varovaisesti. On mahdollista, että se lisää allergiaoireita.
