Koivuallergian siedätyshoito entistä vaivattomampaa – Heidi on kärsinyt ikänsä allergiasta: ”Tablettisiedätyksessä parasta on helppous”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koivusiedätyksen ansiosta Heidi Mehtonen on uskaltanut taas syödä aasialaisissa ravintoloissa. Aiemmin allergiat estivät sen.  © Arto Wiikari
Koivusiedätyksen ansiosta Heidi Mehtonen on uskaltanut taas syödä aasialaisissa ravintoloissa. Aiemmin allergiat estivät sen. © Arto Wiikari
Koko ikänsä koivuallergiasta kärsinyt Heidi Mehtonen, 41, päätti kokeilla koivutablettisiedätystä.

Ikävät allergiaoireet ovat piinanneet Heidi Mehtosta­ niin koivun kukinnan aikaan kuin lukuisten ristiallergioiden muodossa ympäri vuoden. Heidi joutui keskeyttämään pistossiedätyksen kymmenen vuotta sitten komplikaatioiden takia. Koivuallergian siedätyshoito on helpottunut ja Heidi hakee apua tablettisiedätyksestä.

Ristiallergiat iskivät

Koivuallergia on aiheuttanut minulle silmien kutinaa, ­nenän vuotamista ja aivan suunnatonta väsymystä. Olen kärsinyt allergiasta lapsesta asti. Aloitin ensimmäiset allergialääkkeeni yläasteikäisenä.

Vähän alle kolmekymppisenä alkoivat koivuun liittyvät ristiaineallergiat. Ne ovat ­aiheuttaneet vatsaoireita, kutinaa ja hengenahdistusta.

Allergioita on aika pitkä ­lista. Minua allergisoivat esimerkiksi pähkinät, soija, useat mausteet sekä raa’at kasvikset ja hedelmät.

Koska ruoka-aineallergioiden lista on pitkä, on ikävää olla ns. vaikea vieras. Allergioista ei haluaisi pitää meteliä ja aiheuttaa stressiä illallista järjestäville ystävilleni.”

Pistoshoidot eivät sopineet

”Kävin kymmenisen vuotta sitten pistossiedätyshoidoissa. Se ei sopinut minulle ja hoito piti keskeyttää jo kuukauden jälkeen.

Minulla oli silloin gradun ja töiden takia niin paljon stressiä elämässä, ettei ihmekään, ettei kroppa tykännyt siedätyksestä. Ihotyyppini on varsin herkkä, sekin saattoi vaikuttaa asiaan.”

Vain lieviä oireita

”Seuraan aktiivisesti allergia-, iho- ja astmaliiton tiedotusta ja aiheeseen liittyvää uutisointia. Kun kuulin tablettisiedätyksen olemassaolosta seurasin tarkkana, milloin se tulisi mahdolliseksi Suomessa.

Aloitin koivutablettisiedätyksen viime tammi­kuussa. Siedätys aloitetaan yleensä syksyllä, mutta viimeistään 16 viikkoa ennen siitepöly­kauden alkua. Tammikuussa ehdin ­vielä hyvin mukaan.

Ensimmäinen tabletti otetaan aina hoitohenkilökunnan valvonnassa. Allergiasairaalassa otettu tabletti aiheutti minulle yllättävän vähän oireita.

Suuta kirveli ja oli pientä kutinaa, mutta oireet ovat olleet todella lieviä siihen verrattuna, mitä odotin luettuani muiden kokemuksia ja suhteessa siihen, miten pahoja oireita saan koivun siitepölystä.”

”Tablettisiedätyksessä parasta on helppous”

”Ensimmäisen siedätyskerran jälkeen tabletti otetaan ­itsenäisesti päivittäin kotona. Tablettisiedätyksessä parasta on helppous, siinä ei tarvitse käydä säännöllisesti sairaalassa pistettävänä.

Kielen alle laitettava siedätystabletti liukenee suuhun alle minuutissa. Laitan sen eri kerroilla eri puolille suuta, ­jotta ikenet eivät ärsyynny.

Minulla on apuna mobiilisovellus, minne kirjaan päivittäin tabletin ottamisen ja ­tuleeko siitä oireita.

Sovelluksessa voi päättää ­lähettääkö tietoja lääkärille vai laittaako kirjatut tiedot talteen vain omaan sähköpostiin. Itse kirjaan tiedot vain itselleni. Sovellus myös hälyttää itse määriteltynä kellonaikana, ­ettei tabletin otto unohdu.

Minulla on myös tukena ­allergiapoliklinikan sairaanhoitaja, jolle voin tarvittaessa soittaa, jos tulee kysyttävää.

Tämä kevät oli todella poikkeuksellinen, sillä koivun ­siitepölyä oli ennätysmäärä. Silloin siedätyskin aiheutti ­oireita. En voinut vielä vähentää ­allergialääkitystä. Jouduin välttelemään ulos menemistä, en uskaltanut harrastaa ulkoliikuntaa ja minun täytyi pestä hiukset aina iltaisin.”

Ei enää kutinaa

”Siedätystabletti ei enää aiheuta kutinaa. Myös soija-allergiani on helpottanut, olen uskaltanut lähes 10 vuoden tauon jälkeen syödä kiinalaisissa ravintoloissa.

Siedätysaika on kolme vuotta, joten olen vielä alkutaipaleella. Nyt minulla on ­päälle kolmekymmentä viikkoa takana. Olen toiveikas ja iloinen ­tämän siedätyksen suhteen.”

Lue myös: Siitepölyallergian siedätyshoito yllätti Kirsin tehokkuudellaan: ”Rajujen oireiden puuttuminen tuntuu edelleen aivan ihmeelliseltä”

X