
Totta vai tarua: Muistuttaako aurinkokeratoosin läikkä ja ihomuutos kuivaa ihoa?
Aurinkokeratoosin ulkonäöstä ei voi tehdä päätelmiä sen ärhäkkyydestä, kertoo ihotautilääkäri Erja Jalonen Ihosairaalasta.
Aurinkokeratoosista kannattaa huolestua vasta, jos ihomuutos alkaa selvästi muuttua
Tarua. Aurinkokeratoosi on ihon pintakerrosten okasolujen kypsymishäiriö, joka johtuu siitä, että iho on jo pitkän aikaa altistunut auringon UV-säteilylle. Osa aurinkokeratooseista paranee itsestään, mutta pieni osa kehittyy ajan myötä ihon okasolusyöväksi.
Aurinkokeratoosin ulkonäöstä ei voi tehdä päätelmiä sen ärhäkkyydestä. Kesynkin näköinen aurinkokeratoosi voi suhteellisen nopeasti kehittyä okasolusyöväksi. Siksi kaikkia aurinkokeratooseja kannattaa lähteä näyttämään lääkärille.
Aurinkokeratoosin aiheuttamat läikät voivat näyttää vain kuivalta iholta tai ihottumalta
Totta. Aurinkokeratoosit voivat näyttää hyvin erehdyttävästi harmittomilta ihomuutoksilta, kuten ihottumalta. Niiden ulkonäkö vaihtelee paljon. Jotkut aurinkokeratoosit näyttävät punaisilta, karheilta läiskiltä, toiset ruvilta ja kolmannet taas syylämäisiltä.
Joskus aurinkokeratoosit voivat myös kasvattaa sarvimaisen ulokkeen. Jos ihottumalta tai ruvelta näyttävä läntti ei parane sitä normaaliin tapaan rasvaamalla, on hyvä hakeutua lääkäriin.
Korvassa, huulissa ja päälaella olevat aurinkokeratoosit ovat tavallista kiltimpiä
Tarua. Korvaan, huuleen tai päälaelle ilmestyvään aurinkokeratoosiin liittyy tavallista suurempi syöpäriski. Niihin mahdollisesti syntyvä okasolusyöpä on muita aggressiivisempi, jolloin se myös leviää nopeammin.
Jotta aurinkokeratooseja ei syntyisi ollenkaan, kannattaa erityisesti kesäaikaan kiinnittää huomiota UV-säteilyltä suojautumiseen. Kaikki paljaat ihoalueet on hyvä suojata aurinkosuojavoiteella. Lisäksi pää kannattaa suojata päähineellä.

Sirkka ottaa nykyisin auringon vaarat vakavasti. Lierihattu on päässä aina kun paistaa, eikä keskipäivä houkuta ulkoilemaan. © Tommi Tuomi